Taktyka [temat zbiorczy]

sefko1 Przodownik pracy

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
26.11.2007, 10:42    Pytanie
Temat ten daje pod rozwagę admistratorm cmrev. Uważam, że zagadnienie taktyki jest jednym z najwazniejszych ,najobszerniejszych i najtrudniejszych zadań jak stają przed każdym menadżerem. Tak więc dobrze by było, że na suflerze był temat (nawet przyklejony), w którym gracze mogliby dzielić się swoimi spostrzeżeniami w tym zakresie. Gdzie mogliby pytać sie o różne aspekty, mogące pomóc wygrać mecz. W temacie tym można by także zamieszczać swoje gotowe taktyki, które mogłby być ocenione i przetestowane przez innych graczy. Pomogło by to z jednej strony wyłapac błędy (testy na wiekszej liczbie klubów), ale również pomóc poczatkującym mendżerom podpatrzeć ciekawe, skuteczne rozwiązania stosowane przez bardziej doswiadczonych kolegów. Ja sam uczyłem się (dopracowałem własne taktyki) korzystając z porad innych graczy.
Wiem, że na CMForum jest dział poswięcony taktyce, ale zauważyłem, że ludzie odwiedzający forum i suflera nie koniecznie sa tymi samymi ludźmi. A z chęcią poznałbym opinie wielu (napewno utalentownych) taktyków, którzy nigdy nie dzielą się swoimi spostzreżeniami na CMF, a mogliby to zrobic tutaj.
A skoro na suflerze jest dział "przechwałki" to napewno dział "taktyka" równiez zasługuje, aby sie Tu znależć. Prosze o rozpatrzenie mojej propozycji. Pozdrawiam.

sefko1 Przodownik pracy

0
27.11.2007 00:23    #30
@ag-25
Jak widac temat jest rozległy. Na razie nie wiadomo jak przychyla sie do niego administratorzy cmrev. Nie wiadomo jak będzie wyglądac i jakie problemy bądą mogły byc w nim poruszane. Pożyjemy zobaczymy. Warto sprobówac, ale nic na siłe. Jak pomysł przerodzi sie w temat w stylu "poporsze dobra takse dla Chelsea" to sam będą przeciw. Jednak na razie wierzę, że na tej stronie jest wielu utalentownych taktyków (przeciez nie wszystkie osiagnięcia w "przechwalkach" są wynikiem oszustwa), z którymi mozna by ciekawie podyskutowac na tematy zwiazane z wybranymi aspektami takycznymi. A jak ktos będzie chcial sie z tego cos nauczyć i pomoze mu to stworzyc pierwszą, własną, skuteczną taktykę, to uznam, że było warto.

Ylv Krzewiciel myśli rewolucyjnej

0
27.11.2007 09:08    #31
Ludzie, możecie sobie pisać tu o tym dziale, ale zrozumcie to nic nie da. To nie ważne czy ktoś chce dział talenty, czy nie chce, czy będzie potrzebny czy nie. Trzeba o tym napisać do adminów, tylko nie ma działu redakcja (no bo po co taki dział, przecież użytkownikom nie jest potrzebny kontakt z adminami). Nie wystarczyłoby napisać samych maili adminów i jakimi działami się zajmują? Skoro dział talenty został zrobiony w miarę szybko, to kilka maili można napisać w 5 minut (no może trochę przesadzam niech będzie te pół godziny). Wtedy nie byłoby tego tematu i całej dyskusji. To było po pierwsze.

Po drugie co do samego działu talenty, pomysł jest dobry, ale forma zła. Nie powinno być tak, że możesz ściągnąć gotowe taktyki. To powinny być podstrony z ogólnymi zagadnieniami np: plusy i minusy poszczególnych formacji (4-4-2 ; 4-5-1 itd.), gra z rozgrywającym, odgrywającym, gra skrzydłami, środkiem, pressing, krycie strefowe 1 na 1, czy strefowe itd, itp.

I wreszcie po trzecie nie rozumiem dyskusji na temat potrzeby takiego działu (że samemu powinno się ustalać własną taktykę). Czyli co, może dział grafika też usunąć? (to też jest czyjaś praca, samemu sobie róbcie własne grafy) Edytory też? (grać nie umiecie to się nauczcie, a nie oszukiwać mi tu). Poradniki - out! Powiecie teraz: "No dobra, ale autor grafiki, czy edytora, pozwolił umieścić tu swoją pracę i możemy z niej korzystać. Po za tym nikt nie każe mi z nich korzystać." No właśnie. To jest wszystko dobrowolne. Nikt nie każe ci wchodzić do działu talenty i kupować je jak leci. Ale to nie jest tak że kupisz utalentowanych graczy i będziesz wygrywał wszystko jak leci. Nie. oni muszą być dobrze pokierowani, muszą być pod opieką świetnych trenerów i być poddanym jak najlepszemu treningowi. Dlatego u jednego gracza taktyką x wygra LM, a drugi gracz tą samą taktyką spadnie z ligi.

Podsumowując jestem za działem "Taktyka" ale w formie o której napisałem wyżej.

Kerry Krzewiciel myśli rewolucyjnej

0
27.11.2007 10:02    #32
Piszesz "Mógłby byc też poddział "PORADY", gdzie każdy mógłby pytać o problemy z ustawieniem, bądź zespołu, bądź poszczególnych graczy."

Po chorobę robić ten poddział, skoro jest sufler? Jest sens robić drugi dział o takiej samej tematyce. Z drugiej strony z taktyką prawda - dział ewidentnie na forum.

Kerry Krzewiciel myśli rewolucyjnej

0
27.11.2007 10:12    #33
Ylv teraz mnie rozbiłeś, naprawdę. Ty z kolei piszesz: "Czyli co, może dział grafika też usunąć?" to była gafa. Dział grafika jest ważny i nikt nie kwestionuje jego ważności i zapotrzebowania. "I wreszcie po trzecie nie rozumiem dyskusji na temat potrzeby takiego działu" to też jest śmieszne. Według mnie CM Rev jest dla użytkowników, a nie użytkownicy dla CM Rev.

klim1981 Żołnierz frontu ideologicznego

0
27.11.2007 10:46    #34
Ylv - sorki, ale gadasz głupstwa ...

"Ludzie, możecie sobie pisać tu o tym dziale, ale zrozumcie to nic nie da" - moim zdaniem dyskusja jest jak najbardziej wskazana, jeśli takowy dział miał by by powstać, choćby dlatego żeby admini mogli się zapoznać z naszymi opiniami jak ewentualnie taki dział miał by wyglądać, i ewntulanie je uwzględnić bądź nie podczas tworzenia.

"Czyli co, może dział grafika też usunąć?", "Edytory też?", "Poradniki - out!" - powiedz mi da sie grać bez edytorów, scoutów, grafiki, poradników, talentów itd. ?
Pozwolisz że sam sobie odpowiem - niema najmniejszej potrzeby, aby z tego korzystać !
Są to tylko tak zwane dodatki bez których można się śmiało obejść, a spróbuj grac nie zaglądając do ekranu taktycznego ...

"Po drugie(...)" - a w tym miejscu masz moje absolutne poparcie :P

Dobra koniec tego dobrego, coś nie bardzo mi wyszło napisanie tego co dokładnie chciałem, ale mam nadzieje, że do każdego dotrze o co mi chodziło :)

pozdr.:)

Actimel Młody aktywista

0
27.11.2007 11:06    #35
Jestem za takim tematem gdyż kazdy uzytkownik bedzie mógł podzielić sie swoimmi pomysłami dotyczącymi taktyki jak i pomóc w niewielkim stopniu przy doborze taktyki. Nie mowie o pokazaniu scerna dokładnego jak ma wyglądać takktyka bo to kłupota ale np gdy mamy otowe ustawienie ale nie dokonca wiemy jak ustawic polecenia dla zawodnikow itp.

Jestem ZA !

sefko1 Przodownik pracy

0
27.11.2007 11:07    #36
[quote=kerry]Piszesz "Mógłby byc też poddział "PORADY", gdzie każdy mógłby pytać o problemy z ustawieniem, bądź zespołu, bądź poszczególnych graczy."

Po chorobę robić ten poddział, skoro jest sufler? Jest sens robić drugi dział o takiej samej tematyce. Z drugiej strony z taktyką prawda - dział ewidentnie na forum. [/quote]

Kerry nie zrozumiałeś mojej intencji. Mi nie chodzi o dublowanie suflera, ale o zaebranie na suflerze problematyki taktyki w jednen dział (podział). Byłby on zintegrowany z działem taktyka i suflerem, tak jak komentowanie newsów czy talentów.
Ale wszystko to kwestia do dyskusji i każda uwagą jest cenna. Tak więc dzieki.

Ja zakładając ten temat chciałem jednego tematu (przyklejonego) na temat taktyki. Padła propozycja działu TAKTYKA i napewno warta jest rozważenia. Według mnie jest on potrzebny. Natomiast zdaje sobie sprawe, że powstanie takiego dizału było by bardzo czasochłonne i przy braku czasu adminów, mogłoby nastąpić dopiero w dłuższej persepktywie. Tak więc dział TAKTYKA - TAK, ale na razie mozna by doraźnie przykleić temat na suflerze. POzdrawiam.

loc187 Partyzant

0
27.11.2007 11:08    #37
wszyscy "zawracacie kijem wodę"!
po co macie prosić Panów adminów z cmrev i łaskawie czekać, aż im się zachce odpisać czy dział powstanie czy nie?
ludzie, opanujcie się. przejdźcie na forumcm. tam jest odpowiedni dział, są ludzie, którzy coś na poruszany tutaj temat moga powiedzieć.

Ylv Krzewiciel myśli rewolucyjnej

0
27.11.2007 11:26    #38
@ klim1981

Chyba nie przeczytałeś do końca mojej wypowiedzi ALBO źle ją zrozumiałeś. "Ludzie, możecie sobie pisać tu o tym dziale, ale zrozumcie to nic nie da" - Miałem na myśli że nie ma sensu pisać tego na suflerze, gdyż o tym trzeba pogadać z adminami.

"Czyli co, może dział grafika też usunąć?", "Edytory też?", "Poradniki - out!"
Być może nie były to dobre przykłady, ale skoro są takie no jakby to ująć "pierdoły", to czemu nie ma ,jak sam zauważyłeś, rzeczy o wiele ważniejszej jaką jest taktyka?

Jeszcze dodam od siebie pytanie: Czy nadejdzie kiedyś ten cudowny dzień i kiedy nacisnę na dział redakcja, to nie wyświetli się "Niestety, strona o wskazanym adresie nie istnieje." ?

klim1981 Żołnierz frontu ideologicznego

0
27.11.2007 11:56    #39
@ Ylv

W żaden sposób nie będzie mi przeszkadzał przyklejony temat w którym toczone są dyskusje na tematy związane z taktyką, sam zapewne często bym tam zaglądał bo do Mourinho jeszcze mi trochę brakuje :P:P:P

Ale jestem przeciwny zamieszczaniu w nim gotowców - gotowych taktyk do zassania, czy szczegółowych opisywanych taktyk - i w tym miejscu pojawia się prob. , jak rozmawiać o taktyce bez szczegółów ?

Chyba najlepsze by było w tym wypadku (bez zamieszczania taktyk) obejrzeć zapisany mecz, ale tu jest kolejny prob. bo to już coraz bardziej podchodzi po opowiadania ...
Nie wiem morze moja dyńka mnie zawodzi, ale nie potrafię sobie wyobrazić tego tematu stworzonego z ... hemm "półśrodków"(?) ... więc musiały by być w nim zamieszczane taktyki do ściągnięcia, a temu jak już pisałem jestem przeciwny.

A czemu jestem tak bardzo przeciwny zamieszczeniu gotowców - bo po dziś dzień przeklinam swoją własną głupotę i słabą wole po tym jak zassałem sławetną taktykę Diablo - wszystko było tak pięknie, wyniki po 5:0 i wyżej ... tylko radość z gry w jednej chwili szlak trafił :/

Więc gdyby taki dział z gotowcami powstał pewnie znów miał bym problem aby nie wejść , czegoś nie naskrobać, nie wyprobować nowej "super taktyki" ... jakie były by tego efekty łatwo się domyśleć ...

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution