Strona

FM 2015 - wrażenia z bety

Fleszu Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
31.10.2014 20:02    #441
Gietz czy uważasz, że gracz nie widzi atrybutów zawodnika a jedynie ich przedział to dobra rzecz? Rozumiem, że jeśli zawodnik jest mało znany to możliwe ale właśnie oglądałem profil Robina van Persie i to samo! Przecież to paranoja. Wiadomo, że o najlepszych i najbardziej znanych graczach wie się wszystko. To zupełnie nie realistyczne.

Pikawa Artysta Rewolucji

0
31.10.2014 20:30    #442
Nie twierdzę i nigdy nie twierdziłem, że FM nie ma bugów. Ma i będzie miał przez poziom złożoności, który teoretycznie posiada ALE śmiem twierdzić że jest zdecydowanie lepiej jak w FM14/12 i trzeba to pisać wprost. FM14 był bublem w który można było grać tylko przez jakiś czas (zamykając jedną powiekę oka, a drugą porządnie mrużąc) - po spędzeniu przy nim większej ilości swego czasu wiedziałem gdzie piłkarz zagra futbolówkę, wiedziałem jak akcja się skończy bądź jak zaraz padnie bramka. Był tak schematyczny, że postanowiłem po prostu zrezygnować z dalszej gry. Nie będę wklejał screenów awesome comebacków (6:0, masa strzałów, do 6:6, 6 strzałów, 6 celnych, 6 bramek), których doświadczyłem czy setek innych dziwnych rzeczy/sytuacji (choćby bramki widmo), które powtarzały się, powtarzały i jeszcze raz powtarzały gdyż na samą myśl aż mnie mdli.

Obecnie jestem pozytywnie zaskoczony - mimo, że tryb 3D wygląda naprawdę przeciętnie (tak jak pisałem wcześniej - ostatnie kilka podań i ewentualny strzał jakiejkolwiek sytuacji prezentują się znakomicie aczkolwiek oglądanie gry na rozszerzonych i patrzenie na to jak piłkarze biegają w miejscu czy robią piruety jest już o wiele gorsze JEDNAK dalej wszystko to prezentuje się lepiej niż w FM14) to mecze i tak wywołują u mnie emocję jakich dawno nie wywołał u mnie ani jeden poprzedni FM.
Każda akcja jest inna. Spędziłem przed betą już kilkadziesiąt ładnych godzin i trudno doszukać się bramki czy akcji bliźniaczo-podobnej. Ogółem już dawno nie widziałem tak dobrze prezentującego się silnika. OCZYWIŚCIE zdarzy się coś co jest dziwne bądź odbiegające od normy lecz jest to (przynajmniej w moim przypadku) rzadkość i jest to coś na co powinniśmy być przygotowani.
Dla mnie zawsze ocena FMa będzie opierała się na silniku i szczerze mówiąc obecne błędy dotyczące tłumaczenia, zasad, określenia prawidłowego potencjału zawodników czy np. UI, których z tego co widzę na CMREV czy forum SI ponoć jest dużo (ba, ilość zgłoszeń na forum SI dotycząca silnika meczowego jest póki co równa zgłoszeniom błędów UI. Nie skomentuję tego, że większość owych "błędów" wywołuje u mnie uśmiech na twarzy :> ) nie spowoduję, że moja ocena gry drastycznie spadnie bo FM to przede wszystkim właśnie wspomniany silnik meczowy, który jeszcze raz powtórzę prezentuję się póki co bez większych zarzutów i rażących dziwnych zachowań.
Jestem oczywiście rozczarowany pewnymi aspektami gry np. pozostawieniem tego samego, nudnego, nie wymagającego wysiłku i myślenia mechanizmu treningu jednak gdy mecze/silnik - bez względu na to czy wygram czy przegram - będą prezentowały się tak jak do tej pory to będę mógł przyznać sobie miano dumnego posiadacza FMa :> Nie twierdzę jednak że z biegiem czasu SI może grę łagodnie mówiąc rozwalić jak to bywało do tej pory i moje miano może drastycznie ulec zmianie :>

[quote]Gietz czy uważasz, że gracz nie widzi atrybutów zawodnika a jedynie ich przedział to dobra rzecz? Rozumiem, że jeśli zawodnik jest mało znany to możliwe ale właśnie oglądałem profil Robina van Persie i to samo! Przecież to paranoja. Wiadomo, że o najlepszych i najbardziej znanych graczach wie się wszystko. To zupełnie nie realistyczne.[/quote]
Ja je widzę. Zapewne atrybut Twojego managera "Wiedza o piłkarzach" nie stoi na najwyższym poziomie. Prawdopodobnie sam z siebie zrobiłeś kogoś kto o piłkarzach nie wie zbyt dużo :>

// Edytowano 3 razy, ostatni raz 31.10.2014 o godz. 20:33

.

Pepto Partyzant

0
31.10.2014 21:33    #443
Czy jest już plik do bety, który zamienia nazwy rozgrywek na prawidłowe? Jeśli tak to gdzie go wkleić? (może działa ten z wersji 2014?:)

Pikawa Artysta Rewolucji

0
31.10.2014 21:38    #444
[quote="Pepto"]Czy jest już plik do bety, który zamienia nazwy rozgrywek na prawidłowe? Jeśli tak to gdzie go wkleić? (może działa ten z wersji 2014?:)[/quote]
http://sorti(...)02032014
.

Pepto Partyzant

0
31.10.2014 21:54    #445
[quote="pikawa94"][quote="Pepto"]Czy jest już plik do bety, który zamienia nazwy rozgrywek na prawidłowe? Jeśli tak to gdzie go wkleić? (może działa ten z wersji 2014?:)[/quote]
http://sorti(...)02032014[/quote]

Dziękuję :)

czarnyafc Partyzant

0
31.10.2014 22:10    #446
Czy w Becie zaczynacie kariere którą później będziecie kontynuować ? Czy może gracie tak żeby się poznać z nową grą i poźniej zacząć coś na poważnie ?

Pikawa Artysta Rewolucji

0
31.10.2014 22:13    #447
[quote="czarnyafc"]Czy w Becie zaczynacie kariere którą później będziecie kontynuować ? Czy może gracie tak żeby się poznać z nową grą i poźniej zacząć coś na poważnie ?[/quote]
Będziemy mogli kontynuować.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 31.10.2014 o godz. 22:14

.

czarnyafc Partyzant

0
31.10.2014 22:14    #448
Wiem że będe mógł kontynuować ale chodzi mi o to czy Beta mocno różni się od tej oficjalnej wersji? I chciałbym się dowiedzieć czy wy zamierzacie kontynuować swoje rozgrywki czy też zacząć od nowa ?

Pikawa Artysta Rewolucji

0
31.10.2014 22:17    #449
[quote="czarnyafc"]Wiem że będe mógł kontynuować ale chodzi mi o to czy Beta mocno różni się od tej oficjalnej wersji? I chciałbym się dowiedzieć czy wy zamierzacie kontynuować swoje rozgrywki czy też zacząć od nowa ?[/quote]
Czy będzie różnić się od oficjalnej wersji? Hmm. Tego dowiemy się dopiero wtedy gdy... wyjdzie oficjalna wersja lecz przypuszczam, że większych rewolucji nie będzie.
Osobiście zacznę od nowa
.

Gietz Polski Szef Researchu

Grupa: Moderator
0
31.10.2014 22:22    #450
[quote="damianooo777"]Mlody Polak jak widac musi zyskac wieksze uznanie w oczach Gietza. Np co do takiego Kownackiego mozna by zaryzykowac, chlopak strzelal i asystowal w najwyzszej lidze w kraju w wieku 16 lat, plus bramka w eliminacjach do ligi europejskiej, do tego regularnie strzela dla reprezentacji mlodziezowej. Widac ze chlopak ma dobrze poukladane w glowie, do tego naprawde bardzo dobre warunki fizyczne jak na swoj wiek. Wiem, ze to nie oznacza ze musi byc wielka gwiazda, ale to gra, wiec mozna by czasem bardziej podciagnac takiego grajka. Chodzi mi o to ze gdy ktos np w takim chorwackim hajduku, mialby podobne statystki i warunki, to mysle ze mial by -9.[/quote]
Masz trochę racji, ale pamiętaj o tym że przedziały PA się na siebie nakładają, czyli najwyższy potencjał do osiągnięcia przy -8 jest większy niż najmniejszy przy -9. -8 oznacza że przy najgorszym losowaniu PA Kownacki będzie miał PA na poziomie gwarantującym zostanie gwiazdą naszej ligi przez lata, a przy najlepszym że będzie gwiazdą mocnej ligi, jak chociażby Bundesliga. Co ważne - to nie są niskie wartości, -8 to bardzo dużo.
[quote="damianooo777"]Ale widac ze Milik potencjal ma naprawde duzy. Wiec przydalo by sie czasem troche wiecej zaufania.[/quote]
Milika oceniliśmy jako polscy researcherzy na potencjał -8 w trakcie jego ostatnich miesięcy w Rozwoju Katowice, gdy miał 16 lat i grał w III lidze. Od tego czasu rozwija się harmonijnie i zgodnie z tym potencjałem i jestem mocno przekonany że skończy w zakresie 140-150, czyli aktualnym poziomie Kiesslinga, Podolskiego czy Immobile. Uważam że 16-letni Milik dostał od nas bardzo dużo zaufania :>

[quote="karo"]Jeżeli masz taką dowolność w kreowaniu potencjału polskich graczy, to uważam że niesłusznie traktujesz naszych rodzimych zawodników. Na dzień dzisiejszy Milik i Kownacki (Guardian: Dawid Kownacki wśród 40 najlepszych młodych zawodników świata), mogliby przy zachowaniu takich proporcji i skali jaka jest w FM od dawna przy rozdzielaniu PA, dostać spokojnie go na poziomie -9, jest to w końcu zakres umiejętności od 150-180, ze średnią 165, więc jak najbardziej słuszną, a niżeli -8 ze średnią 145, co uważam za niski wynik jak na młode polskie talenty.[/quote]
Gdy przejmowałem polską bazę danych przyjęte było że nie stosujemy dla naszych graczy PA -8, i maksymalnym powinno być -7, byłem mocno przekonany do -8. Na razie praktyka pokazuje że PA -8 z maksimum 160 pasuje do naszych graczy lepiej niż PA -9 z maksimum 180. Po prostu uważam to za zbyt radykalne i skutkujące produkcją FMowych wonderkidów które nie dojdą do takiego poziomu w przyszłości. Wiem że w innych krajach takie potencjały rozdaje się chętniej, ale ja naprawdę nie uważam Milika, Żyro czy Kownackiego za graczy o których mówienie że potencjał na gwiazdę Bundesligi to za mało, bo będzie on raczej gwiazdą globalną.

Podsumowując - rozumiem argumenty, ale uważam że skutki byłyby szkodliwe dla realizmu rozgrywki. Nie jestem doktrynerem, nie mam jakiejś bariery nie pozwalającej mi na użycie tych liczb, ale nie widzę na chwilę obecną kandydata. Najbliżej jest Kownacki, ale na podstawie tego co oglądałem kiedyś najbliżej był Tomasiewicz, to trochę uczy pokory.

Strona

Temat zamknięty.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution