Problem z taktyką - proszę o rady.

Bywaterrr Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
06.03.2013, 23:38    #1
Cześć!

Jestem nowym forumowicz, w CMy i FMy gram od bardzo dawna, lecz nie mogę poradzić sobie z taktyką, którą próbuje stworzyć sam, dodam, że od 2 sezonów bazuje na niej, jednak coś skopciłem przy eksperymentowaniu i nie mam pojęcia w którym momencie. Gram Juventusem Turyn, gra dla przyjemności, mam początek nowego sezonu, w poprzednim zdobyłem mistrzostwo. Moja taktyka (podam plik) 3-4-1-2 tak jak wspomniałem pracowała dobrze, ale do pewnego momentu. Moja filozofia taktyczna zmierzała do grania 3 obrońcami i 4 pomocnikami, z czego 2 środkowych (cofniętych rozgrywających) jest odpowiedzialnych za kreowanie gry. Boczni pomocnicy (skrzydłowi) biorą udział w defensywie jak i w ofensywie, lecz po moich zmianach taktyki grają bardzo defensywnie, wcześniej tak nie było. Stoją zawsze z tyłu, co nie podoba mi się, już tłumaczę. Przed linią pomocy stoi wysunięty rozgrywający lub ofensywny pomocnik, to zależy od meczu i przeciwnika. 2 napastników: Kompletny napastnik i cofnięty napastnik, któremu za zadanie dałem latanie od lewej do prawej strony boiska.

Problemem jest małe posiadanie piłki, nawet ze słabszymi przeciwnikami, wygrywać wygrywam, jednakże po bramkach z rzutów rożnych lub po indywidualnych akcjach. Sedno sprawy tkwi w tym, że 2 cofniętych rozgrywających wymienia kilka podań ze skrzydłami i z obrońcami, po czym piłka jest kierowana do napastników, którzy parują wprost na bramkę ;) I tutaj właśnie powinni być skrzydłowi, którzy wychodzili by na wolne pole, a w czasie ataku pozycyjnego powinni stać tak jak piłka nożna nakazuje, a nie z daleka od całego zamieszania....

Tutaj zamieszczam taktykę:
http://www.sends(...)wrz-2013

Ci, którzy są chętni i zainteresowani pomocą, proszę (ale nie przymuszam, nie chcę okazać się chamem) o pomoc :) Najlepiej byłoby, jeżeli ktoś pobierze taktykę, sprawdzi co i jak, nadpisze i wrzuci z powrotem, ponieważ nie opisałem szczegółowo pojedynczych instrukcji dla zawodnika.

Pozdrawiam!

P.S.
Jest to FM 1012

//Edytowano 1 raz, ostatni raz 06.03.2013, 23:48

pietras0061 Partyzant

0
13.03.2013 23:31    #2
ja też się tutaj dołączę. Próbuje stworzyć taktykę taką jak była w Chelsea Londyn za czasów Mourinho (2 pierwsze sezony) z Drogbą duffem robbenem czy makelele (duża intensywność i skuteczność nie koniecznie finezyjna gra. Taki czołg który wszystkich rozjeżdża) . i nic mi z tego nie wychodzi, pomoże ktoś? FM 13

Kroki Partyzant

0
26.03.2013 15:28    #3
Dokładnie, zauważyłem iż po aktualizacjach bardzo dobrze w angielskiej sprawdza się gra długimi podaniami, może nieco by rozszerzyć ten temat, na temat gry angielskiej ? Brakuje takiego złotego środka na grę z duża ilością bramek strzelonych.

caddoc Partyzant

0
26.03.2013 19:34    #4
[quote="Bywaterrr"]Cześć!

Jestem nowym forumowicz, w CMy i FMy gram od bardzo dawna, lecz nie mogę poradzić sobie z taktyką, którą próbuje stworzyć sam, dodam, że od 2 sezonów bazuje na niej, jednak coś skopciłem przy eksperymentowaniu i nie mam pojęcia w którym momencie. Gram Juventusem Turyn, gra dla przyjemności, mam początek nowego sezonu, w poprzednim zdobyłem mistrzostwo. Moja taktyka (podam plik) 3-4-1-2 tak jak wspomniałem pracowała dobrze, ale do pewnego momentu. Moja filozofia taktyczna zmierzała do grania 3 obrońcami i 4 pomocnikami, z czego 2 środkowych (cofniętych rozgrywających) jest odpowiedzialnych za kreowanie gry. Boczni pomocnicy (skrzydłowi) biorą udział w defensywie jak i w ofensywie, lecz po moich zmianach taktyki grają bardzo defensywnie, wcześniej tak nie było. Stoją zawsze z tyłu, co nie podoba mi się, już tłumaczę. Przed linią pomocy stoi wysunięty rozgrywający lub ofensywny pomocnik, to zależy od meczu i przeciwnika. 2 napastników: Kompletny napastnik i cofnięty napastnik, któremu za zadanie dałem latanie od lewej do prawej strony boiska.

Problemem jest małe posiadanie piłki, nawet ze słabszymi przeciwnikami, wygrywać wygrywam, jednakże po bramkach z rzutów rożnych lub po indywidualnych akcjach. Sedno sprawy tkwi w tym, że 2 cofniętych rozgrywających wymienia kilka podań ze skrzydłami i z obrońcami, po czym piłka jest kierowana do napastników, którzy parują wprost na bramkę ;) I tutaj właśnie powinni być skrzydłowi, którzy wychodzili by na wolne pole, a w czasie ataku pozycyjnego powinni stać tak jak piłka nożna nakazuje, a nie z daleka od całego zamieszania....

Tutaj zamieszczam taktykę:
http://www.sends(...)wrz-2013

Ci, którzy są chętni i zainteresowani pomocą, proszę (ale nie przymuszam, nie chcę okazać się chamem) o pomoc :) Najlepiej byłoby, jeżeli ktoś pobierze taktykę, sprawdzi co i jak, nadpisze i wrzuci z powrotem, ponieważ nie opisałem szczegółowo pojedynczych instrukcji dla zawodnika.

Pozdrawiam!

P.S.
Jest to FM 1012[/quote]

Podaj jeszcze jaki skład masz, bo może nazwyczajniej w świecie zawodnicy nie pasują do taktyki. Poza tym masz ofensywnego pomocnika i 2 cofniętych rozgrywających z opcją przytrzymywanie piłki, uważam, że za dużo masz tych rozgrywających ogólnie. Mam wrażenie, że przez to, że masz głęboko cofniętą linie defensywną to masz lukę między linią obrony, a pomocy, ale jeszcze muszę to przetestować w praktyce, w każdym bądź razie wydaje mi się, że musisz podać nam skład, żebyśmy mogli nad tym, tak, żeby pasowało pod zawodników.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution