[quote="patpul"][quote="Gietz"]Nie z czapki niewidki, nie ze swoich środków nawet. Takich księgowych obniżeń zadłużenia przez dokapitalizowanie polska widziała wiele - ostatnio w Stomilu.[/quote]
Możesz doprecyzować co masz na myśli pisząc o "księgowych obniżeniach zadłużenia"?
A także - tak wnioskuję z tego, co napisałeś - co może znaczyć "nie ze swoich środków" w odniesieniu do Stomilu?
[/quote]
W FMie to zbicie zadłużenia pojawi się w przychodach jako "Inwestycje" - to nie musi znaczyć że pieniądze wyłożył ze swoich pieniędzy prezes klubu, ale może obejmować dowolne środki które uzyskał. Chodzi o to że zdolność prezesa do dostarczania pieniędzy do klubu opisują dwa parametry "Zdolności biznesowe" (dot. pozyskiwania środków) i "Zasoby finansowe" (dot. tego ile własnych pieniędzy jest w stanie wpompować w klub). Chciałem zaznaczyć różnicę, że to nie musiał być błąd powiązany z tym że polski prezes klubu mógł wyłożyć 27 mln zł z własnej kieszeni.
Co do obniżeń zadłużenia przez dokapitalizowanie - kojarzę sytuacje w których klub którego częściowym właścicielem było miasto był zadłużony w stosunku do spółek miejskich, więc miasto przeprowadzało dokapitalizowanie, pieniądze spłacały zadłużenie względem miejskich spółek i "czyściły" część zadłużenia. Pod koniec września Olsztym przekazał Stomilowi 1 mln zł na podwyższenie kapitału i mamy to ujęte w grze. Ehh, mam nadzieję że nie pomieszałem sformułowań finansowych zbyt mocno :/
Najnowsze posty