Wygrywanie meczów zależne jest od:
- poziomu zawodników(w mojej opinii) czyli ile gwiazdek mają piłkarze z twojego podstawowego składu w porównaniu do graczy rywali,
- taktyki ułożonej pod rywali ale dopasowanej do zawodników z Twojego zespołu,
- znajomości poszczególnej taktyki przez zespół,
- morale zawodników,
- rozmów z zawodnikami(zarówno okołomeczowe jak i te z zawodnikami poza dniem meczu),
- treningu głównego i rozgrzewkowego (przed meczem),
- stosunków między poszczególnymi piłkarzami(2 graczy się lubi, ustawiać ich w jednym składzie; 2 graczy za sobą nie przepada- sprzedać, zwolnić albo nie wystawiać koło siebie),
- charakter zawodników(zawodnicy ambitni grają lepiej niż powiedzmy XXXXXXXXXXXXXXXXXXxx),
- rozmów w mediach(odniesienie się do np. pracy managera drużyny przeciwnej czy też najlepszego gracza rywala),
- kontuzji w zespole a także poziomu wyczerpania(nie chodzi mi o kondycję tylko o informację w okienku treningowym gracza w podkategorii kondycja),
- premii za zwycięstwo w rozgrywkach/pucharach,<---zmniejsza piłkarzom morale, i są zaniepokojeni gdy dajesz niskie stawki(sprawdzone na sobie),
- wymiarów boiska(wolniejsi gracze wolą grać na mniejszym-krótszym boisku), lepsi skrzydłowi wolą szersze boisko; trochę naciągane,
- poleceń z ławki,
- fianasów(jeśli budżet płacowy jest 2 krotnie większy niż obecnie wydawana kasa na płace to piłkarze mogą-nie wiem czy tak jest podchodzić do Ciebie jak do sknerusa); naciągane,
- statusu zapisanego w kontrakcie a statusu określonego w trakcie grania w zespole a także realnego wkładu w zespół,
- oceny negatywnej któregoś z zawodników którego piłkarze szczególnie szanują<--- zmniejsza piłkarzom morale, i są zaniepokojeni,
- wykonawców stałych fragmentów gry,
- dużo osób na jedną pozycję<--- zmniejsza piłkarzom morale, i są zaniepokojeni, że nie znajdzie się dla nich miejsce w składzie,
- no i jak zwykle oczywiście od szczęścia.
Myślę, że tyle rzeczy wpływa na wygrane/przegrane w obecnym FM13
Jest to moja opinia, każdy ma prawo się z nią nie zgodzić.
EDIT: zapomniałem, że oprócz taktyki istotne są polecenia dla poszczególnych piłkarzy. Najlepiej ustawić 3 różne taktyki- przejściową, ultradefensywną i ultraofensywną i w każdej nadać piłkarzom indywidualne zadania,(np. taktyka ofensywna--> boczni obrońcy częste rajdy z piłką i wrzutki z pola na środek)
// Edytowano 4 razy, ostatni raz 12.12.2012 o godz. 23:38
Najnowsze posty