Ustawienie rozgrywający-napastnicy na boisku

KRaven031 Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
21.02.2013, 12:47    #1
Mam pytanie/temat do dyskusji teoretycznej co do ustawienia ataku na boisku. Moje ustawienie wygląda mniej więcej tak - http://i.imgur.com/xCeyQ2J.jpg - odgrywający (przetrzymujący piłkę) "na skos" od rozgrywającego (prostopadłe podania). Co sądzicie o takim ustawieniu? Środkowy napastnik z "atakiem" nie jest przypadkiem za daleko od rozgrywającego? Odgrywający dostający prostopadłe podania miałby ciekawszy wachlarz zagrań do drugiego napastnika, może z inną opcją niż "środkowy"?

Będę wdzięczny za wszelkie opinie i sugestie, ciekawi mnie wasze spojrzenie na to ustawienie :)
Just Raven.

stefan1984 Młody aktywista

0
21.02.2013 20:37    #2
A czemu boczni pomocnicy, a nie skrzydłowi, albo defensywni skrzydłowi, skoro grasz odgrywającym? Co do reszty... ciężko mi coś powiedzieć, nie widząc jak gra drużyna, ale skoro zastanawiasz się czy środkowy napastnik nie jest za daleko, można spróbować zmienić mu rolę na cofniętego napastnika (atak) Poza tym sam mam w drużynie rozgrywającego i odgrywającego, ale zastanawiam się, czy nie lepiej gdyby się ostał jeden zawodnik z końcówką "-grywający" do którego zawodnicy kierują piłki =)

KRaven031 Partyzant

0
21.02.2013 20:54    #3
Co do skrzydłowych lub ich braku - mój aktualny klub (5 liga angielska) nie jest na tyle mocny, żeby wysuwanie w którąkolwiek ze stron bocznych pomocników dało efekt. Albo nadzieję się na kontry (za daleko wysunięci), albo zabraknie siły ognia (defensywni). A polecenia indywidualne w różnych wariantach tej taktyki (screen dotyczy standardowej, zrównoważonej gry) dają mi możliwość pchnięcia ich do obrony/ataku i wszystko cacy :)

A jeden -grywający, jak to fajnie ująłeś, to już wyższa szkoła jazdy, warte przetestowania imho. Byle kto raczej nie byłby w stanie utrzymać całego ciężaru gry dookoła siebie, ale gdyby już takiego znaleźć... :D
Just Raven.

lancos3-11 Partyzant

0
21.02.2013 21:14    #4
K Raven: NAJWAŻNIEJSZE to daj Counago K10 on wtedy ciągnie całą drużynę w FM-ie 12 (wymiatał w Ejido 3 liga Hiszpańska). Co do Skrzydeł, to lepiej je wysuń. I tak nic nie pomogą w obronie, za to mogą dać sporo radochy w ataku:)

KRaven031 Partyzant

0
21.02.2013 21:22    #5
Counago i tak ciągnie całą drużynę, nawet z kontuzją... xD A co do pomocników, to się nie zgodzę, strefowe krycie + większy pressing potrafią zdziałać cuda kiedy rywale mają chociaż trochę niedokładności w podaniach boczny obrońca->skrzydłowy
Just Raven.

KRaven031 Partyzant

0
23.02.2013 02:07    #6
Po szybkich (co może znaczyć - niedokładnych) testach dochodzę do wniosku - jeśli odgrywający jest prosto przed rozgrywającym (a ten posyła mu prostopadłe podania), to gra wygląda cud-miód i orzeszki. Odgrywający już w pierwszej akcji zastawił się plecami do obrońcy około 17-19 metra, minął go po chwili zastanowienia (albo wahania/szukania do kogo zagrać) i został praktycznie sam na sam z bramkarzem. Dla mnie bomba :)
Just Raven.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.