1 Czy wyszukiwanie piłkarzy w jakikolwiek sposób się poprawia? Bo cały czas muszę szukać sam, jest to trochę już męczące.
Jeżeli scouci znają dobrze kraj/region, do którego są wysyłani to z czasem znajdują więcej perełek. Osobiście i tak 75-85 % graczy, których zatrudniam znajduję sam. W dniu, gdy do klubu przychodzą juniorzy potrafię przez kilka godzin wysyłać scoutów po kolei do większości juniorów, którzy się pojawią na liście piłkarzy. Zazwyczaj do tych, którzy są więcej warci od przeciętnych 14/15-latków. Jest to niesamowicie monotonne i długotrwałe, ale przynosi efekty. Można bowiem szybko sobie "zaklepać" potencjalną gwiazdę przed takimi gigantami jak Barcelona, Real, Porto czy Benfica - z którą mam największą batalie o talenty
Scouci, których wysyłam w tym czasie, by szukali graczy do 18 roku życia z potencjałem powyżej 3 gwiazdek wielu takich graczy nie znajdują, a najczęściej znajdują tych, których sam wcześniej odkryłem
Ale czasem podsyłają mi kogoś, kogo pominąłem. Reasumując - ja u siebie w Lechu nie zaobserwowałem znaczącej poprawy, ale i tak mogę liczyć na znalezienie przez nich kilku ciekawych graczy i sporadycznie na zakup któregoś z nich.
2 Jakich trenerów najlepiej zatrudnić (Jakie atrybuty ma posiadać).
Hmm, na początku grając Lechem można zatrudnić bodajże 6 trenerów, więc pole manewru jest mniejsze, tak więc ja starałem się zatrudnić po jednym z najlepszych (dostępnych) specjalistów od trenowania bramkarzy (max atrybut: Bramkarze), juniorów (max atrybut: praca z juniorami, motywowanie) , kondycji (max atrybut: Kondycja) no i 3 takich, którzy mieli wysokie atrybuty pozostałe, by trenować pozostałe aspekty. Ameryki tutaj nie odkryłem
Z czasem, gdy zarząd godził się na zwiększenie liczby pracowników podpisywałem kontrakty z takimi trenerami, którzy mieli po 18-20 pożądanego atrybutu i dodatkowo potrafili coś "extra". Scouci oczywiście z najwyższymi atrybutami oceny potencjału i umiejętności, reszta zbędna. Przydatne też jest, gdy siatka scoutów jest zdywersyfikowana odnośnie ich wiedzy dotyczących krajów. Warto mieć gości, którzy specjalizują się w krajach afrykańskich, amerykańskich no i europejskich i wysyłać ich tam, gdzie znają rynek. Asystenta ... nie zmieniłem - od początku do 2032 Rumakuje ze mną Rumak - (z ciekawości jak przyjadę do domu rodzinnego - bo tam mam save'a gry sprawdzę, czy jego atrybuty się podniosły od początku - bo nie mam bladego pojęcia).
Najnowsze posty