Taktyka [temat zbiorczy]

sefko1 Przodownik pracy

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
26.11.2007, 10:42    Pytanie
Temat ten daje pod rozwagę admistratorm cmrev. Uważam, że zagadnienie taktyki jest jednym z najwazniejszych ,najobszerniejszych i najtrudniejszych zadań jak stają przed każdym menadżerem. Tak więc dobrze by było, że na suflerze był temat (nawet przyklejony), w którym gracze mogliby dzielić się swoimi spostrzeżeniami w tym zakresie. Gdzie mogliby pytać sie o różne aspekty, mogące pomóc wygrać mecz. W temacie tym można by także zamieszczać swoje gotowe taktyki, które mogłby być ocenione i przetestowane przez innych graczy. Pomogło by to z jednej strony wyłapac błędy (testy na wiekszej liczbie klubów), ale również pomóc poczatkującym mendżerom podpatrzeć ciekawe, skuteczne rozwiązania stosowane przez bardziej doswiadczonych kolegów. Ja sam uczyłem się (dopracowałem własne taktyki) korzystając z porad innych graczy.
Wiem, że na CMForum jest dział poswięcony taktyce, ale zauważyłem, że ludzie odwiedzający forum i suflera nie koniecznie sa tymi samymi ludźmi. A z chęcią poznałbym opinie wielu (napewno utalentownych) taktyków, którzy nigdy nie dzielą się swoimi spostzreżeniami na CMF, a mogliby to zrobic tutaj.
A skoro na suflerze jest dział "przechwałki" to napewno dział "taktyka" równiez zasługuje, aby sie Tu znależć. Prosze o rozpatrzenie mojej propozycji. Pozdrawiam.

Rad717 Żołnierz frontu ideologicznego

0
26.11.2007 18:25    #1
Ludzie... Przecież każdy ma prawo grać tak jak chce. Nie zabraniajcie komuś używać czegoś jeśli tego chce i nie szkodzi innym. Czyli opowiadania Bartosha!, teksty opisujące taktyki też mają zniknąć? A może ktoś np. uwielbia bawić się taktyką a nie znosi ustawiania treningu. To co? Ma się męczyć z tą grą? Ma się do niej zniechęcić, bo nie sprawia mu przyjemności? Oczywiście, są ludzie, którzy z tym przesadzają ale to już ich sprawa, ich decyzja.

Nie chcecie z tego korzystać to proszę bardzo. Nikt Wam nie każe zaglądać do działu talenty, nikt Was nie zmusi do oglądania działu taktyk, którego powstanie popieram.

klim1981 Żołnierz frontu ideologicznego

0
26.11.2007 18:49    #2
Żeby była jasność nie przeszkadza mi dział w formie nowinki taktyczne...
tylko to aby opisywać w nim cała taktykę krok po kroku, a już absolutnie jestem przeciwny temu aby zamieszczać gotowe taktyki do ściągnięcia !

Co do opowiadań karier itp. proponuje zapis meczu zamiast taktyki, widzimy jak gra drużyna, jak jest ustawiona itd. , ale nie widzimy szczegółów.A to czy mamy na tyle własnej inwencji aby w taki właśnie nasz Dream Team grał, to już zależy tylko od nas.

Wniosek : Wilk syty i w owca cała, dostajemy podpowiedz, a reszta jest historią

Ach jeszcze jedno ...
Mam dziwne przeczucie że całkiem spora cześć osób popierających założenie takiego działu, powinna pisać zamiast : jestem słabym taktykiem - stwórzcie taki dział , szukam taktyki która nie można przegrać - vide Diablo.

baju Partyzant

0
26.11.2007 19:56    #3
Może i będą takie osoby. Każdy kiedyś był początkujący. Gdy zaczynałem grać w CM3, też początkowo miałem problemy z taktyką. Ale nawet doświadczeni gracze i dobrzy stratedzy czasem potrzebują świeżości, spojrzenia kogoś innego. Dlatego taki dział przydałby się całkiem sporej liczbie graczy.

Zresztą kto nie chcę, nie wchodzi w dział Talenty, więc kto by nie chciał, to by nie korzystał z działu Taktyki.

Piotrś Młody aktywista

0
26.11.2007 20:17    #4
hmm no to mnie klim przekonałes;) taktyki całe nie ale nowinki albo cos w tym stylu jak najbardziej... ja gram juz z 4 latka w tego typu gry ale nadal dopiero dochodze do nowych spraw:) zreszta sam nie wiem czy wyslał bym moją taktyke:P jakoss nie lubie sie w tym temacie dzielic z nikim nigdy hehe xD

brutalny_kazik Żołnierz frontu ideologicznego

0
26.11.2007 20:28    #5
Myślę,że najpierw powinieneś napisać jakiegoś e-maila do adminów,czy jest możliwość dodania takiego działu ,a potem dopiero nas pytać o zdanie . My tu g**** możemy :) miło by było jakby była możliwość zobaczenia czyjegoś nr GG,wtedy mógłbyś spytać o taktyki .

Loczus Partyzant

0
26.11.2007 20:56    #6
mam dla was złe wieści.

W FM 2008 trzeba modyfikować taktykę pod każdego zawodnika żeby mieć dobre wyniki, po za tym, 4-4-2 i tak rządzi ;d

max20067 Partyzant

0
26.11.2007 21:16    #7
Rad717 popieram cie
nie kazdy musi zaglądac do tego działu
ale wszyscy początkujący (np. ja)
napewno na tym skorzystali

ag-25 Partyzant

0
26.11.2007 22:50    #8
Do jaruone - odnośnie tych strzałek i pozycji, te koszulki bądź kropki oznaczające zawodników informują Cię o pozycji zawodników w obronie i ataku (bez ruchu piłkarzy) natomiast jeżeli dasz zawodnikowi np. w ataku strzałkę do tyłu, będzie on grał za napastnikiem (w ataku) a będzie bronił wyżej ze względu na swoja pierwotna pozycję (czyt. koszulka/ kropka).

Do klim1981 1000% racji!!! :)

Co od samego pomysłu to jestem jak najbardziej za, ale w formie wskazówek, porad itp. (Już kiedyś próbowałem taki temat założyć/ przemycić - "porady, wskazówki..." ale wszyscy mnie zjechali, a inicjatywę miałem dobrą) gram w Managera już ponad 10 lat i chętnie w takim temacie bym pomagał.

Co do samej wiedzy o taktyce proponuję poczytać kilka książek t/j "Piłka Nożna: Taktyka" i "Piłka Nożna: Trening" Talaga J. bądź książkę Miłosza Stępińskiego (kiedyś był skautem w Pogoni) "Taktyka współczesnej piłki nożnej". Warto!!!

sefko1 Przodownik pracy

0
26.11.2007 23:09    #9
Powiem tak. Rozumiem wątpliwości ludzi, którzy są przeciwni temu działowi. Nie każdy lubi (chce) dzielic się swoja pracą, godzinami spędzonymi nad dopracowywaniem własnej taktyki.
Nie takie było moje załozenie. Ja nie myslę o ludziach, którzy nie potrafią włączyć FMa bez zaistalowanego FMM i FMScouta. Podajrzewam, że dla nich obecność w dziale taktyki ograniczy się do ściagniecia czyjeść taktyki (przynajmniej skończą się lamenty w stylu "Gram Realem i nie moge wygrac żadnego meczu";). Mi tak naprawde zalezy na konstruktywnej dyskusji ludzi, którzy bądź mają odpowiednią wiedze na ten temat, bądź tą więdzę chcą pogłebić. Wydaje mi sie, że z czasem każdy dorasta do FMa. Zauważa, że granie na skróty w gruncie rzeczy jest nudne. Bo to co za przyjemność wygrać 5 razy LM stosując S&L uzywając co drugi dzień FMM i każdego gracza znalezłwszy dzieki FM Scoucie. Ale wbrew pozorom stworznie własnej taktyki nie jest łatwe. Wiem to po sobie. Sam meczylem sie z taktyką do FM2008 i udało mi sie stworzyć coś ciekawego (moim zdaniem). Chetnie jednak wysłuchałbym opinii o mojej taktyce innych ludzi. Bo tworzenie taktyki, w przeciwieństwie choćby do szukania talentów, to proces złożony, wymagający ciagłego doskonalenia i nanoszenia poprawek.
Ja w tym dziale nie szukałbym gotowych rozwiązań (taktyk), ale chciałbym przedyskutowac pewne pomysły taktyczne (np. Gra defensywnego pomocnika, Gra z kontry, Ścisłe kycie itp).
Oczywiście o ile taki dział nie powstanie, nie będę płakał. Na CMF jest dział poswięcony taktyce, który pozwala doskonalic swój warsztat. Uważam jednak, że oficjalna strona poswiacona FM-owi nie powinna zaniedbać tego (moim zdaniem najważniejszego) aspektu pracy każdego menadżera.
Oczywiście pisanie w tym dziale nie jest obwiązkowe. Więc kazdy, któremu ten pomysł sie nie podoba, może i powinien omijać go z daleka. Pozdrawiam.

ag-25 Partyzant

0
26.11.2007 23:17    #10
Co do oceniania taktyk- nie da się, każdy piłkarz, każda drużyna jest inna, każda sytuacja jest inna itd. itp. Można jak napisał sefko1: "ale chciałbym przedyskutowac pewne pomysły taktyczne (np. Gra defensywnego pomocnika, Gra z kontry, Ścisłe kycie itp)." dodałbym do tego tylko np. grę def. pomocnika, ale jakiego, obdarzonego jakimi cechami ;)

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.