Wiem, że tym wątkiem mogę wywołać małą burzę wśród starszego środowiska CMrev. Jednakże chciałbym zaproponować zmianę formy dotychczasowego forum. Mogę zrozumieć, że obecne rozwiązanie to pozostałości z dawnego sojuszu na polskiej scenie FM, gdzie oficjalne fora serwisów były niedopuszczalne. Jednakże jeśli zrobiło się już krok do przodu, należy iść dalej a nie zatrzymać się w miejscu. Obecna forma sprawdzała się jako sufler, jednakże w mojej opinii obecnie aż prosi się o wykorzystanie wszelkich dogodności i wygody płynącej z pełnych wersji skryptów formy. Zapewniają one lepszą optymalizację, panel administracyjny, a także solidne zaplecze SEO. Dla zwykłego szarego managera X, jest ono po prostu wygodniejsze: większe możliwości, większa czytelność oraz przejrzystość, sprawna wyszukiwarka, możliwość zaawansowanych podgrup i rang.
Rozumiem, że budżet CMrev.com może nie pozwalać na zakup płatnej licencji IPB, które obecnie jest chyba najciekawszym i najlepszym silnikiem forum. Jednakże spokojnie można na polskim rynku dostosować bezpłatne pozycje. PhpBB 3, myBB, Przemo. Mają one bardzo dobrze rozwinięty polski support. Sam osobiście najwięcej pracuję na Przemie i jest mi on najbliższy mojemu sercu (pewne zastrzeżenie co do obsługi większych for, ale z bazą CMrev poradziłby sobie spokojnie) i można go już funkcjonalnie bardzo przybliżyć po pewnych modyfikacjach do IPB.
Kwestia integrowania baz danych to też raczej żaden większy problem.
Rzucam luźno pomysł, licząc na jakąś konstruktywną dyskusję. Mam nadzieję, że nie zostanę poddany za to ostracyzmowi przez bardziej konserwatywne grono Rewolucjonistów. Pozdrawiam.
Rozumiem, że budżet CMrev.com może nie pozwalać na zakup płatnej licencji IPB, które obecnie jest chyba najciekawszym i najlepszym silnikiem forum. Jednakże spokojnie można na polskim rynku dostosować bezpłatne pozycje. PhpBB 3, myBB, Przemo. Mają one bardzo dobrze rozwinięty polski support. Sam osobiście najwięcej pracuję na Przemie i jest mi on najbliższy mojemu sercu (pewne zastrzeżenie co do obsługi większych for, ale z bazą CMrev poradziłby sobie spokojnie) i można go już funkcjonalnie bardzo przybliżyć po pewnych modyfikacjach do IPB.
Kwestia integrowania baz danych to też raczej żaden większy problem.
Rzucam luźno pomysł, licząc na jakąś konstruktywną dyskusję. Mam nadzieję, że nie zostanę poddany za to ostracyzmowi przez bardziej konserwatywne grono Rewolucjonistów. Pozdrawiam.
Najnowsze posty