Nie twierdzę i nigdy nie twierdziłem, że FM nie ma bugów. Ma i będzie miał przez poziom złożoności, który teoretycznie posiada ALE śmiem twierdzić że jest zdecydowanie lepiej jak w FM14/12 i trzeba to pisać wprost. FM14 był bublem w który można było grać tylko przez jakiś czas (zamykając jedną powiekę oka, a drugą porządnie mrużąc) - po spędzeniu przy nim większej ilości swego czasu wiedziałem gdzie piłkarz zagra futbolówkę, wiedziałem jak akcja się skończy bądź jak zaraz padnie bramka. Był tak schematyczny, że postanowiłem po prostu zrezygnować z dalszej gry. Nie będę wklejał screenów awesome comebacków (6:0, masa strzałów, do 6:6, 6 strzałów, 6 celnych, 6 bramek), których doświadczyłem czy setek innych dziwnych rzeczy/sytuacji (choćby bramki widmo), które powtarzały się, powtarzały i jeszcze raz powtarzały gdyż na samą myśl aż mnie mdli.
Obecnie jestem pozytywnie zaskoczony - mimo, że tryb 3D wygląda naprawdę przeciętnie (tak jak pisałem wcześniej - ostatnie kilka podań i ewentualny strzał jakiejkolwiek sytuacji prezentują się znakomicie aczkolwiek oglądanie gry na rozszerzonych i patrzenie na to jak piłkarze biegają w miejscu czy robią piruety jest już o wiele gorsze JEDNAK dalej wszystko to prezentuje się lepiej niż w FM14) to mecze i tak wywołują u mnie emocję jakich dawno nie wywołał u mnie ani jeden poprzedni FM.
Każda akcja jest inna. Spędziłem przed betą już kilkadziesiąt ładnych godzin i trudno doszukać się bramki czy akcji bliźniaczo-podobnej. Ogółem już dawno nie widziałem tak dobrze prezentującego się silnika. OCZYWIŚCIE zdarzy się coś co jest dziwne bądź odbiegające od normy lecz jest to (przynajmniej w moim przypadku) rzadkość i jest to coś na co powinniśmy być przygotowani.
Dla mnie zawsze ocena FMa będzie opierała się na silniku i szczerze mówiąc obecne błędy dotyczące tłumaczenia, zasad, określenia prawidłowego potencjału zawodników czy np. UI, których z tego co widzę na CMREV czy forum SI ponoć jest dużo (ba, ilość zgłoszeń na forum SI dotycząca silnika meczowego jest póki co równa zgłoszeniom błędów UI. Nie skomentuję tego, że większość owych "błędów" wywołuje u mnie uśmiech na twarzy :> ) nie spowoduję, że moja ocena gry drastycznie spadnie bo FM to przede wszystkim właśnie wspomniany silnik meczowy, który jeszcze raz powtórzę prezentuję się póki co bez większych zarzutów i rażących dziwnych zachowań.
Jestem oczywiście rozczarowany pewnymi aspektami gry np. pozostawieniem tego samego, nudnego, nie wymagającego wysiłku i myślenia mechanizmu treningu jednak gdy mecze/silnik - bez względu na to czy wygram czy przegram - będą prezentowały się tak jak do tej pory to będę mógł przyznać sobie miano dumnego posiadacza FMa :> Nie twierdzę jednak że z biegiem czasu SI może grę łagodnie mówiąc rozwalić jak to bywało do tej pory i moje miano może drastycznie ulec zmianie :>
[quote]Gietz czy uważasz, że gracz nie widzi atrybutów zawodnika a jedynie ich przedział to dobra rzecz? Rozumiem, że jeśli zawodnik jest mało znany to możliwe ale właśnie oglądałem profil Robina van Persie i to samo! Przecież to paranoja. Wiadomo, że o najlepszych i najbardziej znanych graczach wie się wszystko. To zupełnie nie realistyczne.[/quote]
Ja je widzę. Zapewne atrybut Twojego managera "Wiedza o piłkarzach" nie stoi na najwyższym poziomie. Prawdopodobnie sam z siebie zrobiłeś kogoś kto o piłkarzach nie wie zbyt dużo :>
// Edytowano 3 razy, ostatni raz 31.10.2014 o godz. 20:33
Najnowsze posty