Kilku rozgrywających. Mozna tak?

skarpy Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
21.05.2013, 20:35    Pytanie
Witam gram w FM 12.

Przed meczem z nastepnym rywalem wchodzę w dział POLECENIA DLA PIŁKARZY, aby ustawić ich rolę na boisku. Skład mam już wybrany i po przeanalizowaniu kontuzji, mozliwości piłkarza itp wiem kto będzie musiał grać. Ustalając najbardziej optymalną rolę dla piłkarza wychodzi mi, że np. na pozycji DP mój zawodnik najlepsze atrybuty ma jako Cofnięty Rozgrywający; Środkowy Pomocnik najlepsze ma jako Wysunięty Rozgrywający; OPP ma najlepsze jako Wysunięty rozgrywający. W tej sytuacji mieliby najwięcej punktów z zaznaczonych atrybutów, ale tych rozgrywających byłoby 3.

Czy tak można? Czy to ma jakies znaczenie dla rozgrywki?. Dziekuję,.

Kamil Cierniak Partyzant

0
21.05.2013 20:49    #1
wiesz co... zrób jedną taktykę z danymi pozycjami i to zawodników dostosowuj do pozycji, a nie pozycje do zawodników... jeden rozgrywający jest spoko... jak dla mnie najlepiej jako cofnięty... nie będzie tak skuteczny jak wysunięty, ale będzie dawał spokój w drużynie

kuligu Partyzant

0
21.05.2013 21:10    #2
Defensywnego ustaw jako cofniętego rozgrywającego, środkowego jako wysuniętego a ofensywnego prawego pomocnika jako schodzącego napastnika lub skrzydłowego. U mnie się tak sprawdzało, gdyż każdy gracz OP(PL) był wysuniętym rozgrywającym a bardzo dobrze się sprawdzał zwłaszcza jako schodzący napastnik.

Egomaniac Partyzant

0
21.05.2013 21:52    #3
Jeśli ustawisz CR z obroną to będzie on zgarniał piłki gdzieś w okolicach połowy boiska. Często jest tak, że dośrodkowujesz, a rywal wybija piłkę. Wtedy CR ją zgarnia i masz kolejną szansę. :)
`To co chciałbym umieć wyjaśnić, to gotowość, jaką mają piłkarze i jaką ja też miałem, żeby iść za nim aż na koniec świata` - Jorge Costa o Jose Mourinho

KRaven031 Partyzant

0
21.05.2013 22:10    #4
W sumie można, tylko po co? Drużynie możesz nakazać granie tylko na jednego z nich, pozostali będą w pewien sposób odcięci, kiedy mogliby zająć się czymś zupełnie innym, bardziej pożytecznym (trio: rozgrywający, defensywny + ofensywny ze swobodą taktyczną, na przykład)
Just Raven.

skarpy Partyzant

0
22.05.2013 11:12    #5
Dziwne to pytanie " po co"?

Ja ten aspekt rozumiem tak:

Mam piłkarzy, których atrybuty różnią się. Weźmy pod uwagę np. piłkarza, który u mnie jest środkowym pomocnikiem, nikim innym. Ma strzały z dystansu na poziomie 2, ale wykańczenie akcji ma na 10, technika na 13, podania na 14, gra z pierwszej piłki na 16 itp.

Jeśli powiedzmy, że w FM są 4 role dla środkowych pomocników i 3 z nich biorą pod uwagę strzały z daleka to dla mnie logiczne jest to, że wybiorę taką rolę, w której mój zawodnik nie będzie miał zaznaczonych strzałów z daleka, bo będzie tego próbował - wiemy z jakim skutkiem.

Analogicznie ustawiam rolę dla innych piłkarzy najbardziej dopasowując je do ich atrybutów. Czyli, może wyjśc tak, że mam dwóch środkowych pomocników, którzy mają podobne atrybuty i nie chcę wybrać takich ról, które uwzględniać będą ich słabe strony. Może więc wyjśc tak, że najbardziej optymalna rolą dla dwójki ŚP będzie rozgrywający... i co wtedy...?

KRaven031 Partyzant

0
22.05.2013 12:18    #6
Jeśli zawodnik ma słabe strzały z dystansu, to mu ich po prostu zabroń w poleceniach indywidualnych :) Jeśli ma dobre wykończenie, technikę i podania, to zawsze może być zwykłym ŚP, nastawionym bardziej/mniej ofensywnie niż rozgrywający, robić coś zupełnie innego + ciągle wykorzystując swoje atuty
Just Raven.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.