Studia

Frangles Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
02.02.2014 19:20    #51
Jeżeli chodzi o przemysł IT to pracodawców głównie interesuje co ty umiesz, a nie na jakiej uczelni studiowałeś i czego sie tam mogles nauczyc.
Licencjat to już w ogóle nie wyobrażam sobie jak ktoś po nim szuka pracy. Sam mam wykształcenie średnie, z maturą i dyplomem technika.
Znam dużo przykładów jak ludzie pracują jako młodsi programiści np. w Niemczech i zarabiają kilka tys. euro miesięcznie bez studiów, bo sami nauczyli się kodzić. A co do samego studiowania to sam studiuję, dla siebie, bo chcę, w najlepszym wypadku 3,5 roku bezstresowego życia (oprócz sesji oczywiście :D) . Ciężko mi sobie wyobrazić studia, bo rodzicom sie tak zawidziało, że ktoś na studia musi iść żeby wykształcenie zdobyć.
Jeżeli skończe studia to zastanowię się nad następnymi, tym razem związanego ze sportem, też dla siebie. Mam znajomego, który swoją przyszłość poważnie wiąże ze sportami walki, ale interesuje się filozofią i ją studiuje. Pozdro

Gallacher Partyzant

0
02.02.2014 19:30    #52
idzie podyskutować ale bez uszczypliwych określeń typu"kabaret" ja nic do studentów nie mam bo każdy podążą swoją drogą i sam chciałbym pójść na studia a jako pracownik zajmuję się : sieciówkami.grafiką i programowaniem czyli tym co jest powiązanie de facto z IT.Jest to wątek o studiach o mówię w kwestiach studiów i tyle i nawet nikogo nie obrażam zresztą żeby nie było to chce jeszcze raz się spytać jak z tym podziałem wiekowym.Jest szansa ? czy wiek ma znaczenie ? bo ja zawsze myślałem że na studia mogą dostawać się te same roczniki jak w rekrutacji do gimnazjum czy podstawówek ?:) chociaż zaraz znowu przeczytam że nie wiem co wypisuję :)
MANCHESTER UNITED & SCOTLAND 4EVER ♥
http://www.youtu(...)3eVw_QhA - Mój Kanał Piłkarski na You Tube :) Zapraszam !!!

Gigliati Partyzant

0
02.02.2014 19:41    #53
Państwowe uczelnie na studia dzienne przyjmują na podstawie wyników uzyskanych na maturze - bez względu na wiek.

Gallacher Partyzant

0
02.02.2014 19:51    #54
Czyli mam rozumieć żeby dostać się na studia dzienne ( darmowe ) trzeba tylko i wyłącznie dobrze napisać maturę i to nie ma znaczenia czy nawet będę miał 30 lat ? Pytam by mieć jasność.
http://www.youtu(...)3eVw_QhA - Mój Kanał Piłkarski na You Tube :) Zapraszam !!!

Gigliati Partyzant

0
02.02.2014 19:55    #55
Tak.
Zorientuj się jakie przedmioty biorą pod uwagę przy rekrutacji i napisz sobie z nich maturę.

Gallacher Partyzant

0
02.02.2014 20:06    #56
Mam dodatkowy Biologię na poziomie P i jak się dostanę na państwowe to będzie super a jak nie to życie i pójdę na zaoczne lub dzienne za kasę.Druga sprawa która bardzo mnie ciekawe i nie mogę uzyskać nawet od OKE informacji na temat czasu na poprawienie matury tzn. ma się 5 lat ? ukończyłem szkołę średnią w 2012 ale do matury nie podchodziłem bo skupiałem się na studium i chce ją teraz napisać po 2 latach przerwy.Dodam że pierwszy raz będę podchodził do tej matury w życiu i chce wiedzieć czy 5 lat na poprawienie mam od tego roku w którym będę pisał ? czy te 2 lata mają jakiś wpływ ? ponoć słyszałem że od pierwszego egzaminu czyli de facto od maja tego roku ale w tej kwestii ciężko cokolwiek się dowiedzieć ? nawet moja była dziewczyna mi kiedyś powiedziała ze jak po 5 latach nie zdam matury to muszę na nowo zdawać szkołę średnią to ze zdziwieniem na nią popatrzałem bo wtedy musiałbym mieć 2 świadectwa średnie a wiadomo że ma się tylko jedne :)

Robsson93 Partyzant

0
02.02.2014 20:45    #57
@Gallacher

Kończyłeś jakieś szkoły policealne? Bo ja teraz właśnie powoli kończę szkołę średnią zaocznie i zamierzam się wybrać do jakiejś szkoły policealnej. Bardzo cisnął na tych egzaminach, czy aż takiej wielkiej tragedii nie ma?

Gallacher Partyzant

0
02.02.2014 20:58    #58
Ja jestem po pierwszym semestrze szkoły policealnej - Informatyka.Na razie ciężko powiedzieć co do egzaminów w szkole policealnej ale jest taka sama zasada jak w zawodówce czy w Technikum.Teraz już nie piszę się tzw. egzaminów zawodowych gdyż Ministerstwo Oświaty zmieniło formę na tzw.kwalifikacje.Ja pisałem egzamin na starych zasadach - czyli końcowy egzamin ( teoria i praktyka ) a teraz jest tak , że ja jako informatyk muszę pisać około 6 egzaminów - teoria i praktyka z diagnostyki Peceta , teoria i praktyka z sieci , teoria i praktyka z programowania.Jeśli te wszystkie egzaminy zdasz to wysyłasz do OKE wniosek że zdałeś wszystkie egzaminy i odsyłają CI dyplom.Z tym jest dużo szumu ale ponoć jest to elastyczne ( nie wiem pod jakim względem ale ok ).Wniosek jest prosty - łącznie tych egzaminów jest 6 i jak zdasz wszystkie masz dyplom a jak nie zdasz to przystępujesz do kolejnej sesji i to bodajże nie czeka się rok tylko pół roku także ja mam 2 lata ( już 1,5 ) bo jedną sesję mam zaliczoną mowa o szkole a do egzaminu czekam na maj bodajże - to tak dla wprawionych aczkolwiek jeszcze ludzie piszą na starych zasadach ale raczej Ci co są na starej podstawie programowej.Czy cisną ? hmm... tylko straszą ale u mnie na 4 semestrze był taki przypadek że OKE usadził wszystkich na egzaminie a jak się potem okazało wszystko polegli na banalnym pytaniu i tyle.

Robsson93 Partyzant

0
02.02.2014 21:51    #59
Ja też pisałem egzamin zawodowy na starych zasadach, teraz jest to trochę inaczej. Podobno także matura ma się zmienić w szkole do której uczęszczam. Ja akurat będe pisał jeszcze normalną, ale za rok ma ona wyglądać nieco inaczej. To masz trochę przejebane, śmiem twierdzić z tymi egzaminami. No cóż, dzięki za drobną pomoc ;)

Gallacher Partyzant

0
02.02.2014 22:06    #60
Ja na szczęście również jeszcze będę pisał maturę tą starą która jeszcze jest ale Ci od 2015 to mają prz..... wszystko się zmienia ale według mnie na gorsze gdyż ciągłe są zmiany nie są dobrym sposobem zwłaszcza że młodzież nie chce się uczyć ale wprowadzanie dodatkowego przedmiotu na maturze - obowiązkowego jest dla mnie złym pomysłem i to nie zmusi nikogo do nauki bo jak patrzałem na statystyki to mało co ludzie wybierają przedmiot dodatkowy a oni jeszcze chcą nie dość że wprowadzić dodatkowy to jeszcze na rozszerzeniu.Dla mnie jest to co najmniej nie normalne w tych czasach zresztą prócz anglika będzie zmiana polaka i maty - ogólnie mówiąc chcą ogłupiać społeczeństwo ale według mnie szybko zobaczą że był to błąd bo już wprowadzenie Matematyki było może nie błędem ale złą decyzją bo widać jak ludzie się z tego słabo czują.Kiedyś maty nie było i jak chciałeś ją mieć to sobie wybierałeś jako dodatkowy i tyle , nikt jakoś nie płakał nad tym.Ja mam skończone kursy na CNC także mnie ro rybka czy będę miał maturę czy nie - ja się swoje wyuczyłem co nie oznacza że spocznę na laurach ale głownie wiem że teraz trzeba mieć pokończone kursy lub mieć znajomości o pracę.Typowe ale prawdziwe.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution