FM 13

lancos3-11 Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
21.05.2013 09:22    #11
[quote="myfunnygame"]lancos

No dzięki pisałem o tym już z 3 razy :P[/quote]
Sorry. Po prostu większość nadaje i nadaje na trzynastkę i przy tym steku obraz dla trzynastki, nie zauważyłem wypowiedzi kolegi zza miedzy :). Jak widać już nie tylko ja bronię 13.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 21.05.2013 o godz. 09:23

Aciel Partyzant

0
21.05.2013 11:53    #12
Nadal nie uzyskałem jednak informacji, która wersja jest lepsza. Na razie widzę tylko obronę FM13, bez wskazania której wersji warto poświęcić swój czas.

rapechuck Trybun Ludowy

Grupa: Moderator
0
21.05.2013 12:22    #13
Skoro masz FM12 - graj w FM12.
Kilka razy podchodziłem do dema FM13 i te kilka razy zawsze kończyło się tak samo - wyłączałem po pierwszych sparingach. Gra po prostu nie wciągała mnie i nie miałem chęci i siły, żeby się przemóc.

To czy któraś gra jest trudniejsza nie ma tutaj żadnego znaczenia, bo chodzi o to, żeby gra wciągała, a jak kogoś coś nie rajcuje to cóż... Zresztą ja (a nieczęsto mi się to zdarza) zdecydowałem, że nie mam zamiaru wydać jakiejś gigantycznej kasy (stosunek jakość/cena i różnice pomiędzy już posiadanymi tytułami) na kosmetyczne poprawki i uaktualnienie składów. Stwierdzenie, że FM 2013 jest bardzo, ale to bardzo dobry, a duża rzesza graczy (nawet tych, która na CM-ach i FM-ach zęby zjadła) sobie go odpuściła tylko dlatego, że jest dla nich za trudna jest dla mnie po prostu śmieszne.

Aciel - sam możesz sprawdzić, co jest dla Ciebie lepsze. Demo Football Managera 2013 jest do pobrania za darmo (KLIK!).

lancos3-11 Partyzant

0
21.05.2013 13:11    #14
[quote="Aciel"]Nadal nie uzyskałem jednak informacji, która wersja jest lepsza. Na razie widzę tylko obronę FM13, bez wskazania której wersji warto poświęcić swój czas.[/quote]
FM13, krótko mówiąć

sxz69 Młody aktywista

0
21.05.2013 13:17    #15
[quote="rapechuck"]wyłączałem po pierwszych sparingach[/quote]
To tak jak ocenianie książki po okładce.

Ale zgodzę się, że zmiany są głównie kosmetyczne. Rewolucji żadnej nie ma.
Choć z perspektywy rozegrania w FM13 łącznie ok 20 sezonów mogę stwierdzić, że nawet przez myśli by mi teraz nie przeszło żeby wracać do jakiejś wcześniejszej wersji. Po prostu się przyzwyczaiłem, ale i tak czekam na "czternastkę". Więc wydaje mi się, że Ci co są za FM12 wolą go właśnie raczej z przyzwyczajenia, niż z tego że jest w jakiś sposób lepszy. Bo nie jest...

A jeśli chodzi o ewentualną różnicę trudności to "słabej baletnicy...".

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 21.05.2013 o godz. 13:18

rapechuck Trybun Ludowy

0
21.05.2013 13:55    #16
[quote="sxz69"][quote="rapechuck"]wyłączałem po pierwszych sparingach[/quote]
To tak jak ocenianie książki po okładce. [/quote]

Po tylu latach grania w FM-a myślę, że parę miesięcy rozegranych w danej wersji w zupełności uprawniają mnie do stwierdzenia, czy chce mi się w to grać, czy nie. Stwierdziłem, że niewarte to mojego zachodu i moich pieniędzy. Jak już wspomniałem powyżej FM 2013 dostanie ode mnie szanse, ale za rozsądną cenę.
I nie jest to jak ocenianie po książki po okładce, a jak ocenianie po przeczytaniu paru rozdziałów, ewentualnie połowy książki. Swoją drogą dobrym przykładem jest tutaj pierwszy tom Trylogii Husyckiej Andrzeja Sapkowskiego - "Narrenturm", która strasznie mi nie przypadł do gustu już po paru rozdziałach i z perspektywy czasu mogę stwierdzić, że niewiele bym stracił nie czytając go do końca. Za to już kolejne tomy ("Boży bojownicy" i "Lux perpetua";) były dobre lub wręcz bardzo dobre i czytało się z przyjemnością.

[quote="sxz69"]
Ale zgodzę się, że zmiany są głównie kosmetyczne. Rewolucji żadnej nie ma.
Choć z perspektywy rozegrania w FM13 łącznie ok 20 sezonów mogę stwierdzić, że nawet przez myśli by mi teraz nie przeszło żeby wracać do jakiejś wcześniejszej wersji. Po prostu się przyzwyczaiłem, ale i tak czekam na "czternastkę". Więc wydaje mi się, że Ci co są za FM12 wolą go właśnie raczej z przyzwyczajenia, niż z tego że jest w jakiś sposób lepszy. Bo nie jest...
[/quote]
Równie dobrze na podstawie takiego twierdzenia można wyciągnąć wniosek, że grasz w FM2013 tylko dlatego, że się do niego przyzwyczaiłeś i wolisz go tylko z przyzwyczajenia, niż dlatego, że jest w jakiś sposób lepszy od FM2012. Bo nie jest...

[quote="sxz69"]A jeśli chodzi o ewentualną różnicę trudności to "słabej baletnicy...".[/quote]
Poddaję w wątpliwość wyższą trudność FM2013 z tego względu, że to nadal jest ta sama gra, a po prostu została zmieniona mechanika działania pewnych poleceń, a tym samym to, co działało wcześniej (i było rozgryzane praktycznie od wyjścia trybu 3D czyli od roku 2009) już teraz nie działa tak skutecznie. Kwestią czasu jest wypracowanie sobie odpowiednich zachowań i odpowiednich działań w konkretnych sytuacjach, a jak już do tego dojdzie tzw. poziom trudności znowu będzie taki sam.

Nadal mogę się posiłkować twórczością Andrzeja Sapkowskiego: stworzył sagę o Wiedźminie, która była świetna i nie można było się oderwać od lektury. Pierwszy tom jego nowej powieści był raczej średni, ale wrócił do dobrej formy już w przypadku kolejnych części. Przypuszczam więc, że 2013 jest tylko słabszym rozdziałem w historii FM-ów i mam nadzieję, że wersja 2014 będzie - pod względem grywalności - powrotem do korzeni.
A co do zarzutu, że nawet nie spróbowałem i nie mam prawa oceniać posłużę się kolejnym książkowym przykładem: "Harrego Pottera" rzuciłem w kąt po drugiej części i paru początkowych rozdziałach części trzeciej stwierdzając: "na cholerę mam czytać coś, co cały czas oparte jest na jednym i tym samym schemacie i z dużą dozą prawdopodobieństwa z łatwością można przewidzieć co się wydarzy dalej?".

myfunnygame Żołnierz frontu ideologicznego

0
21.05.2013 15:34    #17
Jak można ocenić grę po demie? Nie kumam tego. Demo wyszło jak gra była zbugowana, nie bylo wielu rzeczy ktore poźniej zostały spatchowane. Bez sensu takie ocenianie IMO.

rapechuck Trybun Ludowy

0
21.05.2013 15:40    #18
Demo (ściągnięte ze Steama) jest aktualizowane na równi z pełną wersją, a ze swojej biblioteki Steam wyciągam te oto dane:
FOOTBALL MANAGER 2013 DEMO
GRANO PRZEZ 2 H
OSTATNIO GRANO: 20/03/2013

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 21.05.2013 o godz. 15:43

KRaven031 Partyzant

0
21.05.2013 15:41    #19
Ludzie, aktualne demo na Steamie jest na najnowszym patchu. Można pograć zupełnie za darmo, sprawdzić i ocenić samodzielnie czy warto. Każdy ma inne zdanie, a dopóki nie spróbujesz...

PS Mnie to demo przekonało już po kilkunastu meczach, jest naprawdę ładnie i grywalnie :)
Just Raven.

rapechuck Trybun Ludowy

0
21.05.2013 15:48    #20
[quote="myfunnygame"]Jak można ocenić grę po demie?[/quote]
A nie można? Od czego w takim razie jest demo? Zwłaszcza jeśli bierzemy pod uwagę grę taką jak FM i jego demo, które od pełnej wersji różni się tylko ograniczeniem czasowym (pół roku)?

[quote="KRaven031"]
PS Mnie to demo przekonało już po kilkunastu meczach, jest naprawdę ładnie i grywalnie :)[/quote]

Dlatego do mojej wcześniejszej opinii dołączyłem link do dema na Steamie, żeby każdy mógł zagrać i samemu zdecydować czy chce mieć pełną wersję, czy wystarczą mu wersje poprzednie.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution