[quote="rafapietrzyk"][quote="kowalsyk"]Mam pytanie do ludzi, którzy już w swojej karierze trochę pograli. Czy u piłkarzy 32-34 lata występują wciąż straszne spadki atrybutów fizycznych? Bo dla mnie to w poprzednich wersjach było nierealistyczne, że zawodnik w swoim prime time miał np. przyśpieszenie na 13, a w wieku 33 lat w miarę regularnie grając spadło mu do 8 czy tam 7.[/quote]
Ależ to jest bardzo realistyczne, bo zawodnik 33-34 nie będzie miał kondycji jak 20 latek. To normalne, że z wiekiem umiejętności szybkościowe spadają. Porównaj sobie Roberto Carlosa jak miał 25,26 a jak miał 33 lata wiadomo, że tak szybki już nie był. To normalne. Inaczej to piłkarze powinni grać do 50 lat skoro nie powinny im spadać atrybuty fizyczne. Niestety prównaj sobie wielu napastników jak byli w wieku 25-26 lat a jak byli w wieku 33-34 lat to samo bocznych obrońców. Taki Puyol przed 30 grywał często na boku a teraz gra na środku wiadomo 34 lata szybkość nie ta zwinność nie ta ale umiejętności techniczne czy psychiczne zostają więc się nadaje do gry na Środku to naturalna kolej rzeczy. Dlatego jeśli masz jakiegoś bardzo szybkiego skrzydłowego czy napastnika który przekroczył 30 lat to musisz się obawiać, że atrybuty fizyczne zaczną mu spadać, tak to jest.[/quote]
Ale to nie tak. FM rzeczywiście przesadza ze spadkiem umiejętności i mam na to dowód. Piłkarze mający w FM2010 z 32-35 lat po 1-2 sezonach klapcieją, że się nie nadają do niczego ALE w realnym życiu tak źle z nimi często nie jest i w kolejnych cześciach wydanych po roku-dwóch mają podobne staty jak sprzed tego roku czy dwóch lat. Oczywiście pewien czynnik może tu być taki, że po prostu statystyki nie są aktualizowane. Ale mimo wszystko uważam, że FM trochę przesadza ze spadkiem umiejętności starszych zawodników. Ale to tylko moja opinia, zresztą nie przeszkadza to zbytnio w grze - po prostu trzeba się nastawić, że o ile weterani w prawdziwym życiu grają często bardzo dobrze, to w FM-ie jest to prawie niespotykane po kilku sezonach( bo dobrze grają jedynie Ci, którzy od rozpoczęcia są już starsi, a nie ci co się zestarzeją w ciągu paru sezonów)
Najnowsze posty