Łatwiej mi się grało Derby County (szybki awans do premiership i miejsce w pierwszej szóstce w pierwszym sezonie), niż Realem w kolejnej karierze (grając dla funu, coś jak tts0 rozpracowując rywali).
Gwiazdy w realu bywaja rozkapryszone, ciężej do nich dotrzeć przez rozmowy motywacyjne, co chwile ktoś chce zarabiać więcej itp. Co z tego, że jest seria meczów po 7-0, jak później przychodzi dołek, drużyna twierdzi że coś jest nie tak, rozmowy puszczają mimo uszu.
Zespół z zaplecza ligi angielskiej może i ustępuje im drastycznie pod względem umiejętności ale łatwiej go zmotywować, łatwiej wykrzesać z nich więcej niż potrafią.
FM zrobiony jest tak, że IMO łatwo piąć się w góre i jeszcze wyżej. Po paru sezonach moje Derby byłoby drugim Manchesterem czy Juventusem, tyle że bez bogatej historii.
A czy w prawdziwym życiu często oglądamy takie obrazki: mały klubik z zaplecza 1 ligi awansuje przebojem, później zajmuje wysokie miejsce w lidze, w następnym sezonie zdobywa mistrza, wygrywa LM i króluje w lidze przez długi czas? Bez pomocy petrodolarów?
Kilka karier wstecz, grałem Lechią Gdańsk, założenie było proste - gra tylko i wyłącznie polakami, wychowankami z naboru, ew przechwyconymi wcześnie od innych klubów, tak by mogli zdobyć status wychowanka. Wynik? Po 2 sezonie - regularna gra w LM i wygrany ćwierćfinał z Manchesterem United w dwumeczu 6:1 (4-1 na wyjeździe i 2-0 u siebie). WTF? Gdzie tu realizm - po tym meczu odszedłem od kariery.
Tak jak pisał mój poprzednik - każdy w tej grze szuka czegoś dla siebie. Ja chciałbym, żeby ewolucja klubów postępowała, owszem ale nie w tak zastraszającym tempie - jak wspomniane Derby albo Lechia... albo kariera Mahdiego United of Manchester.. taa, ide o zakład, że za 15 lat dalej będą tkwić, gdzieś tam, gdzie przeciętny kibic piłki nożnej nie zagląda. Albo Stoke, Paris FC wygrywający LM - ktoś uważa, że oni kiedykolwiek wygrają LM?
Także, czy gra się słabiakiem i po chwili gra hajpuje nam go do miana najlepszej drużyny europy w danym momencie, czy potęgą.. who cares, jak kto woli.
Najnowsze posty