Prawo Bosmana w FM 2008

Damiiano Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
28.11.2007, 15:15    Pytanie
Witam. Czy prawo Bosmana jest zalaczone do FM 2008 ? 6 miesiecy przed koncem kontraktow graczy z ligi brazylijskiej nie mam mozliwosci zaoferowania im swojej oferty... Gram w Premiership... Prosze o pomoc....

Pucek Stachanowiec

Grupa: Moderator
0
28.11.2007 16:19    #10
Co do Brazylijczyków i Prawa Bosmana to nawet grając Wisła nie mogę zakontraktować niektórych piłkarzy z Kraju Kawy mimo, że ukończyli 18 rok życia.

A czy prawo Bosmana nie obowiązuje tylko graczy z Europy?
Wyciąg z Wikipedii:

Prawo Bosmana - w piłce nożnej prawo zawodnika do wolnego transferu.

Przed wejściem prawa w życie, nawet w przypadku wygaśnięcia kontraktu danego zawodnika, klub chętny na jego przejęcie musiał zapłacić staremu klubowi sumę odstępnego.

Jean-Marc Bosman był piłkarzem belgijskiego pierwszoligowca Royal Football Club de Liège, którego kontrakt wygasł w 1990, skutkiem czego zawodnikowi obniżono pobory i przesunięto go do zespołu rezerw. Piłkarz znalazł sobie nowego pracodawcę, klub z Dunkierki, lecz klub belgijski zażądał za niego odstępnego. Bosman uznał to za złamanie unijnej zasady wolnego przepływu osób i zaskarżył klub, belgijską federację i UEFA (sprawa C-415/93).

Po długiej batalii prawnej, Trybunał Sprawiedliwości uznał 15 grudnia 1995 argumenty zawodnika. Zgodnie bowiem z zasadą wolnego przepływu osób, każdy obywatel Unii Europejskiej ma prawo żyć i pracować w innym państwie członkowskim (z pewnymi zastrzeżeniami). Przepisy piłkarskie uniemożliwiały w praktyce zmianę klubu, a więc pracodawcy.

Orzeczono, że każdy piłkarz-obywatel państwa członkowskiego, w przypadku wygaśnięcia kontraktu ma prawo wolnej zmiany klubu, nieobwarowanej zapłatą odstępnego przez nowy klub. Ponadto uznano, że skoro pracownicy państw członkowskich mają być zgodnie z traktatami traktowani bez różnicy obywatelstwa, to kluby czy federacje piłkarskie nie mogą wprowadzać klauzul ograniczających liczbę obcokrajowców w klubach; dotyczy to jednak tylko obywateli Unii.

Użytkownik uznał post za pomocny

To piłkarze przegrywają Twoje mecze, a nie taktyka. Ludzie wygadali już mnóstwo bzdur o taktyce, a ledwo wiedzą jak wygrać w domino.

Damiiano Partyzant

0
28.11.2007 16:27    #11
9pucek ma racje, prawo Bosmana obowiazuje tylko graczy z klubow UE ;) Dzieki za pomoc ;p

Pucek Stachanowiec

0
28.11.2007 16:50    #12
Proszę bardzo.
To piłkarze przegrywają Twoje mecze, a nie taktyka. Ludzie wygadali już mnóstwo bzdur o taktyce, a ledwo wiedzą jak wygrać w domino.

jaruone Młody aktywista

0
25.01.2010 13:11    #13
Odkopie trochę bo mam podobne pytanie - też w wersji 2008.
A jak jest z ligami wschodnimi (Rosja - Ukraina) ?? Kiedyś pozyskałem Torbińskiego do ligi włoskiej jak mu się kontrakt kończył (chyba za darmo) a teraz chciałem grając w Championship wyciągnąć Rusoła z ukraińskiego Dnipra i lipa - skończył mu się kontrakt, przeszedł na miesięczny i w końcu jakoś go urobili, że przedłużył - i nici z darmowego dobrego obrońcy.

Jak pozyskać za darmo gracza z lig krajów nie należących do UE?? Klub musi go zwolnić?? Bo wydaje mi się, że kilku Latynosów pozyskałem na podobnej zasadzie jak prawo Bosmana - kończył im się kontrakt i chcieli do Europy.

Kleyo Ekspert

0
25.01.2010 13:36    #14
W Rosji i na Ukrainie prawo Bosmana nie działa.
"Błędów nie popełnie tylko ten, kto nic nie robi" - Theodo­re Roose­velt

Jacko Krzewiciel myśli rewolucyjnej

0
25.01.2010 17:40    #15
Bo dotyczy to krajów zrzeszonych w UE. Ale transfery na prawie Bosmana jako tako są możliwe, tyle że trzeba płacić gigantyczne rekompensaty.
"Powinni zrobić tak... żeby było dobrze" - Nikodem Dyzma

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.