Czy FM 13 jest już grywalny czy nadal głupie błędy?

Inko90 Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
18.01.2013 13:32    #21
gregotsw - nie rozumiem tej Twojej dziecinnej agresji... Czy ja gdzieś napisałem, że te błędy przydarzają się mojej drużynie? Czy ja gdzieś napisałem, że nie potrafię sobie z nimi poradzić? Nie wydaje mi się.

Właśnie skończyłem 25 sezon w karierze i śmiało mogę stwierdzić, że 95% goli które zdobywam pada po dośrodkowaniach (z akcji, rożnych, wolnych). Do tego dochodzi jakieś 70% goli traconych po dośrodkowaniach (goli tracę bardzo mało). Więc nie wmawiaj mi proszę, że takie coś nie ma miejsca.

Co do terminarza to prowadzę PSG i co jakiś czas mecze krajowych pucharów pokrywają się z el. MŚ/ME. Wtedy cały mój skład jest na zgrupowaniu i muszę brać urlop... Do tego warto jeszcze nadmienić, że losowanie 1/8 LM odbywa się na... 2 dni przed meczami 1/8(!).

O bramkarzach nawet nie ma co pisać, bo to jest temat na osobą dyskusję. Równie skutecznie broniłby powieszony na poprzeczce ręcznik.

Gra wymaga jeszcze sporej ilości patchów, albo jednego wielkości całej gry, żeby ta stała się w 100% grywalna.

sxz69 Młody aktywista

0
18.01.2013 13:40    #22
Nie wiem czemu tak narzekacie na dużą ilość strzałów z dystansu, ja akurat nie mam z tym problemu. A wręcz przeciwnie, moi grajkowie częściej starają się wejść z piłką do bramki niż zakończyć akcje strzałem z większej odległości. Być może jest to wina indywidualnych ustawień, że wam często bombardują z dystansu z nieprzygotowanych pozycji.

Ja gram ustawieniem 4-3-3 z kompletnym napastnikiem i dwoma schodzącymi napastnikami. Cała trójka ma oczywiście ustawione na minimalną ilość strzałów z dystansu. A do tego częste rajdy z piłką i ataki z głębi pola przez co wolą dalej biec z piłką niż kończyć akcje w większej odległości od bramki.

Dwaj środkowi pomocnicy mają strzały z dystansu ustawione na czasami i częste prostopadłe podania. Wysuniętemu rozgrywającemu dałem też częste rajdy z piłką. W przypadku środkowych pomocników odnośnie bezsensownych strzałów z dystansu atrybuty psychiczne mogą mieć duże znaczenie, wydaje mi się, że przede wszystkim kreatywność i decyzje. Żeby po prostu potrafili rozsądnie prowadzić grę i podjąć decyzję o strzale tylko gdy pozycja jest klarowna. Moi rozgrywający jeśli już strzelają to z okolic 16 metra, ale i tak zazwyczaj wolą posłać jeszcze prostopadłą piłkę bądź rozrzucić grę do boku.

gregotsw Partyzant

0
18.01.2013 14:17    #23
Inko90 - rozegrałem 8 sezonów i może jakieś 30-40% bramek to bramki po akcji skrzydłem. Wszystko zależy od tego jak sobie ustawisz zespół, a nie od patcha od SI. Zrozum to. Wgraj sobie patch zwany inną taktyką.
Tracisz bramki po akcji skrzydłem, bo przeciwnik tak przeprowadza akcję, widocznie boki obrony to twoja słaba strona a trener rywali to widzi. To się nazywa scout i analiza rywala - zrozum to jak najszybciej.

Dodatkowo z tą 1/8 LM to grubo przesadzasz - powiem dobitniej BREDZISZ. Losowanie par 1/8 LM odbywa się tak jak w rzeczywistości - w połowie grudnia, a mecze 1/8 jest w lutym.

Co do bramkarza, to albo masz słabego, albo jesteś ślepy, albo faktycznie grasz w inną grę. Ja u siebie w Wiśle mam solidnego GK i uratował mi już niejeden ważny mecz.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 18.01.2013 o godz. 14:24

Inko90 Partyzant

0
18.01.2013 14:26    #24
No to rzeczywiście zagrałeś więcej sezonów ode mnie... Czapki z głów. Konkretny wyjadacz z Ciebie.............................

http://iv.pl(...)6626.jpg

Widać jak na dłoni, że podania mam mieszanie, a nie oboma skrzydłami, jednak zawsze(!!) piłka ląduje na skrzydle. Środek tylko rozdziela piłki na skrzydła, a nie stara się sam przeprowadzić akcji. Mnie to nie przeszkadza, bo dzięki temu niedociągnięciu ze strony SI (mega skuteczne wrzutki) wygrywam mecze, zdobywam puchary, śrubuję kolejne rekordy.

Tą taktyką gram od początku mojej kariery (kiedy zacząłem grę Oviedo) i stosuję ją w każdym kolejnym klubie. O ile pamiętam to SI kiedyś zapowiadało, że bodaj od wersji FM 11 granie tą samą taktyką nie będzie popłacało, bo rywale będą się jej uczyć i po jakimś czasie nie będzie ona już skuteczna. Teraz traktuję to jak marny żart.

edit @ Może jeszcze będziesz mi starał się wmówić, że faza grupowa LM jest podzielona na 2 dni (wtorek/środa)?!? http://iv.pl(...)4028.jpg : DDDDDDDDD

Zagrałeś marne 8 sezonów i myślisz, że pozjadałeś wszystkie rozumy... Rozegraj chociaż 20 i wróć tutaj, bo na razie to nie masz żadnych argumentów.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 18.01.2013 o godz. 14:34

gregotsw Partyzant

0
18.01.2013 14:57    #25
Po pierwsze nie jestem no-lifem żeby napierdzielać dzień i noc w to. I tak uważam, że przesadzam. Nigdzie nie pisałem, że rozegrałem więcej niż Ty, po prostu pisałem że swoje już w tą grę gram. Nie wspominając, że zaczynałem od CM 01/02. Ale nie jest to spór o to kto jest większym ekspertem i nie schodźmy na poziom gimnazjalny w tej dyskusji.

1. Liga Mistrzów jest podzielona na 2 dni.(wtorek/środa) - nie umiesz ustawić gry, a twierdzisz iż jesteś "zaawansowany". Masz po prostu w opcjach gry w sieci "wykorzystuj soboty i środy by zapewnić jednoczesne rozgrywanie meczy przez menadżerów". Odznacz tą opcję i w następnym sezonie będzie ok terminarz.
2. Gra na odgrywającego poniekąd wymusza ataki skrzydłami. Nie wiem czy to widzisz, ale swoje znaczenie też ma rywal. Kiedy rywal jest słabszy zagęszcza środek pola, oraz formacje są trochę bliżej siebie. Rezultat? Drużyna ustawiona na podania mieszane będzie grała przez skrzydła bo środek jest zapchany. W rezultacie 70% bramek to akcje skrzydłem. Wyjaśnia to też kiepskie wyniki silnych drużyn przy ustawieniu "gra środkiem" - chociaż nie zawsze, wszystko też zależy od masy innych czynników - wymuszenie pchania się w tą kopaninę często kończy się nadmiernymi strzałami z dystansu. Trzeba mieć solidnych graczy aby skutecznie grać środkiem.
3. Uwierz mi, SI ma rację pisząc, że stosowanie cały czas tej samej taktyki jest błędem. Zmiany taktyki, głównie formacji, potrafią przychylić szalę zwycięstwa przy wyrównanym rywalu. Znam to z autopsji, gdzie grając z lepszym rywalem ustawienie mało grywanej taktyki wpływa pozytywnie na grę, często także na wynik.

Po raz kolejny trochę pokory, zacznij myśleć a nie wciskać kontynuuj, analizować, a jak masz z tym problem, nawet z samym opanowaniem ustawień gry to zapytaj, a nie pluj na SI.

Wychodzi na to że uproszczasz te sytuacje i ich przyczyny do błędów gry. Powtórzę jeszcze raz to nie są błędy gry tylko twoje błędy, albo nie zrozumienie mechaniki rozgrywki nie tylko w FM ale i ogólnie piłki nożnej jako sportu w którym na wynik i obraz gry wpływa cała masa czynników.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 18.01.2013 o godz. 15:00

gregotsw Partyzant

0
18.01.2013 15:16    #26
I jeszcze problem z reprezentacjami i jej meczami w trakcie ligi. Opcja, którą miałeś na 100% zaznaczoną generuje zmiany w terminarzu i tego typu rzeczy także mogą mieć wtedy miejsce, chociaż nie zawsze. Ma to jednak na celu usprawnić grę w sieci, aby gracze grali mecze w tym samym czasie, a nie jeden czekał aż drugi zagra swój mecz. Coś za coś.

Inko90 Partyzant

0
18.01.2013 15:27    #27
"Nie zauważyłem żadnego z Twoich błędów u siebie, a rozegrałem na pewno dużo więcej sezonów od Ciebie. " - oczywiście to nie są Twoje słowa. Ktoś nieuprzejmy edytował Twojego posta i wkleił to :((. Nie trzeba być no-lifem, żeby rozegrać masę sezonów. Wystarczy normalny komputer.

Tak się składa, że opcję "przenoszenia meczów na potrzeby TV" mam zaznaczoną i przez bodaj 20 sezonów LM grała systemem wtorek/środa. Jednak od kilku lat terminarz uległ zmianie i teraz każda kolejka rozgrywa swoje mecze w środę. Zmiana bardzo fajna, bo teraz nie muszę czekać dwukrotnie na przetworzenie wyników. Liga niestety nadal rozłożona jest na 2-3 dni ;/

Nie widzę powodów, żeby zmieniać taktykę/formację kiedy drużyna zna ją na wylot. Cały czas używam tej samej taktyki (nic w niej nie zmieniając) i praktycznie w każdym meczu jestem górą. Grając Oviedo i będąc beniaminkiem potrafiłem wygrać z Barceloną i Realem (7 miejsce na koniec sezonu). W Milanie gdyby nie cyborgi z Juventusu (wygrany sezon tylko z dwoma remisami...) to spokojnie sięgnąłbym po majstra. W PSG odkąd przyszedłem do klubu to na 12 sezonów wygrałem 12 razy ligę. Zazwyczaj były to przewagi ponad 20 pkt. W lidze mistrzów potrafię wygrać całą edycję nie notując żadnej porażki. Wszystko to zapewnia mi gra skrzydłami i gole po wrzutkach.

Więc nie mów mi, że upraszczam te sytuacje... Dośrodkowania w FM 13 są tak samo skuteczne jak killer rogi z poprzednich edycji. I nie jest to moja wina tylko SI, która nie potrafi tego naprawić.

gregotsw Partyzant

0
18.01.2013 15:33    #28
Dośrodkowania są tak skuteczne, jak piłkarze którzy biorą udział w akcji. Nie ma tutaj żadnej magii, czy też "killera". Grasz skrzydłami to i zdobywasz po akcji nim bramkę. Ja np. częściej strzelam po prostopadłym zagraniu. Gra i jej obraz jest zależny od gracza, a nie od Sports Interactive, przynajmniej w FM13

myfunnygame Żołnierz frontu ideologicznego

0
18.01.2013 15:41    #29
masz ustawioną większą swobodę więc gracze ni sluchają dokładnie twoich poleceń; jedyne wytlumaczenie jak dla mnie :)

Berni1908 Partyzant

0
18.01.2013 23:08    #30
Czyli sobie odpuszczam narazie kupno FM hmm to moze czas na fife na PS3?! :D

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.