problem z 4-4-2 Rotheram Utd FM13

zdzisiek Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
04.06.2013, 01:35    #1
Mam problem z tą taktyką. Gram już swój 4 sezon w FM(3 sezony w FM2012) i za nic w świecie mi nie idzie. Moja drużyna piłkarsko jest jedną z lepszych w League Two, ale po wynikach nie widać. Rozumiem że wszystko w swoim czasie, ale wyniki są zbyt żałosne.
Problemy głowne:
-obrońcy w grze defensywnej tragicznie się ustawiają, szczególnie jeżeli przeciwnik ma piłkę przed polem karnym. Cofnąłem obronę i nic. Indywidualne krycie i nic.
-ciężko grać mi skrzydłami bo nie mam nominalnych skrzydłowych. Staram się grać mieszanymi podaniami, a czasem środkiem, wszystko zależy od formacji rywala. Gra środkiem jest ok bo mam dobrych graczy, ale często podają niecelnie. Problemem też są odległości pomiedzy formacjami, nie mogę grać z defensywnym i ofensywnym pomocnikiem z powodu kontuzji kluczowego piłkarza. Chyba że w pojedynczych meczach.
-zawodnicy oddają inicjatywę, nie mam posiadania piłki. Naprawia to skrócenie pola gry. Gdy już mam posiadanie większe od przeciwnika, nic z tego nie wynika
-często zdarza się że wcale nie gram gorzej od przeciwnika, ale napastnicy kiepsko wykańczają.

Dużo problemów, może niezbyt dobrze to opisałem ale jeszcze jestem początkującym menedżerem :) Główny problem to gra obrońców. Ponizej daje screen z głównej taktyki, może coś pomożecie ;)

P.S moja taktyka 5-4-1 używana na lepsze zespoły w pucharze krajowym spisuje się całkiem dobrze. Często zdarza się że wygrywam z lepszymi. Ale ta taktyka na ligowe potyczki średnio się nadaję :)

//Edytowano 1 raz, ostatni raz 04.06.2013, 01:37

myfunnygame Żołnierz frontu ideologicznego

0
04.06.2013 01:48    #2
skrocenie pola gry plus krycie 1/1 do usunięcia :)

krótkie podania plus poniżej średniego tempa gry,
trening panowania nad piłką na razie tyle :P

co do ustawienia, skoro idzie ci z lepszymi to na ligowym podworku graj bardziej ofensywnym ustawieniem. Bo w tamtym pewnie grasz kontry :P

Ew. poeksperymentuj jak ja: http://imgur.com/nwFJBXt ale to lata wspolpracy z plajerkami do tego doprowadziły :)

Na szybko puściłem mecz żeby pokazać Ci efekty: http://imgur.com/LC3uHTB :) wiem, że dużo goli tracę ale ofensywa ma się i tak lepiej :) przy dobrym zgraniu jest mistrzowsko. Aha tuaj mam podania bezposrednie ale to przez to zeby nie meczyc sie krotkimi podaniami tylko szybkim przejsciem pod pole karne rywala:)

// Edytowano 6 razy, ostatni raz 04.06.2013 o godz. 02:00

zdzisiek Partyzant

0
04.06.2013 05:40    #3
Ustawiłem w taki sposób jaki podałeś. Efekt? Większe posiadanie od przeciwnika, więcej wygranych pojedynków, raz dużo większa, raz podobna ilość strzałów, więcej wygranych pojedynków główkowych. Wyniki ? Przegrane 1:2 i 0:3. Nie rozumiem.

lancos3-11 Partyzant

0
04.06.2013 11:52    #4
[quote="zdzisiek"]Mam problem z tą taktyką. Gram już swój 4 sezon w FM(3 sezony w FM2012) i za nic w świecie mi nie idzie. Moja drużyna piłkarsko jest jedną z lepszych w League Two, ale po wynikach nie widać. Rozumiem że wszystko w swoim czasie, ale wyniki są zbyt żałosne.
Problemy głowne:
-obrońcy w grze defensywnej tragicznie się ustawiają, szczególnie jeżeli przeciwnik ma piłkę przed polem karnym. Cofnąłem obronę i nic. Indywidualne krycie i nic.
-ciężko grać mi skrzydłami bo nie mam nominalnych skrzydłowych. Staram się grać mieszanymi podaniami, a czasem środkiem, wszystko zależy od formacji rywala. Gra środkiem jest ok bo mam dobrych graczy, ale często podają niecelnie. Problemem też są odległości pomiedzy formacjami, nie mogę grać z defensywnym i ofensywnym pomocnikiem z powodu kontuzji kluczowego piłkarza. Chyba że w pojedynczych meczach.
-zawodnicy oddają inicjatywę, nie mam posiadania piłki. Naprawia to skrócenie pola gry. Gdy już mam posiadanie większe od przeciwnika, nic z tego nie wynika
-często zdarza się że wcale nie gram gorzej od przeciwnika, ale napastnicy kiepsko wykańczają.

Dużo problemów, może niezbyt dobrze to opisałem ale jeszcze jestem początkującym menedżerem :) Główny problem to gra obrońców. Ponizej daje screen z głównej taktyki, może coś pomożecie ;)

P.S moja taktyka 5-4-1 używana na lepsze zespoły w pucharze krajowym spisuje się całkiem dobrze. Często zdarza się że wygrywam z lepszymi. Ale ta taktyka na ligowe potyczki średnio się nadaję :)

[/quote]
Po pierwsze. Silnik FM 13 lubi wysuniętą linię obrony i pułapki ofsajdowe, a w przypadku cofniętej linii i intensywnego pressingu przy 4-4-2 masz potworne luki. Daj podania na domyślne. Przecież to Anglia, nie zagrasz Barcelony. Zagraj szerzej i szybciej. Atakuj mieszanymi podaniami, nie środkiem. Poza tym strefa, ewentualnie BO kryjący indywidualnie. Jak tracisz bramki? Muszę się tego dowiedzieć, aby coś mądrzejszego zaradzić.
PS Co do napadu to kup lepszych, albo czekaj na zgranie.

zdzisiek Partyzant

0
04.06.2013 13:23    #5
Bramki tracę często po kontrach i po podaniu tuż zza pola karnego do napastnika w obrębie 11tki. Zdarza się też po zamieszaniach podczas stałych fragmentów gry.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution