W jaki sposób prowadzicie zespół?

Pats Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
26.11.2012, 19:33    #1
Mam do Was pytanie.
W jaki sposób prowadzicie zespół? To znaczy, czy dajecie się wgłębiać w szczegółowy raport o drużynie, dostosować odpowiednią taktykę pół godziny ją konstruując, po każdym meczu wnikliwie sprawdzać raport meczowy i analizując dokładnie grę następnego rywala? Czy po prostu tak szybko lecicie, tą samą taktyką, zrobioną na szybko bądź też kogoś innego?
Bo chyba sukces da się osiągnąć w te dwa sposoby?
Ja na początku układam taktykę przez 5 minut bądź ciut dłużej, dając poszczególne indywidualne polecenia piłkarzom, choć taktykiem nie jestem. Dwie inne taktyki to sobie wgrywam by trenowali, ale są już wcześniej zrobione. Jeszcze na początku zatrudniam swój sztab szkoleniowy, patrząc na gwiazdki na poszczególny trening (czyli ofensywa, defensywa, itd.). I to koniec. Taktykę zmieniam tylko, jak nie idzie.
Po prostu lubię szybko karierę toczyć, a nie jestem takim dobrym managerem, aby tak wnikliwie się w to stosować. Czy mogę osiągać sukcesy?

Chris_Berk Partyzant

0
26.11.2012 20:02    #2
Ja zawsze zaczynam tak samo: 1- dobór współpracowników, słabych wywalam(o ile nie mają długich kontraktów), zatrudniam nowych,lepszych. 2-Ustawiam 3 taktyki którymi gram najczęściej(za każdym razem w nowym klubie je wczytuję). Ewentualnie zależnie od zespołu czasami je modyfikuję. Oczywiście ustawienie taktyk trochę czasu zajmuje, ale lepiej zrobić to raz a porządnie. 3- trening. Chyba jak większość ustawiam swoje reżimy dla poszczególnych pozycji(FM12), w FM13 zdaję się głównie na asystenta. 4- dobór zespołu. Za pomocą filtra biorę po kolei poszczególne formacje, patrzę kto jest przydatny, kto zbędny. Z zespołów młodzieżowych przenoszę ciekawych juniorów. Nie lubię mieć zbyt dużego składu, z reguły po 2 zawodników na pozycję. 5- Transfery. 6- Radość z gry :)

Pats Partyzant

0
26.11.2012 20:16    #3
To widzę, że funkcjonujesz podobnym systemem jak ja :) Czekam na kogoś, kto wnikliwie wpatruje się w raporty meczowe i analizuje grę następnego rywala. Jakie efekty?

Chris_Berk Partyzant

0
26.11.2012 20:40    #4
Ja wychodzę z założenia, że moja drużyna będzie kontrolować 2/3 meczy i bez znaczenia dla mnie jaką taktyką gra przeciwnik. Jeżeli zbliża się mecz z ciężkim przeciwnikiem, to podglądam jaką taktyką grał w ostatnich 3 meczach i jeżeli gra skrzydłami to ustawiam swoich obrońców bardziej defensywnie + pomagają skrzydłowi. Jeżeli gra środkiem i ma dużo środkowych pomocników, to ustawiam taktykę też z dużą liczbą piłkarzy w środku pola. Nic więcej nie robię, dlatego że szkoda mi czasu. Ale na pewno znajdzie się jakiś marek taktyczny i Ci coś podpowie :) Ogólnie kluczem w tej grze wg mnie są transfery. Sprzedawać drogo, kupować tanio, wypożyczać jak się nie ma $$ i wszystko ładnie idzie.

repus Młody aktywista

0
26.11.2012 21:53    #5
Zmieniam współpracowników , patrzę kto jest z ciekawych juniorów i monitoruję go tak co miesiąc , zmieniam przedewszystkim asystenta , w każdym klubie gram jedną z dwóch taktyk ( zależy jaki chce by grała futbol drużyna ) oraz ustawian własny reżim treningowy . Co do zmian to zawsze patrzę przed meczem na kondyche i dla zawodników którzy dużo biegają na morale . Ustawiam także indywidualne krycie , polecenia dot . rywala itp . Co do zmian taktycznych to jakoś ogarniam poprzednie mecze więc wiem jaki skład wybrać i taktyke pod przeciwnika .
Cudze błędy mamy przed oczyma, własne za plecami.

YoungPlayerIsThe... Partyzant

0
27.11.2012 09:54    #6
Sprawdzam skład jakim dysponuję następnie pod ten skład ustawiam taktykę z wszystkimi szczegółami styl podań, kierunek podań, prędkość rozgrywania piłki, rozgrywający, odgrywający, styl zagrywnia piłki do napastnika. Poszukuję uzupełnienie składu i ulepszenie pozycji. Zatrudniam sztab szkoleniowy z asystentem na czele. Trenuję kondycję i zgranie taktyki nauczą się poprzez grę w meczu. Używam stylu prowadzenia drużyny podobny do FC Barcelony a mianowicie sprowadzam młodych 15-16 latków i ich trenuję w wieku 17 lat wypożyczam ich do klubów gdzie będą mieli status pierwszego składu sporządzam raporty z meczy tych juniorów by wiedzieć na jakim etapie rozwoju piłkarskiego obecnie się znajdują. Pewnie zastanawiacie się ilu młodych sprowadzam, zależy to od ilości obiecujacych zawodników na mojej orbicie obserwatorskiej. Liczba przedstawia się od 1-10 zawodników z których 8 staje się gwiazdami, z których późniejszych latach żyję a to przez sprzedaż ich do europejskich potęg. Stosuję zasadę zainwestuj w młodzież a za 5 lat będziesz krezusem w świecie futbolu. Kolejnym etapem mojej kariery jest ustawienie treningu w FM 2013 mamy ułatwione zadanie nie ma reżimów dla poszczególnych zawodników czy też formacji. Ustawiam oczywiscie po tourne ofensywa i zgranie zastanawiacie się pewnie czy przez cały sezon powiem wam nie mam określonej zmienności treningu zależy to od wyników jakie osiaga moja drużyna. Przekształcam cel treningu gdy widzę iż coś nie funkcjonuje prawidłowo mam zwyczaj dodawać rozwijanie umiejętności gry defensywnej a już jak widzę iż drużyna, którą prowadzę jest zrównoważona we wszystkich formacjach daję trening zrównoważony czyli rozwój we wszystkich formacjach i sposobach gry. Trening jest dla mnie jednym z ważniejszych aspektów rozgrywki i stworzenia zespołu na miare tych z czasów świetności Realu Barcelony Bayernu Manchesteru United i oczywiscie Milanu a skupiam się na tych drużynach z lat 70-90.
Wielu z forumowiczów tego portalu zastanawia się czy poddaję zawodników treningowi indywidualnemu oczywiście to kolejny ważny etap by zawodnicy stawali się jeszcze lepszymi zawodnikami indywidualne zagrania jak i pozycja by stali się bardziej uniwersalni. Ważne zadanie mają u mnie panowie i panie z działu medycznego zatrudniam tylu ile mogę najczęsciej 6 fizjoterapeutów by piłkarze szybciej dochodzili do pełnej sprawności. Staram się obserwować świat by nie przeoczyć jakiejś perełki skupiam się na zawodnikach z kraju kawy - Brazylii, Francji, Niemiec, Włoch i w ten sposób buduję przeszły skład. Kilka razy zwracam się z prośbą do prezesa w sprawie budowy stadionu otrzymuję odmowę na jakiś czas odpuszczam i właściciel godzi się z własnej woli na wybudowę stadionu w obecnej karierze Abramovich podjął decyzję o budowie nowego stadionu ponad 59 tys miejsc za 400 mln był to sezon 2016/2017 i budowa trwać będzie do 20-30.6.2017 zostały mi 3 miesiące spodziewam się poślizgu przy budowie. Starszych zawodników sprzedaję gdy mają 28-29 lat gdy mam kim ich zastąpić. Prowadze drużynę tak by stała się jedną z najlepszych i najbardziej rozwojowych na świecie. Wrazie pytań proszę pisać na maila .

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 27.11.2012 o godz. 09:55

Dervorin Partyzant

0
27.11.2012 10:52    #7
Myślę, że spokojnie możesz odnosić sukcesy nie zagłębiając się w analizę taktyczną przeciwnika. Ja właśnie tak gram Legią i nie narzekam. Taktykę tworzę sam biorąc po uwagę jakich mam zawodników ewentualnie modyfikuję ją w trakcie jak coś nie idzie. Praktycznie nie bawię się w zmianę suwaków dla poszczególnych piłkarzy i drużyny. Zazwyczaj tworzę trzy taktyki o takim samym ustawieniu. Pierwsza domyślna, w pozostałych dwóch zmienione są nastawienie drużyny i zawodników na utraofensywne (jak muszę gonić wynik) lub ultradefensywne (jak muszę bronić). Dużo bawię się z poleceniami bo naprawdę pomagają. Moje ulubione to nękanie rywali + podania na wolne pole + podania po ziemi.
Bardzo dużą rolę przykładam do rozwoju klubu. Wymieniam regularnie sztab szkoleniowy na coraz lepszy. Rozwijam ośrodki treningowe i młodzieżowe. Scout'ów wysyłam głównie do afryki i ameryki południowej, aczkolwiek kupuję tylko najlepiej zapowiadających się piłkarzy no chyba, że jest szansa że będzie dobry, a jest bardzo tani. Lubię grać Polakami więc na polskich juniorach nie oszczędzam. Co sezon sprowadzam 4-5 najbardziej utalentowanych (nie do końca zawracam uwagę na gwiazdki, bo im słabszy klub juniora tym dostaje on mniej gwiazdek, można trafić perełkę z jakiegoś pierdziszewa która została oceniona na dwie gwiazdki, a jak przyjdzie do mojego klubu to nagle ma 5 gwiazdek). Jak pojawiają się nowi juniorzy to sprawdzam wszystkich Polaków do lat 16. Dużą role przykładam do uczenia się juniorów od starszych zawodników (mentorami są tylko zawodnicy o wysokiej determinacji, wyższej od juniora). LM mistrzów udaje misę wygrać zazwyczaj po około 10 sezonach.
Na brak kasy nie narzekam. Sprzedaję zazwyczaj zawodników starszych 28-29 lat (starsi tracą na wartości ) lub takich, którzy strasznie marudzą lub chcą wysokich kontraktów nie adekwatnych do umiejętności.
Staram się mieć po dwóch równorzędnych zawodników na każdą pozycję plus trzeciego juniora. Jak zdobędę wcześniej mistrzostwo to w pozostałych meczach ogrywam juniorów. Najlepszych juniorów szkolę w klubie, średnich wypożyczam do klubów filialnych z jak najlepszymi ośrodkami treningowymi. Również jak mam bardzo ważny mecz w LM to zazwyczaj w meczu bezpośrednio przed nim stawiam na zawodników, którzy mniej grają.

piotrp504 Partyzant

0
27.11.2012 17:42    #8
Ja dorzucę swoje pięć groszy
powiem tylko że w pierwszym sezonie po objęciu posady trenera żadnych wielkich exodusów nie przeprowadzam wszystko powoli systematycznie bez paniki
stopniowo wymieniam skład na młodszych zawodników jak mam pięciu prawych obrońców i jednego lewego do wiadomo że trzeba mieć przynajmniej jednego na rezerwie i młodego wychowanka
każdy grajek który kończy 32 lata odchodzi poza bramkarzem
to co koledzy wyżej napisali czyli taktyka trening oczywiście że tak do analizy strzałów na bramkę itp nie przywiązuje wielkiej wagi póki wygrywamy
najważniejsze kasa na budżet płacowy tu musi być na plusie i nie ma co się szczypać bo zarząd wcześniej czy później będzie nam psuł nerwy że nie kontrolujemy wydatków na płacę

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 27.11.2012 o godz. 17:44

Moje skromne manifestowanie -zapraszam
http://piotrp0506.cmrev.com/blog.html
moje depesze
http://piotr(...)l?page=0
Hala Madrid

maksiu106 Partyzant

0
27.11.2012 17:44    #9
http://www.zczub(...)tml?bo=1

Dopasuj się, coś się na pewno znajdzie :)

piotrp504 Partyzant

0
27.11.2012 18:18    #10
nie wiem czy koledzy napisali ale dużą wagę przykładam do Wolnych Transferów
jeśli grasz słabym lub średnim zespołem z cienkim budżetem transferowym to na takich transferach można nie źle zarobić i co najważniejsze pozyskać dobrego grajka na daną pozycję
Moje skromne manifestowanie -zapraszam
http://piotrp0506.cmrev.com/blog.html
moje depesze
http://piotr(...)l?page=0
Hala Madrid

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution