FM - jak zacząć?

FrostEf Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
28.05.2015, 18:57    #1
To mój pierwszy post na tym forum, ostatnio poszukiwałem informacji na temat Football Managera, jako że miałem okazję zagrać, gra mi się spodobała i... chcę więcej. Niestety jedyna dostępna mi wersja w jaką grałem to piracka wersja FM 2013 więc kilka razy musiałem się wracać do save'a bo gra co chwilę wywala, pod tym względem wolę większy komfort - tym bardziej, że wyszła już nowsza, bardziej dopracowana odsłona.

Widziałem cenę FM na Steamie i trochę się waham przed wydaniem dwóch stówek na grę, którą w zasadzie dopiero odkrywam. Szukałem więc opinii w internecie dotyczących FM i tak trafiłem tutaj. Widzę, że społeczość tutaj jest dość otwarta, dlatego postanowiłem zapytać was o opinię.

FM 2013 mnie wciągnął, ale po prawdzie wolę bardziej rozbudowaną i jednocześnie bardziej przyjazną początkującemu odsłonę, na jaką wygląda mi FM 2015 (wyobrażam sobie że to jest trochę jak z odsłonami Fify - czy może się mylę?). A może macie jakieś inne propozycje? Czytałem artykuł na stronie głownej, w którym jeden z weteranów FMa krytykuje odłony po 2012 roku - czy inni też mają takie odczucie?

Jaka jest najlepsza wersja FMa i jaką polecacie? Byłbym bardzo wdzięczny za wszystkie opinie, nawet niepopularne.

Chod Żołnierz frontu ideologicznego

0
28.05.2015 19:15    #2
A bierz piętnastkę, co się będziesz słuchał malkontentów :D

No i mam nadzieję że nie dostaniesz bana za to pirackie FM 2013 skoro wyraziłeś skruchę :)
#TeamTyniec

Viique Młody aktywista

0
28.05.2015 19:15    #3
Początek w FMie to chyba najtrudniejszy okres dla każdego z graczy. Gra niewiele wyjaśnia, nie ma sprawdzonej recepty na prowadzenie zespołu przez co wszystkiego trzeba uczyć się samemu i na swoich (licznych) błędach. Ze swojej strony powiem Ci że sam zaczynałem od FM12 (również na piracie) i przegrałem jakieś pół sezonu. Premiera FM13 zbliżała się wielkimi krokami, dlatego postanowiłem kupić przedpremierowo swój egzemplarz gry przez allegro (nie pamiętam w jakiej cenie). FM ma to do siebie że może służyć przez kilka lat, dlatego po dziś dzień pykam w tę jedną wersję. Gra ma bardzo dobry współczynnik cena/czas gry, bo jeśli się wciągniesz to trudno Ci się będzie już oderwać; mamy wiele chlubnych (i mniej chlubnych) przykładów takich ludzi na tym serwisie. Co do zakupu polecam allegro (sam klucz wyjdzie taniej) - ceny na steamie, bywają kosmiczne.

Co do przystępności rozgrywki trudno jest mi się na ten temat wypowiadać - grałem niby we wszystkie odsłony od 12 do 15, ale nieporównywalną ilość godzin wtopiłem w trzynastkę. Moim zdaniem każda jest równie skomplikowana. Różnice są niewielkie - gdyby nie spis zmian podawany rok rocznie przez producenta nie byłbym w stanie podać więcej niż kilka. Istnieje opcja gry w trybie Classic (dostępny od FM13), która pozwala dużo szybciej i prościej rozgrywać sezony, ale sam nigdy się w go nie zagłębiałem, bo czułem że omija mnie część zabawy.
www.usydus.xn.pl - strona z moimi pracami

SuperZiemniak Naczelnik Służb Wywiadowczych

Grupa: Moderator
0
28.05.2015 19:28    #4
FM 15 wciąga, mimo różnych błędów. Za to zakupów na Steam odradzam, bo tam ceny są dużo, dużo wyższe. Wersja pudełkowa w dniu premiery w wielkich sieciówkach kosztuje około 120-130 złotych. Osobiście proponuję kupić po taniości na początek FM 14, w której nie ma paru innowacji z 15, ale piłkarzy da się bardziej kontrolować i podstaw jest się łatwiej nauczyć ( ja zaczynałem na FM 10 bodajże), a później przesiąść się na 16 w październiku-listopadzie. Oczywiście tylko oryginał, a nie pirat! ;) Gra wciąga na setki czy nawet tysiące godzin, więc te 100 parę złotych w dniu premiery to nie jest wielki wydatek.

// Edytowano 3 razy, ostatni raz 28.05.2015 o godz. 19:29

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.