Taktyka bez skrzydłowych

Szarlatan Wróg ludu

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 3
0
20.11.2013 13:21    #11
[quote="sCan"]No rzeczywiście musiał mieć mocny skład w 1-ligowej Miedzi Legnica.[/quote]

jak na tamtejszy poziom rozgrywek (dlaczego jesteś taki nierozumny?).

[quote="sCan"]Linków nie wrzucę z bardzo prozaicznych powodów - pochodzą one z konkurencyjnych stron, a ponadto nie są mojego autorstwa.[/quote]
więc z czym do ludzi w tej dyskusji. /szkoda, że na swoim cmrev nic na ten temat nie znalazłeś, haha. jesteś pocieszny.

[quote="sCan"]Nie gram środkiem i nie będę tak grał bo to nie mój styl.[/quote]
to nadrób zaległości, bo chelsea w rzeczywistości gra środkiem. zresztą, jako kibic, powinieneś zastanawiać się, dlaczego w fm'ie chelsea wspomaga się skrzydłowymi, tak jak każda drużyna w tej grze. mourinho nigdy nie grał skrzydłami, a w naszej kochanej grze (począwszy od fm 13) ustawienie ze skrzydłowymi, to jego ulubiona formacja. każdy kto chce, wyciągnie z tego odpowiednie wnioski.

boo68,
to co zaprezentowałeś, to nie jest gra środkiem, ponieważ wysunięci boczni obrońcy, a właściwie pomocnicy, grają to samo, co skrzydłowi.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 20.11.2013 o godz. 13:34

boo68 Partyzant

Poziom ostrzeżeń: 0
0
20.11.2013 14:25    #12
Może nie to samo. Są dużo bardziej cofnięci, nie zapędzają się tak często pod linię końcową no i nie oddają strzałów - to podstawowe różnice.
Choć przyznaję ci rację, że nie jest to taktyka na tylko i wyłącznie grę środkiem.

sCan Partyzant

0
20.11.2013 14:47    #13
[quote="Szarlatan"][quote="sCan"]No rzeczywiście musiał mieć mocny skład w 1-ligowej Miedzi Legnica.[/quote]

jak na tamtejszy poziom rozgrywek (dlaczego jesteś taki nierozumny?).

[quote="sCan"]Linków nie wrzucę z bardzo prozaicznych powodów - pochodzą one z konkurencyjnych stron, a ponadto nie są mojego autorstwa.[/quote]
więc z czym do ludzi w tej dyskusji. /szkoda, że na swoim cmrev nic na ten temat nie znalazłeś, haha. jesteś pocieszny.

[quote="sCan"]Nie gram środkiem i nie będę tak grał bo to nie mój styl.[/quote]
to nadrób zaległości, bo chelsea w rzeczywistości gra środkiem. zresztą, jako kibic, powinieneś zastanawiać się, dlaczego w fm'ie chelsea wspomaga się skrzydłowymi, tak jak każda drużyna w tej grze. mourinho nigdy nie grał skrzydłami, a w naszej kochanej grze (począwszy od fm 13) ustawienie ze skrzydłowymi, to jego ulubiona formacja. każdy kto chce, wyciągnie z tego odpowiednie wnioski.

boo68,
to co zaprezentowałeś, to nie jest gra środkiem, ponieważ wysunięci boczni obrońcy, a właściwie pomocnicy, grają to samo, co skrzydłowi.[/quote]

Widzę, że dyskusja z Tobą jest bezsensowna.

1) W I lidze jest kilka zespołów znacznie silniejszych od Miedzi, podobnie jak w Serie A, gdzie też kilka zespołów jest lepszych od drużyny z Cagliari. Z tą różnicą, że sami wykonawcy we włoskiej lidze mają dużo, dużo wyższe atrybuty niż zawodnicy z polskiej ligi. W związku z czym, z realizacją założeń taktycznych powinno być jeszcze łatwiej.

2) Argumentem w tej dyskusji jest fakt, że istnieją takie taktyki oraz, że można w ten sposób wygrywać. Na moim cmrev? Tak samo jest moje, jak i Twoje, więc nie wiem do czego pijesz. Skoro Ci to miejsce nie odpowiada to wypad!

3) Chelsea i Mourinho to rzeczywistość. Football Manager to mój świat, w którym to ja ustawiam pionki i ja dyktuje warunki gry. Kocham Chelsea, co nie znaczy bynajmniej, że muszę ją kopiować. Jeśli chodzi o drobiazgi to nie wspomaga się skrzydłowymi, ale schodzącymi napastnikami.

kuba_zloty Partyzant

0
20.11.2013 16:13    #14
@ szarlatan
Widzę że twój nick odzwierciedla charakter. Starasz się wszystkim wmówić, że wygrywanie w FM grając taktyką bez skrzydłowych jest niemożliwe i zupełnie nie dopuszczasz do siebie myśli że jest inaczej. Widziałem już kilka tematów w których to skarżysz się na ten problem i mimo, że w każdym z nich znajdzie się parę osób które się z twoją bezsensowną tezą nie zgadzają, to ty nie dość że nadal wierzysz w swoje mongolskie teorie, to jeszcze starasz się je wmówić innym forumowiczom. To świadczy tylko i wyłącznie o twoim twardogłowiu i ograniczeniu.

Z własnych doświadczeń wiem, iż efektywna gra bez skrzydłowych jest możliwa. Prowadzę Garbarnię Kraków, czyli zespół skazywany na walkę o utrzymanie w II lidze (prognoza mediów: miejsce 17). Gram taktyką 4-2-3-1 w której za plecami napastnika znajdują się trzej ofensywni środkowi pomocnicy (pół-prawy i pół-lewy OP-A, środkowy sensu stricto K10). Przygotowuję się właśnie do rozpoczęcia trzeciego sezonu. W pierwszym sezonie awansowałem do I Ligi z pierwszego miejsca z przewagą 13 pkt. nad kolejnym zespołem, a w drugim zająłem czwarte miejsce w I Lidze, gdzie przez większość sezonu zajmowałem miejsce premiowane awansem do Ekstraklasy, a szanse na promocję straciłem dopiero w kilku ostatnich meczach z powodu plagi kontuzji i wąskiej kadry. Tak więc jak widzisz gra bez skrzydłowych jest możliwa i to nie tylko klasowym zespołem.

[quote]mourinho nigdy nie grał skrzydłami, a w naszej kochanej grze (począwszy od fm 13) ustawienie ze skrzydłowymi, to jego ulubiona formacja.[/quote]
A Real Madryt to skrzydłami nie grał? Ronaldo i Di Maria (w mniejszym stopniu) spełniali rolę schodzących napastników, ale docelowo byli ustawiani szeroko na skrzydłach.

PS. [quote="jackub13"]Ja w tym FM-ie grałem bez skrzydłowych z całkiem niezłym skutkiem. Miałem 2 ustawienia. Jedno bardziej ofensywne 4-3-2-1 i w pierwszym sezonie Miedzią Legnica wywalczyłem awansy, czyli spełniłem oczekiwania. W drugim sezonie w ekstraklasie miałem 4 miejsce, ale tam była już potrzebna bardziej defensywna taktyka 4-1-3-1-1 (z 1 defensywnym pomocnikiem i 1 ofensywnym). Powiem szczerze, że musisz czekać, moja drużyna złapała dobry rytm w pierwszym sezonie pod koniec rundy jesiennej. Jeżeli grasz 4-3-1-2 to spróbuj grać Kontrole (jeżeli nie grasz, chociaz przy takim ustawieniu niczego innego bym nie próbował. Zaznacz polecenia takie, które dadzą twojemu zespołowi duże posiadanie piłki. Osobiście tą trójkę w środku pola zawsze usatwiałem Pomocnik odbierający-Cofnięty rozgrywający-Pomocnik-Odbierający i było całkiem niezle. Ważni są też boczni obrońcy, bo przy wąskiej grze jedno podanie do nich może otworzyć droge do bramki napastnikowi (Ja usatwiam ich role jako bocznych wysuniętych obrońców atak lub wsparcie )[/quote]
Jak dla mnie dziwne jest że grając Miedzią nie wykorzystywałeś skrzydłowych mając w składzie Łobodzińskiego i Madejskiego, ale to już twoja sprawa.

Szarlatan Wróg ludu

0
20.11.2013 17:08    #15
kuba_zloty,
jeżeli już bierzesz się za analizowanie mojego nicka, i co gorsza, mojej osoby, to wiedz, że twój nick, jak i avatar, jedyne co mi mówią, to uwaga dla wszystkich hetero: że jesteś pedałem, pederastą, itd.

zważ na słowa, homosiu. dla kochających i czytających inaczej powtórzę jeszcze raz: nigdzie nie napisałem, iż wygrywanie formacją bez skrzydłowych nie jest możliwe. wręcz przeciwnie. powyżej potwierdziłem, że przy dobrych wiatrach wygrywanie każdą formacją jest realne. problem w tym, że każda drużyna w grze gra w oparciu o skrzydłowych, co jest absurdalne, biorąc pod lupę takie ligi jak włoska i hiszpańska. poza tym, z moich doświadczeń z wersją demo (może się coś zmieniło dzięki łatkom) wiem, że nawet jak ustawimy grę środkiem pola, to i tak niemal każda akcja będzie rozprowadzana przez skrzydła. każdy spostrzegawczy gracz widzi, że w fm'ie na skrzydłach istnieją jakieś tunele czasoprzestrzenne: nawet piłkarz z ułomnym dryblingiem potrafi przedrzeć się bokiem boiska bez problemu. wrzutka, wrzutka, wrzutka, i tak do znudzenia. ameryki nie odkryłem. i nikogo nie próbuję do kurwy nędzy przekonać. nie jestem sam w tej opinii. nie jestem jedyną osobą, która twierdzi, że gra skrzydłami jest przekoksowana. i faktycznie nic mnie nie przekona do zmiany zdania, ponieważ widzę jak ustawione są drużyny prowadzone przez komputer: cały jebany efemowy piłkarski świat gra skrzydłami. nikt nie gra tego, co w rzeczywistości. każda liga jest na jedno kopyto, gdzie podziały się style?: hiszpański? włoski?, itd. wszędzie grane jest to samo. jednakowe ustawienia. jednakowe akcje.

jackub13 Partyzant

0
20.11.2013 17:54    #16
PS. [quote="jackub13"]Ja w tym FM-ie grałem bez skrzydłowych z całkiem niezłym skutkiem. Miałem 2 ustawienia. Jedno bardziej ofensywne 4-3-2-1 i w pierwszym sezonie Miedzią Legnica wywalczyłem awansy, czyli spełniłem oczekiwania. W drugim sezonie w ekstraklasie miałem 4 miejsce, ale tam była już potrzebna bardziej defensywna taktyka 4-1-3-1-1 (z 1 defensywnym pomocnikiem i 1 ofensywnym). Powiem szczerze, że musisz czekać, moja drużyna złapała dobry rytm w pierwszym sezonie pod koniec rundy jesiennej. Jeżeli grasz 4-3-1-2 to spróbuj grać Kontrole (jeżeli nie grasz, chociaz przy takim ustawieniu niczego innego bym nie próbował. Zaznacz polecenia takie, które dadzą twojemu zespołowi duże posiadanie piłki. Osobiście tą trójkę w środku pola zawsze usatwiałem Pomocnik odbierający-Cofnięty rozgrywający-Pomocnik-Odbierający i było całkiem niezle. Ważni są też boczni obrońcy, bo przy wąskiej grze jedno podanie do nich może otworzyć droge do bramki napastnikowi (Ja usatwiam ich role jako bocznych wysuniętych obrońców atak lub wsparcie )[/quote]
Jak dla mnie dziwne jest że grając Miedzią nie wykorzystywałeś skrzydłowych mając w składzie Łobodzińskiego i Madejskiego, ale to już twoja sprawa.[/quote]

Problemem było to, że na skrzydła miałem tylko ich, a za Madejskiego dostałem niezłą ofertę, wiec stwierdziłem, że warto spróbować bez skrzydeł :)

voodoo79 Partyzant

0
20.11.2013 18:32    #17
Proponuje bana dla @Szarlatana :p

Szarlatan Wróg ludu

0
20.11.2013 19:54    #18
[quote="voodoo79"]Proponuje bana dla @Szarlatana :p[/quote]
widzę, że podziemie... ludzi, którzy zakupili fm'a trzyma się ostro. zwarci w jedności... : p

złotousty kuba dostał tylko argument za tym, że ocenianie ludzi na podstawie tego, co sądzą o głupiej grze, i używanie przymiotników: mongolski, ograniczony, twardogłowy, oraz niepochlebne ocenianie charakteru, nie jest poważnym pomysłem, nawet w necie.

[quote="kuba_zloty"]Widziałem już kilka tematów w których to skarżysz się na ten problem i mimo, że w każdym z nich znajdzie się parę osób które się z twoją bezsensowną tezą nie zgadzają, to ty nie dość że nadal wierzysz w swoje mongolskie teorie, to jeszcze starasz się je wmówić innym forumowiczom.[/quote]
kojarzę tylko jeden, swój manifest, w którym poruszyłem ten temat, ale ani komentarze, ani oceny nie świadczą o tym, że jestem w mniejszości, więc nie wiem człowieku o czym ty piszesz.

[quote="kuba_zloty"]A Real Madryt to skrzydłami nie grał? Ronaldo i Di Maria (w mniejszym stopniu) spełniali rolę schodzących napastników, ale docelowo byli ustawiani szeroko na skrzydłach.[/quote]
a porto? a inter? a obecna chelsea? nawet najgłupsza stronka z wynikami live pokaże ci właściwą formację tej drużyny. co do realu, to zrozumiałe, że c.ronaldo i di maria, jako dwaj najszybciej przemieszczający się z piłką zawodnicy na świecie, muszą zostać wykorzystani na skrzydłach, ale real grał skrzydłami przede wszystkim w momencie kontry. a nie przez cały mecz. di maria nie był żadnym schodzącym napastnikiem, a pomocnikiem, który dynamicznie schodził do środka, i zazwyczaj wypuszczał prostopadłą piłkę do wybiegającego c.ronaldo. ani jeden ani drugi nie czaili się cały mecz przy bocznej linii boiska, i nie wrzucali piłek w pole karne z linii końcowej, bo nawet nie było na kogo.

sCan,
z tobą nawet nie dyskutuję, ponieważ była to najbardziej głupawa wymiana zdań jakiej doświadczyłem na tej stronce, sorry.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 20.11.2013 o godz. 20:03

Devilyn Partyzant

0
20.11.2013 20:52    #19
[quote="Szarlatan"]cały jebany efemowy piłkarski świat gra skrzydłami. nikt nie gra tego, co w rzeczywistości. każda liga jest na jedno kopyto, gdzie podziały się style?: hiszpański? włoski?, itd. wszędzie grane jest to samo. jednakowe ustawienia. jednakowe akcje.[/quote]

hmm, zaciekawiła mnie Wasza dyskusja, aż przejrzałem jak grają w mojej karierze drużyny prowadzone przez komputer, a miałem w czym wybierać, bo aktywnych mam 14 lig. Jestem po 2/3 sezonu.

Liga angielska - tu faktycznie 90% drużyn gra skrzydłami, 4-4-2, często 4-5-1, sporadycznie 4-2-3-1.

W hiszpańskiej znalazłem różne wariacje na temat 4-2-3-1, no i wiadomo, Barcelona w swoim stylu.

We włoskiej dominuje Juve ze swoim 5-3-2, drugie.. Calgiari grające systemem... 4-3-1-2!, kolejny Inter w systemie 3-3-2-1-1, btw: Roma grająca skrzydłami jest 12 w lidze. Generalnie - w Serie A każdy klub gra inną taktyką.

W Belgii dominują różne warianty 4-4-2.

W Ligue 1 podobnie jak w lidze angielskiej.

W hiszpańskiej głównie 4-2-3-1 i 4-5-1.

W Eredivisie dominuje Feyenoord grający 4-1-3-2 (bez skrzydłowych).

W Bundeslidze, wiadomo, poza skrzydłami BVB i Bayernem i zarazem ich dominacją, w czubie tabeli jest Mainz grające 4-1-2-1-2.

W lidze portugalskiej na szczycie Benfica grająca taką samą taktyką jak Feyenoord.

W szkociej o pierwsze miejsce z Celtikiem bije się Inverness, grające jeszcze inną taktyką, 4-2-3-1 ale w opcji bez skrzydłowych.

I to tak z grubsza.. Niech każdy oceni. Osobiście przyzwyczaiłem się do tego, że w żadnym dotychczasowym FM-ie prawdziwi Managerowie nie mieli swojego wyraźnego stylu ani preferencji co do kupowanych piłkarzy. W FM13 zrobiłem nawet eksperyment, umieszczając kilku różnych Managerów na ławce Man City, by sprawdzić jak pokieruje nimi komputer. Efekt? Wszyscy kupowali tych samych piłkarzy!

Trzeba też spojrzeć prawdzie w oczy, że granie skrzydłami jest w piłce bardzo popularne. Zaryzykowałbym nawet stwierdzeniem, że dla wielu to esencja tej gry.

sCan Partyzant

0
20.11.2013 21:22    #20
[quote="Szarlatan"][quote="voodoo79"]Proponuje bana dla @Szarlatana :p[/quote]
widzę, że podziemie... ludzi, którzy zakupili fm'a trzyma się ostro. zwarci w jedności... : p

złotousty kuba dostał tylko argument za tym, że ocenianie ludzi na podstawie tego, co sądzą o głupiej grze, i używanie przymiotników: mongolski, ograniczony, twardogłowy, oraz niepochlebne ocenianie charakteru, nie jest poważnym pomysłem, nawet w necie.

[quote="kuba_zloty"]Widziałem już kilka tematów w których to skarżysz się na ten problem i mimo, że w każdym z nich znajdzie się parę osób które się z twoją bezsensowną tezą nie zgadzają, to ty nie dość że nadal wierzysz w swoje mongolskie teorie, to jeszcze starasz się je wmówić innym forumowiczom.[/quote]
kojarzę tylko jeden, swój manifest, w którym poruszyłem ten temat, ale ani komentarze, ani oceny nie świadczą o tym, że jestem w mniejszości, więc nie wiem człowieku o czym ty piszesz.

[quote="kuba_zloty"]A Real Madryt to skrzydłami nie grał? Ronaldo i Di Maria (w mniejszym stopniu) spełniali rolę schodzących napastników, ale docelowo byli ustawiani szeroko na skrzydłach.[/quote]
a porto? a inter? a obecna chelsea? nawet najgłupsza stronka z wynikami live pokaże ci właściwą formację tej drużyny. co do realu, to zrozumiałe, że c.ronaldo i di maria, jako dwaj najszybciej przemieszczający się z piłką zawodnicy na świecie, muszą zostać wykorzystani na skrzydłach, ale real grał skrzydłami przede wszystkim w momencie kontry. a nie przez cały mecz. di maria nie był żadnym schodzącym napastnikiem, a pomocnikiem, który dynamicznie schodził do środka, i zazwyczaj wypuszczał prostopadłą piłkę do wybiegającego c.ronaldo. ani jeden ani drugi nie czaili się cały mecz przy bocznej linii boiska, i nie wrzucali piłek w pole karne z linii końcowej, bo nawet nie było na kogo.

sCan,
z tobą nawet nie dyskutuję, ponieważ była to najbardziej głupawa wymiana zdań jakiej doświadczyłem na tej stronce, sorry.[/quote]

Chwilę wcześniej piszesz o niewłaściwym używaniu przymiotników, a sam wymianę zdań nazywasz głupawą w momencie gdy zaczyna Ci brakować argumentów. O dziwo to ty znajdujesz się w zdecydowanej mniejszości i ewidentnie nie dajesz sobie z tym rady. Tkwij w tych swoich wydumanych przekonaniach dalej. Ja co najwyżej mogę pozdrowić Cię środkowym palcem. :pickard2:

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.