Katastrofalna gra obrony

McMoney Młody aktywista

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
10.11.2013, 00:52    Pytanie
Witam. Mam problem natury taktycznej. Otóż poprzednią wersję powąchałem raptem chwile, dlatego taktyka w 14 jest dla mnie dość niezrozumiała. Nie chcę żeby mi tu tłumaczono jej podstawy czy cokolwiek, lecz proszę o koleżeńską, menadżerską radę. Otóż mojej drużynie nie idzie. Cel to górna połowa tabeli, może jakieś baraże, a tułamy się w okolicach strefy spadkowej. Z tym sobie jakoś poradzę. Ale kto mi powie, czemu moja obrona gra tak fatalnie? Przyznam się, że strasznie brakuje mi suwaków na ekranie taktyki dla zespołu, by nadać szerokość gry, jak ma grać linia defensywna, sposób krycia itp. Lecz do rzeczy. Może nie przegrywam wysoko, ale wyraźnie i przed głupie błędy obrońców. Wyniki jakie dostaje w plecy to 2:0, 3:0, 3:1, więc nie jest to jakoś tragicznie. Lecz oceny zawodników w prawie każdym meczu wyglądają podobnie. Frakcje ofensywne, różnie, najczęściej jest to granica 6,6-7,x zależy od wyniku, ale zakładając ze przegrywamy 6,6-6,9. Dwaj defensywni pomocnicy mają zazwyczaj najlepsze oceny drużyny, a jeden z nich, już trzy razy został graczem meczu mimo porażki z bagażem dwóch, czy trzech bramek. Nierzadko jest to nawet ocena 7,4 co przy tylu straconych bramkach jest sporą. Ale moich czterech obrońców, to jest jakiś istny melodramat. Nie ma meczu, w którym przegrywam, żeby ktoś z czwórki ludzi zbliżył się do oceny 6,0 ! Zazwyczaj wahają się one od 4,5 do 5,6. Przecież nota sama mówi za siebie jak może wyglądać gra na tyłach. Rozumiem jeden zawodnik bo odstaje od reszty, nie wyszedł mu mecz, albo zawalił bramkę. I w dwóch meczach. Ale nie w sześciu które do tej pory przegrałem. Nie zwalam tej winy na grę, proszę tego tak nie odbierać, ale jak to jest możliwe? Jak mam temu zaradzić? Ogólnie widzę problem, że nie stosują pressingu, mają marne krycie, a napastnicy nawet truchtając z piłką ich mijają, bez jakiejkolwiek ich ingerencji w przerwaniu akcji. Ogólnie są nieporadni, nie interesują się piłką, ani przeciwnikiem. Nic! Jakby ich nie było. Próbowałem się temu przeciwstawić nadając im polecenia indywidualne takie jak "kryj krócej", czy "większy pressing". Ale nie było większej różnicy w grze. Dalej grali piach. I nie są to byle jacy zawodnicy, prawie każdy z nich takie wartości jak krycie, odbiór, wyskok, siła maja między wartościami 14, a 17. A ogrywa ich pierwszy lepszy piłkarz. Jak już mówiłem, brakuje mi (no chyba że jest, a ja źle widzę) suwaków chociażby dotyczących poleceń drużynie. W jaki inny sposób mam nakreślić, że obrońcy mają kryć przykładowo strefowo, od kiedy mają stosować pressing i ogólnie ich zachowania. Powiem, że w zadaniach indywidualnych, jest to dość ograniczone. Jakby ktoś miał jakieś rozsądne rady, być może odnośniki to problemów taki jak mój, czy poradnika taktycznego, bardzo bym prosił. Nie piszę też tego problemu, że gra zespołu jako całość wygląda źle. Moja uwagę przykuło zachowanie obrońców, fatalne noty, ich brak jakiejkolwiek ingerencji w próbę przerwania akcji i to, że większość bramek które straciłem to ich zasługa.
Glory, Glory MAN UNITED !!

robal15 Młody aktywista

0
10.11.2013 01:24    #1
Moja rada: czekaj na nową łatkę. W chwili obecnej cały silnik leży... noty piłkarzy również:P

Polecam się na przyszłość:D
"Bezczelny młody człowiek" Aga 2k15

KamilinhoCFC Partyzant

0
10.11.2013 07:39    #2
A ja jakieś katastrofy w obronie nie ma najmniej straconych goli przez 2 sezony moi obroncy jakoś ogarniają a jak tracą to jeśli ci strzelą 1 to ty im 2

McMoney Młody aktywista

0
10.11.2013 10:22    #3
A jakie masz polecenia dla zespolu? Albo chociaz polecenia indywidualne dla zawodnikow z defensywy?
Glory, Glory MAN UNITED !!

kvj Partyzant

0
10.11.2013 22:19    #4
@McMoney z chęcią także poczekam na odpowiedź, mam to samo. Zmieniałem różne ustawienia, ale dalej to samo. Gram Tottenhamem, tracę 2-3 bramki na mecz
Jeziorak Iława!

Nascimento1998 Partyzant

0
11.11.2013 13:06    #5
A kiedy mniej-więcej można się spodziewać kolejnej łatki???
Też jestem po karierze Realem Sociedad San Sebastian i z grą obronną było tragicznie, chyba pogram Barceloną :) Choć i tam może być nie za ciekawie :(

Tomek83 Partyzant

0
11.11.2013 13:43    #6
Próbowałem grac róznymi klubami i za kazdym razem to samo def pomocnik oceny okolo 7,5,8
obroncy 4,5 /5 i same porazki dramat

pawko13 Partyzant

0
18.11.2013 20:08    #7
Heh, to ciekawe. Bo mam ten sam problem. Awansowałem Radomiakiem z 1 miejsca z 2 do 1 ligi polskiej, ale tylko dzięki świetnemu napastnikowi i skrzydłowym. Większość meczy wygrana 5:3, 4:2, 4:3 itp. Obrona w tej grze jest chyba zbędna. Może lepiej będą grać jak ustawie 3 środkowych defensywnych pomocników zamiast obrońców :].

A właśnie, ciekawe jest to, że ten sam zawodnik (pozycja DP O PŚ) grający jako DP-Rygiel Def. dostaje dobrą notę, a cofnięty na obronę (Tradycyjny obrońca) nie umie prosto kopnąć piłki...

Ale co tam obrona. Bramkarz to dopiero mistrz swego fachu. W jednym sezonie 4 razy łapał piłkę za polem karnym nieatakowany przez nikogo...

I tu pojawia się powód dla którego wszedłem na to forum i chciałem ponarzekać. Gram pierwszą kolejkę 1 ligi. Nieciecza-Radomiak.
10 minuta, mój cudowny goalkeeper łapie piłkę gdzieś na 18 metrze, ot tak. Nikt go nie atakował. Czerwień. Myślę sobie: "ok, życie".
15 minuta, bramkarz Niecieczy robi to samo. Żółta. I to było zbyt wiele na moje nerwy. WTF? Silnik sędziowania chyba projektował PZPN....
“Your talent determines what you can do. Your motivation determines how much you are willing to do. Your attitude determines how well you do it.”
― Lou Holtz

kurupt Żołnierz frontu ideologicznego

0
18.11.2013 22:00    #8
Ja nie mam problemu z obroną. Chłopaki, a gram Lechem, dobrze się spisują, choć istotni w całym bloku są także defensywni pomocnicy, którzy często odbierają piłkę.
1. Grając u siebie, z rywalem na swoim poziomie lub gdy muszę wygrać skracam pole gry. Do tego agresywny odbiór i nękanie rywali.
2. Nawet jeśli gram u siebie, to moi boczni obrońcy kryją szybkich skrzydłowych. ALE UWAGA!!! Nie stosuję krycia indywidualnego z naciskiem na konkretnego piłkarza. Zaznaczam "trzymaj się pozycji", "kryj krócej", a ostatnio "więcej pressingu". Testowałem krycie konkretnego piłkarza, ale skończyło się to blamażem, ponieważ obrońcy kryli tylko "swojego" (i to nie zawsze skutecznie), a resztę zadań mieli w poważaniu.
3. Nie można stosować krótkiego krycia w przypadku, gdy twój obrońca jest wolniejszy lub tak samo szybki jak atakujący przeciwnika.
4. Dużą rolę odgrywają role przydzielane piłkarzom przeciwnika przed samym meczem. Z reguły w polskiej lidze stosuję schemat:
NŚ - krycie krótkie, pressing zawsze, agresywny odbiór zawsze
OPP, OPŚ, OPL (PP, PL) - j/w
PŚ/DPŚ - pressing zawsze, agresywny odbiór zawsze
Jeżeli boczni obrońcy rywala mogą stanowić realne zagrożenie, natychmiast należy ich potraktować pressingiem i agresywnym odbiorem.
Jeżeli którykolwiek z atakujących ma wyraźnie słabszą jedną z nóg, to można zaznaczyć wymuś zagranie słabszą nogą.
Na razie więcej nie przychodzi mi do głowy :)
Opinia publiczna to dziwka.
------
http://kurupt.cmrev.com/kariery.html

pawko13 Partyzant

0
19.11.2013 18:10    #9
Dzięki za rady, przetestuje jak się u mnie sprawdzają i dam znać po zagraniu co najmniej jednego sezonu (czyli pewnie najszybciej za tydzień przy moim tempie gry). Ogólnie nigdy nie miałem problemów z grą w obronie, szczególnie, że preferuję grę z kontry (czyli szczelna obrona to podstawa), a tu taki klops w nowym FM.

A jeszcze raz ponowię pytanie. Czy ktoś ma opisany wcześniej problem z bramkarzami? :zidane:
“Your talent determines what you can do. Your motivation determines how much you are willing to do. Your attitude determines how well you do it.”
― Lou Holtz

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.