Forum SI aż wrze od bug reportów, aż zaczynam żałować wydanych pieniędzy. Planowałem więcej pograć zaraz po premierze, a po kilku próbach poirytowany wróciłem do starych save z FM14.
Pomijając już te bugi typu "przeciwnik robi 5 zmian w 15 minut i zostaje mu 6 zawodników na boisku" to mnie osobiście najbardziej zniechęciły (kolejność przypadkowa):
- gra obrony i defensywnych pomocników (gra głową, start do piłki, "krótkie krycie" - podobno przez to polecenie traci się tyle goli ze stałych fragmentów, zero odbiorów)
- hokejowe wyniki na porządku dziennym
- brak sensu gry z kontry (ale to całkiem logiczne, bo skoro obrońcy nie przechwytują piłek to jak kontratakować)
- zbyt duży wpływ skrzydłowych na wyniki (granie środkiem nie ma sensu, tak jak ktoś wspomniał wcześniej wygrywa drużyna z lepszymi skrzydłowymi)
- ilość swojaków (a każdy prawie taki sam, stały fragment po którym na linii bramkowej spotykają się bramkarz, piłka i obrońca/cy, grają w Pinball aż futbolówka przekracza linię)
- praktycznie w każdym meczu działo się coś kontrowersyjnego (typu cały mecz w dziesiątkę, swojak, gol z dośrodkowania) - ja rozumiem, że takie rzeczy się zdarzają, ale z taką regularnością?
- kontuzje (momentami nachodzi ochota żeby sprzedać stadion i nabyć szpital)
Zanim dałem sobie spokój przejrzałem fora z taktykami i przyjrzałem się jak ustawiają swoje zespoły inni gracze (głównie na twitch'u). Nie twierdzę, że wszyscy, ale większość gra całe mecze bez żadnych zmian - ustawieniem ze skrzydłowymi i 1 napastnikiem i nastawieniem ofensywnym (niezależnie od wyniku). Rezultaty są wtedy nie najgorsze, pytanie czy o to chodziło twórcom najnowszego FM?
Jako miłośnik włoskiej piłki i fan Juventusu, gdzie najlepsi zawodnicy operują środkiem pola, z niecierpliwością czekam na patch.
Apropo jeszcze wyżej wymienionych "bugów":
W moim ostatnim podejściu, właśnie Juventusem, w ustawieniu 3-5-2 wygrałem wszystkie mecze towarzyskie (z Milanem, Schalke, Bvb, Atletico i jakimiś ogórami) tracąc bodajże 2 gole, po czym dostałem w lidze do przerwy 0-7 od Parmy, bo wypożyczony z Lazio skrzydłowy Felipe Anderson miał dobry dzień. Natomiast grając Sassuolo mniej więcej na przełomie grudnia i stycznia straciłem na minimum 4 tygodnie do 4 miesięcy wszystkich pomocników z podstawowego składu (2 skrzydłowych, 2 środkowych i dwóch defensywnych). Poddałem się.
Najnowsze posty