Dysk SSD a FM 15

Grzybek90 Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
14.11.2014, 14:41    #1
Witam!
Zastanawiam się nad kupnem nowego laptopa i nie wiem czy instalując grę na dysku SSD gra będzię znacznie szybsza? Dysk 24GB więc system nie będzie na niej zainstalowany, a wszystkie dodatki graficzne (a używam ich dużo) zazwyczaj są umiejscowione na partycji systemowej.

Czy w takim wypadku jest sens zakupu laptopa z dyskiem SSD? Wybrać laptopa z większym dyskiem żeby zainstalować system na SSD czy wybrać zwykły HDD?

Obowiązkowe parametry to procesor i7 i 8GB RAM, karta graficzna 1GB lub 2GB.

Pozdrawiam!

dawidwedzicki Partyzant

0
14.11.2014 14:53    #2
Niby możesz wybrać gdzie chcesz zainstalować grę i umieścić ją na dysku ssd. Ja mam dysk ssd na lapku 128 gb i gra śmiga całkiem fajnie. Jedyne do czego się mogę przyczepić to zapis który jest bardzo długi jak dla mnie, dochodzi do około 70 proc i zatrzymuje się na około minutę (dziwne).

Pozdrawiam Dawid

Grzybek90 Partyzant

0
14.11.2014 15:20    #3
[quote="dawidwedzicki"]Niby możesz wybrać gdzie chcesz zainstalować grę i umieścić ją na dysku ssd. Ja mam dysk ssd na lapku 128 gb i gra śmiga całkiem fajnie. Jedyne do czego się mogę przyczepić to zapis który jest bardzo długi jak dla mnie, dochodzi do około 70 proc i zatrzymuje się na około minutę (dziwne).

Pozdrawiam Dawid[/quote]

Wcześniej miałem zainstalowanego FMa na C i miałem wszystkie grafiki na C, teraz mam zainstalowanego na D a grafiki jak wczesniej są na C, więc jesli zainstaluje na grę na SSD to i tak grafiki będą na systemowym, a chodzi właśnie żeby grafiki były szybciej wczytywane...

Chce załadować jak największą liczbę lig i żeby grała była płynna.

I teraz pytanie, czy warto szukać laptopa z SSD czy wybrać ze zwykłym HDD?

konrwaw Żołnierz frontu ideologicznego

0
14.11.2014 15:24    #4
Moim zdaniem lepiej zainstalować system i najczęściej używane programy na dysku SSD,dla samej gry w FM nie warto kupować dysku SSD bo jakiejś oszałamiającej szybkości w przetwarzaniu gry nie zobaczysz...Lepiej dokupić więcej pamięci RAM (jeśli chcesz dużo lig wybierać na starcie i duża baza danych to minimum 8GB) bo to ma wpływ na szybkość przetwarzania danych w grze - piszę to z własnych doświadczeń,jest to moje i tylko moje zdanie poparte doświadczeniem gry od pierwszych wydań CM'a i FM'a.Chociaż jeśli chodzi o sam dysk SSD to warto kupić i najlepiej mieć też drugi HDD o większej pojemności np. jako zewnętrzny dysk lub zamiast napędu DVD. Pzdr!

// Edytowano 4 razy, ostatni raz 14.11.2014 o godz. 15:30

Grzybek90 Partyzant

0
14.11.2014 16:02    #5
[quote="konrwaw"]Moim zdaniem lepiej zainstalować system i najczęściej używane programy na dysku SSD,dla samej gry w FM nie warto kupować dysku SSD bo jakiejś oszałamiającej szybkości w przetwarzaniu gry nie zobaczysz...Lepiej dokupić więcej pamięci RAM (jeśli chcesz dużo lig wybierać na starcie i duża baza danych to minimum 8GB) bo to ma wpływ na szybkość przetwarzania danych w grze - piszę to z własnych doświadczeń,jest to moje i tylko moje zdanie poparte doświadczeniem gry od pierwszych wydań CM'a i FM'a.Chociaż jeśli chodzi o sam dysk SSD to warto kupić i najlepiej mieć też drugi HDD o większej pojemności np. jako zewnętrzny dysk lub zamiast napędu DVD. Pzdr![/quote]

Planuje się zaopatrzyć w taki sprzęt Lenovo:

- Procesor: Intel® Core™ i7-3537U 2 x 3,10Ghz turbo 64bit
Intel Smart Cache 4MB; 2 rdzenie; 4 wątki; DMI 5GT/s
- Pamięć Ram DDR3 : 8192MB taktowanie 1600Mhz
- Chipset: INTEL HM77
- Dysk twardy: 1000GB + 24GB SSD
- Dwie karty graficzne:
1. Dedykowana: Nvidia GeForce GT625M
2. Zintegrowana: Intel HD Graphics 4000

Chyba na tym sprzęcie powinna płynnie chodzi większa liczba lig i duża baza, co?:)

0
14.11.2014 16:04    #6
Powinna...Ile kosztuje?

P.S.Bo też mam zamiar zmienić swojego już wysłużonego lapka.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 14.11.2014 o godz. 16:05

myfunnygame Żołnierz frontu ideologicznego

0
15.11.2014 02:50    #7
24 GB SSD czy może 240?! :)
24 to strasznie mało moim zdaniem na taki dysk
EDIT: a grafika jeśli ma być do FM to spoko ale jak chcesz jakąś lepszą grę odpalić to polecam gtx 850m minimum :)

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 15.11.2014 o godz. 02:54

Tom88 Partyzant

0
15.11.2014 08:07    #8
Zdecydowanie SSD! Dawniej miałem na zwykłym dysku Mangera i miałem pełno crush dumbs a jak kupiłem szybki dysk SSD i na nim zainstalowałem całą grę i dodatki graficzne to żadnego błędu nie mam a gram wszystkimi ligami i piłkarzami zawsze. Dysk to podstawa żeby ta gra dobrze chodziła!

0
15.11.2014 08:50    #9
[quote="Tom88"]Zdecydowanie SSD! Dawniej miałem na zwykłym dysku Mangera i miałem pełno crush dumbs a jak kupiłem szybki dysk SSD i na nim zainstalowałem całą grę i dodatki graficzne to żadnego błędu nie mam a gram wszystkimi ligami i piłkarzami zawsze. Dysk to podstawa żeby ta gra dobrze chodziła![/quote]
Ja z crashami sie nie spotkałem,no może ze dwa razy na tyle lat ile gram,dlatego powróciłem i przerzuciłem wszystkie pliki od FM'a na zwykły dysk i jest ok,SSD używam tylko jako systemowego i system działa jak rakieta (Win 8.1) - za to do FM'a dokupiłem RAM'u i wszystko śmiga szybko jak należy.Pzdr!

P.S.Zresztą każdy robi tak jak jemu pasuje najlepiej.

// Edytowano 3 razy, ostatni raz 15.11.2014 o godz. 08:52

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.