FM 2012 - Pytanie dla doświadczonych menadżerów Polskiej Ekstraklasy.

ponczo96 Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
05.09.2014, 16:13    #1
Witam...Mam już 2028 rok, gram Lechem Poznań.Od początku gry wygrywam zawszę ligę, bo jest to banalnie proste, może na samym początku było troszkę trudno, ale mniejsza o to.Moim największym osiągnięciem jest półfinał ligi mistrzów.Siła mojego zespołu jest na tyle mocna że co rok gram w lidze mistrzów.Pytanie dotyczy transferów.Mam silny zespół, który opiera się na młodych zawodnikach, których znajdywanie zmarnowałem wiele godzin życia...Moja wyszkuwirka piłkarzy jest beznadziejna, praktycznie cały czas są tam jakieś drewna :( Mam dużo scoutów, którzy wartościowego piłkarza znajdują bardzo,bardzo rzadko...

PYTANIA DO ZNAWCÓW:
1 Najważniejsze. Wymieńcie mi proszę ogólne zmiany po upływie czasu.Chodzi mi o transfery,reputację itd.
2 Czy kiedykolwiek w tej grze (FM 2012 oczywiście) wzrasta reputacja klubu, żeby lepsi piłkarze mogli przychodzić?)
3 Gdzie wysyłać Scoutów? (Nie mówcie że Np.Brazylia bo tam dosłownie ŻADEN dobry piłkarz nie chće podjąć ze mną rozmów.

Jeszcze coś odemnie.Mam 2028 rok.Cały czas jestem w Lidze Mistrzów, a inne Polskie klubu:UWAGA: ANI RAZU NIE DOSTAŁY SIĘ DO LIGI EUROPY. Czy to nie debilizm twórców? Rozumiem że Polski drużyny to nie jacyś wirtuozi, ale to jest wielka przesadza.Jak widzę co te Kluby wyprawiają to mnie krew zalewa, gdy uda im się sprowadzić jakiś talent ZAWSZE go sprzedadzą i cóż z tego że jest kasa jak grają drewna i klub później gra beznadziejnie i zawsze odpada. W walce o LE.

szkagar Partyzant

0
05.09.2014 17:08    #2
Grałem Lechem w FM 11 i FM 13.

1. w FM po wygraniu Pucharu Klubowych Mistrzów Świata wartość zawodników wzrosła dziesięciokrotnie (!!), Ale już wcześniej, mogłem kupowac lepszych zawodników. Nie tylko dzięki sukcesom w LM, ale także odpowiedniej infrastrukturze treningowej.
2. Scoutów wysyłam głównie Europa (wyspy brytyjskie, środkowa, wschodnia) oraz cała Ameryka Południowa

ponczo96 Partyzant

0
15.09.2014 13:16    #3
Czekam na kolejne wypowiedzi :)

Kurpiu Wybitny Literat

0
15.09.2014 13:48    #4
Afryka też jest całkiem niezłym miejscem na wysłanie scoutów, szczególnie Nigeria, Kamerun, WKS i Demokratyczna Republika Konga (w mojej karierze Lechem (rok 2032) kilka perełek się tam znalazło za grosze (oczywiście przechodzą dopiero jak są pełnoletni). Północna Afryka też tworzy graczy, ale często nie chcą przechodzić lub żądają wielkich pensji. Wschodnia Europa (Bałkany, ale też Czechy, Słowacja, Bułgaria i Rumunia) oferują wielu 15-16 letnich "wunderkidów" których ściągnięcie te też żaden problem, trzeba ich tylko dobrze prowadzić, wypożyczyć tak, by za młodu grali i się rozwijali - taki 15-letni junior po 2 sezonach trenowania w juniorach będzie chciał grać w każdym klubie I-ligi PL... Odradzam raczej Azję (chociaż od czasu do czasu wyskakuje jakaś gwiazda z Chin, ale zawsze odnajduję ją za późno) i Oceanię - z wiadomych względów. No i od czasu do czasu scouting wysyłam do USA i Meksyku (Meksykanie żądają wielkiej kasy). W Ameryce Południowej to śledzę głównie Argentynę, bo Brazylijczycy też nie chcą przechodzić często, ale Argentyńczycy znacznie chętniej, no i Urugwaj.

Odnośnie polskich klubów, to u mnie one często wchodzą do Ligi Europy, Legia praktycznie gra tam bez przerwy, Śląsk i Wisła też, ostatnio nawet ta sztuka udała się Nielbie Wągrowiec :D Oczywiście z grupy już najczęściej nie wychodzą, ale punkciki jakoś ciułają. W jednej edycji pamiętam że wszystkie kluby weszły do faz grupowych (Lech w LM, 4 w LE). Reputacja Lecha jakoś drastycznie nie wzrosła po kilku awansach do LM, ale po wygranej (mojej jedynej jak na razie) zauważyłem niezły skok reputacji, warto też poprawić infrastrukturę, po zakończeniu prac nad ośrodkiem treningowym jeden piłkarz o którego walczyłem 2 sezony w końcu do mnie chciał przyjść.

Mam nadzieję, że trochę pomogłem - życzę sukcesów :)

ponczo96 Partyzant

0
15.09.2014 21:03    #5
Kurpiu, wielkie dzięki , bardzo pomocna wypowiedź. Jedno mnie zastanawia :D Dlaczego u Ciebie inne Polskie kluby są w miare dobre, a u mnie żaden się nie dostał do pucharów :PP. Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś porady, bardzo proszę napisać :)

Kurpiu Wybitny Literat

0
16.09.2014 09:21    #6
Sprowadzam sporo graczy w młodym wieku, 14-16 latków (godzinami szukam perełek), 2-3 lata ich trenuje w juniorach, a jak mają już 17 lat to najczęściej ich wypożyczam do klubów I ligi i Ekstraklasy. Mam ich ogromną liczbę, więc wiele klubów na tym korzysta. Taka Nielba Wągrowiec - klub filijny Lecha w jednym sezonie miał moich bodajże 6 solidnych juniorów którzy wywalczyli im awans. Część z nich oddałem im za darmo, bo ja żadnego pożytku z nich nie miałbym, a im się przydał. We wcześniejszych latach też wypożyczałem im graczy 20-21 letnich, którym się kończył kontrakt i pod koniec sezonu proponowałem ich "kupno za 0 zł" i zawodnicy tam szli. Po 2 latach w Ekstraklasie Nielba miała świetny skład (60-70% moich ex-piłkarzy), młodzi i zdolni i zajęli 3 miejsce w lidze :) Inne kluby też często wypożyczały moich graczy i najczęściej byli realnym wzmocnieniem, a czasem nawet trafiali do naszej reprezentacji, bo dostali paszporty po 5 latach. Taka Legia też odkupywała ode mnie juniorów a potem sprzedawała ich za grube miliony - jednego za 40 mln zł do Atletico Madryt...
Ważnym czynnikiem w mojej karierze dla "sukcesów polskich klubów w Europie" były właśnie te wypożyczenia. Większość zespołów z nich korzystała. Dodatkowo na miejscach pucharowych zazwyczaj były te same kluby: Legia, Śląsk, Wisła, więc zbierały regularnie punkty i z czasem były rozstawione i było im łatwiej. Mój Lech punktował sporo no i więcej zespołów mogło grać w pucharach, a one miały też w meczach sporo szczęścia...

ponczo96 Partyzant

0
16.09.2014 18:52    #7
Kurpiu wielkie dzięki :)
Jeżeli to nie problem moge prosić Ciebie, o jakieś GG,FB albo cokolwiek? :) Mam jeszcze parę pytań

Kurpiu Wybitny Literat

0
17.09.2014 12:22    #8
Pytaj tutaj :) Nie wstydź się :)

ponczo96 Partyzant

0
18.09.2014 13:21    #9
Kurpiu kolejna pytania :)

1 Czy wyszukiwanie piłkarzy w jakikolwiek sposób się poprawia? Bo cały czas muszę szukać sam, jest to trochę już męczące
2 Jakich trenerów najlepiej zatrudnić (Jakie atrybuty ma posiadać).

Widzę że się znasz na rzeczy, proszę o pomoc :)

reteqq Partyzant

0
18.09.2014 16:32    #10
http://www.cmrev(...)bie.html

to apropo trenerów :)

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.