Witam. Mam problem natury taktycznej. Otóż poprzednią wersję powąchałem raptem chwile, dlatego taktyka w 14 jest dla mnie dość niezrozumiała. Nie chcę żeby mi tu tłumaczono jej podstawy czy cokolwiek, lecz proszę o koleżeńską, menadżerską radę. Otóż mojej drużynie nie idzie. Cel to górna połowa tabeli, może jakieś baraże, a tułamy się w okolicach strefy spadkowej. Z tym sobie jakoś poradzę. Ale kto mi powie, czemu moja obrona gra tak fatalnie? Przyznam się, że strasznie brakuje mi suwaków na ekranie taktyki dla zespołu, by nadać szerokość gry, jak ma grać linia defensywna, sposób krycia itp. Lecz do rzeczy. Może nie przegrywam wysoko, ale wyraźnie i przed głupie błędy obrońców. Wyniki jakie dostaje w plecy to 2:0, 3:0, 3:1, więc nie jest to jakoś tragicznie. Lecz oceny zawodników w prawie każdym meczu wyglądają podobnie. Frakcje ofensywne, różnie, najczęściej jest to granica 6,6-7,x zależy od wyniku, ale zakładając ze przegrywamy 6,6-6,9. Dwaj defensywni pomocnicy mają zazwyczaj najlepsze oceny drużyny, a jeden z nich, już trzy razy został graczem meczu mimo porażki z bagażem dwóch, czy trzech bramek. Nierzadko jest to nawet ocena 7,4 co przy tylu straconych bramkach jest sporą. Ale moich czterech obrońców, to jest jakiś istny melodramat. Nie ma meczu, w którym przegrywam, żeby ktoś z czwórki ludzi zbliżył się do oceny 6,0 ! Zazwyczaj wahają się one od 4,5 do 5,6. Przecież nota sama mówi za siebie jak może wyglądać gra na tyłach. Rozumiem jeden zawodnik bo odstaje od reszty, nie wyszedł mu mecz, albo zawalił bramkę. I w dwóch meczach. Ale nie w sześciu które do tej pory przegrałem. Nie zwalam tej winy na grę, proszę tego tak nie odbierać, ale jak to jest możliwe? Jak mam temu zaradzić? Ogólnie widzę problem, że nie stosują pressingu, mają marne krycie, a napastnicy nawet truchtając z piłką ich mijają, bez jakiejkolwiek ich ingerencji w przerwaniu akcji. Ogólnie są nieporadni, nie interesują się piłką, ani przeciwnikiem. Nic! Jakby ich nie było. Próbowałem się temu przeciwstawić nadając im polecenia indywidualne takie jak "kryj krócej", czy "większy pressing". Ale nie było większej różnicy w grze. Dalej grali piach. I nie są to byle jacy zawodnicy, prawie każdy z nich takie wartości jak krycie, odbiór, wyskok, siła maja między wartościami 14, a 17. A ogrywa ich pierwszy lepszy piłkarz. Jak już mówiłem, brakuje mi (no chyba że jest, a ja źle widzę) suwaków chociażby dotyczących poleceń drużynie. W jaki inny sposób mam nakreślić, że obrońcy mają kryć przykładowo strefowo, od kiedy mają stosować pressing i ogólnie ich zachowania. Powiem, że w zadaniach indywidualnych, jest to dość ograniczone. Jakby ktoś miał jakieś rozsądne rady, być może odnośniki to problemów taki jak mój, czy poradnika taktycznego, bardzo bym prosił. Nie piszę też tego problemu, że gra zespołu jako całość wygląda źle. Moja uwagę przykuło zachowanie obrońców, fatalne noty, ich brak jakiejkolwiek ingerencji w próbę przerwania akcji i to, że większość bramek które straciłem to ich zasługa.
Najnowsze posty