Polecenia dla drużyny

Pogromca Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
19.09.2006, 11:40    Pytanie
Zawsze miałem z tym problem, a raczej problem z interpretacją opcji w "poleceniach dla drużyny". Z całą pewnością taktyka nie składa się tylko i wyłącznie z ustawień na boisku, ale i - co jest chyba najważniejsze - z poleceń dla drużyny. Często zaniedbywałem takowe polecenia, gdyż, jak już wcześniej wspomniałem, miałem problem z prawidłową interpretacją jej opcji. Dlatego proszę też was, ekspertów, i o pomoc, małą wspazówkę i krótkie objaśnienie co i jak :).

+ Nastawienie [defensywne,średnie,ofensywne] - Rozumiem, że drużyny dobre powinny być ustawione ofensywnie, a słabsze, defensywnie? Co jednak gdy gramy Manchesterem i spotykamy się z Realem? Nadal mamy być ustawieni na atak?

+ Kreatywność [ograniczona,normalna,nieograniczona] - Ja to widze tak; im lepszych zawodników sie ma, im większe indiwidualności, tym większą moge im dac kreatywność. Jednak jak dużą? Ronaldinho - suwak na maksa?

+ Podania [krótkie,normalne,bezpośrednie,długie] - Im lepiej drużyna gra technicznie, tym krótsze podania, im gorzej technicznie (lepiej siłowo?) - tym dłuższe podania?

+ Tempo [powolne,normalne,szybkie] - Im szubszych mam graczy, tym większe tempo? średnia szybkość piłkarzy w np. portsmouth to 14, czy więc mam dać tempo normalne?

+ Szerokość gry [wąskie,normalne,szerokie] - Im lepsi boczni zawodnicy, tym bardziej szeroko? Jeżeli zaś mam dobry środek pola, tym bardziej wąsko? Co jednak gdy gram Realem? Barceloną? Gdzie wszyscy są dobrzy :).

+ Gra przy przeciwniku - pressing - hmm, tutaj już całkiem nie wiem, kiedy włączyć tą opcję, a kiedy wyłączyć. Ktoś powiedział mi kiedyś, że przy dużyn pressingu trzeba koniecznie włączyć ścisłe krycie. Jak to jest?

+ Gra na czas - tu chyba jasne, jeśli grasz słabiutkim klubem z wielkim 'mocarstwem', i satysfakcjonuje cie remis - dać na maksa. Co jednak gdy chcesz pokonać tkai real z kontrataków? Włączyć wówczas gre na czas czy nie?

+ Linia obronna - Im bardziej ofensywnie, tym dalej wysunięta? Włączyć wtedy pułapki offside'owe? Jakim drużynom to włączyć? Dobrym technicznie, obronnie czy ze świetnymi napastnikami?

+ Odbiór - Dziwna opcja. Zawsze mam odbiór normalny, chyba że w końcówce meczu przegrywam - wlaczam agresywny. Czy jednak opłaca sięmieć delikatny??

+ Krycie - strefowe czy 1vs1? Jakim drużynom jak to nastawić?

+ Kontrataki mam włączone niemal zawsze, czy to słabeuszami, czy super-ofensywnymi potęgami. Słusznie?

+ Gra na snipera - wlaczam tylko w slabych klubach, majacych dobrego snajpera.

+ Gra na rozgrywającego - opłaca sie? Np. w barcelonie na ronaldinho?

Prosze o wyjasnienie, bo nigdy nie wiem jaki klub jakie powinien mieć te polecenia ;). a na przykład nie widze związku w tym, że techniczne zespoły podają krótko - mogą też i długo, bo celność podań mają zazwyczaj dorą. ??

Grzechoo Hajer Przodowy

Grupa: Ekspert
0
19.09.2006 12:38    #1
1. Jeśli grasz słabszym zespołem przeciwko mocniejszemu można sprobować gry defensywnej. Ogólnie nastawienie twojego zespołu powinno być zależne od sytuacji (czy trzeba wygrać, czy bronić wyniku) i przeciwnika.

2. Ja kreatywność ruszam tylko w jednym przypadku - gdy jest potrzeba przeprowadzania składniejszych akcji. I ustawiam to całemu zespołowi, nie poszczególnym zawodnikom.

3. Najwygodniej gra się moim zdaniem mieszanymi - czasami grają krótkimi podaniami, czasami robią tzw. wyjazdy i przekopują całe boisko.

4. Im wieksze tempo, tym szybciej i intensywniej twoi zawodnicy będą poruszać się na boisku, ale za to ich kondycja będzie maleć znacznie szybciej, niż na niższym tempie.

5. Wąsko graj na wyjazdach, gdzie warto jest zatroszczyć się o środek boiska. U siebie możesz sobie spokojnie pozwolić na grę szeroką. Ja u siebie gram na 'normalny' zaś na wyjazdach 'wąskie'

6. Drużynie ustawiam suwak na maksa. Napastnikom i obrońcom pozostawiam w środku, natomiast pomocnikom prawie na max (1, 2 jednostki mniej)

7. Wysunięta linia obronna przydaje się przeciwko szybkim zawodnikom gry przeciwnej, ale trzeba bardzo uważać - czasami obrońcy nie zdążąją zrobić tego kroku wprzód i napastnik wychodzi na czystą sytuację...

8. Delikatnego nigdy nie ustawiam, ponieważ zawodnicy mogą odpuszczać. Zawsze gram na normalnym, przez agresywne piłkarze łapią dużo kartek, które wykluczają ich z kolejnych meczy.

9. Ja zawsze gram strefowe. Krycie 1 na 1 moze obrońcom przysparzać dużo problemu zwłaszcza wtedy, gdy zawodnicy przeciwników często zmieniają się pozycjami.

10. Ja mam kontrataki ustawione identycznie, nie ważne czy gram u siebie, czy na wyjeździe. Moi zawodnicy strzelają z kontrataków około 40-50% wszyskich goli.

11. Ja gram tak zawsze, ktoś w końcu musi stać pod polem karnym i wykorzystywać sytuacje ;)

12. Jeśli masz dobrego rozgrywajacego, to naprawdę warto. Wtedy zawodnik robi naprawdę wielkie spustoszenie w szeregach rywali.

Menedzer5 Żołnierz frontu ideologicznego

0
19.09.2006 16:23    #2
Po pierwsze nie mam takiego czegoś, że grasz tak jakbyś patrzył na wskaźnik reputacji- rozumiesz. Graj swoje, graj tak aby przeciwnika pokonać, nawet jeśli masz mecz typu Barnet- Manchester Utd. Ja i takie mecze wygrywałem.

Menedzer5 Żołnierz frontu ideologicznego

0
19.09.2006 16:24    #3
oczywiście Barnetem. :-)

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.