Szukam pomocnej dłoni.

Enores Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
26.12.2013, 14:37    #1
Jako ,że tutaj zbiera się cała śmietanka taktyczna na forum (to może przez nazwę działu ^.^) mam dla was pytania związane z moją taktyką.

Powinna się ukazać na dole.

Jak widać mam zacnych zawodników i teraz idzie mi całkiem nieźle ale !
1. Mimo ,że mam najwięcej strzelonych bramek w lidze (prawie) to również najwięcej straconych (poza outsiderami) chciałbym wiedzieć czy to winna taktyki czy może zawodników.
2. Nie jestem przekonany o funkcjonalności WR na wsparciu ale przecież nie mogę wszystkich ustawić na funkcji atak ,prawda ?
3. Niska skuteczność napastnika ! Strzela mi tylko podczas rożnych (gdzieś wepchnie swoją nogę) albo karny ! Nie wiem co myśleć o tym. Niby strzela asystuje ale mam wrażenie ,że mógłbym go lepiej ustawić.

I chciałbym jeszcze ogólnie sugestie albo krytykę ,albo pozytywy. Przecież jestem tutaj ,żeby się doskonalić :D

//Edytowano 3 razy, ostatni raz 26.12.2013, 14:40

mahdi Wróg ludu

Poziom ostrzeżeń: 3
0
26.12.2013 14:53    #2
Wypowiem się co do defensywy:
Obrońcy muszą mieć wysoki stopień koncentracji, opanowania, ustawiania się oraz odpowiednią szybkość. Poza tym w tej taktyce ja wystawiałbym dwóch def-pomów (pomocników odbierających piłkę) a nie tak jak Ty. Ale próbuj sam dochodzić do odpowiednich wniosków - na tym cała frajda polega:-)

Enores Partyzant

0
26.12.2013 15:06    #3
Chodzi Ci ,żeby przesunąć ich o jedno pole w dół i ustawić POP na wsparciu ? Z tego co wiem z manifestów jesteś wielkim fanem takiego rozwiązania ;) Tylko czy to nie utrudni rozgrywania piłki ? A obrońców pod tym względem mam całkiem niezłych ,powyżej przeciętnej opanowanie itd. Ale co do szybkości to muszę się nie zgodzić. "Kara" jeden z najlepszych obrońców w FM ma szybkość na 11 a średnią co mecz koło 8 (niestety nie mam go PONIEWAŻ TRZEBA DOSTAĆ POZWOLENIE O PRACĘ !!! GRR... Takie denerwujące)

mahdi Wróg ludu

Poziom ostrzeżeń: 3
0
26.12.2013 15:59    #4
Po prostu ustawiać dwóch jako "pomocnik odbierający piłkę". Z tego co widzę grasz w FM 14 a z tego co wiem to trochę się tam pozmieniało jeżeli chodzi o taktykę (mój ostatni FM to FM 12)... Podobno nie ma suwaków, itd... Zatem nie będę kreował się na nieomylnego:-)
Natomiast szybkość - naprawdę bardzo ważna u stoperów...
Co do stopera o przydomku "Kara" - Kara Mbodji, tak? Gdzie ma te wysokie noty? W Belgii (bo gra teraz w Genku, tak?). Liga słaba... Jeśli chcesz rywalizować o najwyższe trofea - szybkość stoperów - minimum 15.

MarcinPSG Partyzant

0
26.12.2013 17:00    #5
Witaj. Generalnie miło, że grasz Tottenhamem, też gram od wielu wersji. Raz ze bardzo lubię ten klub, a dwa, że posiadają predyspozycje graczy i rozwoju, które mi szalenie odpowiadają. Ale do rzeczy. Jestem po dwóch sezonach. Zająłem 2 i 1 miejsce, do tego wygrana Liga Europejska i pół-finał LM także myśle, że mogę troche doradzić.

Generalnie w klubie posiadasz jednego z najlepszych DP w grze - Sandro i naprawdę bardzo mocnego Capoue, który jest nowych graczem, ale gdy zaadaptuje się w Premiership to naprawdę jest godnym zmiennikiem tudzież równorzędnym rywalem w grze na tej pozycji. Wniosek ? Aż szkoda nie wykorzystywać takich naturalnych DP w druzynie. Ja preferuje gre 4-5-1, takie ukryte 4-3-3 gdzie skrzydłowi są schodzącymi napastnikami.

No ale apropo Twojego ustawienia to naprawdę się nie dziwie, że tracisz i strzelasz wiele bramek. To wbrew pozorom szalenie ofensywne ustawienie. Do tego średnio mi się podobają Twoje polecenia. Znaczy, no one są dopasowane do Twojego stylu gry ale rozdrabniajac się to przykładowo oprócz wysokiego ustawienia druzyny, grasz szeroko przy czym grasz wysokim pressingiem, bardzo wysokim (nękanie rywali, agresywny odbiór) co generalnie gryzie mi się z grą szeroko, bo niepotrzebnie rozrzucasz przeciwnika po całym boisku i potem tracisz mega wiele sił na odbiór (większy dystans do pokonania - pewnie Twoi gracze wiele szybciej niż przeciwnika tracą kondycje) i rozszerzając grę niejako pogłębiasz "problem" bo Twoi zawodnicy są bardziej rozbici co naraża Cię na kontry - co przy tym ustawieniu skutkuje taką ilością straconych goli. Zdecydowanie bardziej polecam Ci stosować polecenia "Węższe Pole Gry". Na "dobicie" Masz ustawione wyższe tempo. To też dla mnie jest już w ogóle nie na miejscu ponieważ do tego wszystkiego co napisałem narzucasz wysokie tempo zwiększając przy tym ilość strat co powoduje ze musisz więcej biegac by piłke odzyskać. Tutaj też polecam grę niższym tempem przy Twoim ustawieniu.

Oczywiście to moja subiektywna opinia, ale dosyć dogłębnie analizuje zawsze silnik i taktyki więc myśle, że to powinno pomóc. Do tego możesz zastosować na silniejsze zespoły polecenia "Cofnięcie do Obrony" i "Gra na spalonego", do tego mentalność na grę z kontraataku. Jak chcesz więcej możemy podyskutować na priv.

PS: Rose i Townsed IMO są dość przeciętni i raczej nigdy nie będą stanowic o sile takiego zespołu jak Tottenham, co najwyzej jako zmiennicy, ale tu też znalazłbyś lepszych. Z początku gry Monaco chętnie ich kupuje. Pierwszego w granicach 11 mln euro sprzedasz spokojnie. Za drugiego możesz wyciągnąć nawet koło 16 mln euro.

Życze owocnej gry. Pozdrawiam
Vaduz

Enores Partyzant

0
26.12.2013 17:18    #6
Tak w 14 nie ma suwaków co na początku strasznie utrudnia adaptacje (przed tą karierą 3 razy mnie z klubów wyrzucali ale to już niekoniecznie wina suwaków :) ) Na pewno sprawdzę to co mi poleciłeś. Ustawię 2 POP na wsparciu i zobaczę po jednym sezonie co będzie. Wiem ,że Kara nie wygląda imponująca ale jest naprawdę świetnym obrońcą. Jak będziesz miał okazje w nowej karierze to kup go a nie pożałujesz. Ale to nie oznacza ,że nie wierzę w szybkość BA zawsze uważałem wartości fizyczne lepsze od techniki czy psychiki ale z umiarem dlatego mam przecież Kaboula i Dória którzy mają szybkość po 16.

stefan1984 Młody aktywista

0
27.12.2013 09:40    #7
Ale po co Ci ta pomocna dłoń? =)

Wiele do dodania nie zostało, tak jak wyżej napisano, trochę zbyt wiele wymagasz od zespołu, każąc im wypruwać flaki przez całe spotkanie. A szybcy obrońcy przy takiej grze to koniecznosć. Skoro nie jesteś przekonany do wysuniętego rozgrywającego z rolą wsparcia, daj mu atak, a napastnikowi wsparcie - u "kompletnych" różnice w zadaniach nie są chyba zbyt duże. I jeden wystawiony na przedzie zawodnik z rolą "kompletnego napastnika" często nie strzela zbyt wielu bramek, bo skupia się na wypracowywaniu okazji innym.

Enores Partyzant

0
27.12.2013 12:06    #8
No dobra dzięki za wasze sugestie. Spróbuję połączyć je i zobaczmy w wyniknie w następnym sezonie. Zrobię 2 POP, linie ofensywną tak jak jest ale zmienię polecenia. Zrobię tylko wysokie tempo. Bo faktycznie może ich trochę zmęczyć zapierniczanie przez cały mecz na sprincie. Co do Marcina. Machnę zostawię grę szeroką bo lubię grać piłkę szybko :D i skrzydłami a do tego jak znalazł szerokie tempo choć obrona może mieć inne zdanie. A Townsed i Rose wiem ,że są słabi ale szkoda mi ich sprzedawać. Są jednak wychowankami klubu a z tego co widzę moja szkółka nie śpieszy się ,żeby dać jakąś gwiazdę :/

Dzięki wszystkim za pomoc jeszcze raz. Jw. zobaczę kolejny sezon i sprawdzę jak poszło :)

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.