Tak muszę dokładniej czytać - mam korepetycje u rondla...
A więc tak: taktyka 4-4-2 diament
Cyfra 4 oznacza ilość obrońców - w linii - dwóch bocznych prawy i lewy. Do tego dwóch środkowych.
Kolejna czwóreczka to pomocnicy. Do tej formacji odnosi się słowo diament(najtwardszy minerał, regularna odmiana pierwiastka węgla, najcenniejszy kamień szlachetny; bezbarwny lub zabarwiony na różne odcienie, przezroczysty, o silnym połysku i wysokim współczynniku załamania światła; otrzymywany też syntetycznie; używany w jubilerstwie i w przemyśle). To słowo jest symbolicznym określeniem. Oznacza cofniętego środkowego pomocnika do roli defensywnego pomocnika, oraz drugiego środkowego pomocnika wysuniętego na pozycję ofensywnego pomocnika. Do tego zazwyczaj dwóch skrzydłowych. Jeden po prawej stronie i a drugi chyba po lewej...ale dobrze nie pamiętam.
Dwójeczka oznacza dwóch napastników w FMie ustawionych w linii ataku. Zazwyczaj są oni środkowymi napastnikami.
Mam nadzieję, że nauczyłem się czytać i udzieliłem wyczerpującej odpowiedzi na bardzo ciekawe Pańskie pytanie.
Z oddaniem ku lepszej POlsce
9pucek-
PES: Z prośbą o zamknięcie tego jakże interesującego tematu.
To piłkarze przegrywają Twoje mecze, a nie taktyka. Ludzie wygadali już mnóstwo bzdur o taktyce, a ledwo wiedzą jak wygrać w domino.
Najnowsze posty