Konkurencja na rynku transferowym

Tzar Przodownik pracy

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
13.12.2007, 10:58    Pytanie
Szukałem czegoś na ten temat w archiwum Suflera, ale nic nie znalazłem :(

Gram sobie przeciętnym klubem w Primera Division. Skład słaby, kasy na transfery nie ma a trzeba przecież coś ugrać w tym sezonie. Myślę sobie - wypożyczyć paru dobrych grajków z większych klubów. Patrzę na rezerwy Chelsea a tam m.in. Makelele i Obi Mikel - środek pola jak marzenie. Brak zainteresowania nimi ze strony innych klubów, więc tym bardziej się cieszę. Składam ofertę wypożyczenia Makelele i następnego dnia dostaję wiadomość, że 5 klubów z Premiership i 4 z League 1. przed chwilą również złożyły taką ofertę Chelsea. Makelele wybrał Tottenham (co mnie nie dziwi, wszak to o wiele lepszy klub od mojego).

Mówi się trudno. Obi Mikelem nadal się nikt nie interesuje, więc składam podobną ofertę i co? Kilka godzin (czasu gry) później to samo robi Milan, Juve, Fiorentina i Palermo. Nazajutrz wieczorem liczba ofert wzrosła do 17 (tym razem tylko z Serie A). Obi poszedł na rok do Juventusu.
Co to ma być do k**** nędzy!? W ciągu jednego dnia prawie całe Serie A przypomniało sobie, że też mogą korzystać z wypożyczenia? To ma być realizm?

Albo gram Legią, wypatrzyłem w Brazylii paru dobrych i przede wszystkim tanich piłkarzy. Składam oferty, lecz zanim zostają one przyjęte po tych właśnie zawodników zgłaszają się Bayern, Schalke, Leverkusen i parę innych z Bundesligi. Chyba nie muszę pisać kogo wybrali "moi" Canarinhos? Gdzie Legii konkurować z takim Schalke czy Bayernem?

Dlaczego mniejszym klubom tak trudno sprowadzić kogoś dobrego mimo że normalnie nie byłoby z tym problemu? Gdzie tu realizm? Przecież jak Legia ściągała Edsona, czy Bełchatów Costly'ego to nie było nic słychać o tym, że inne (większe) kluby też ich chcą.

Moje pytanie brzmi: jak sobie z tym radzić? Jest jakiś sposób na "złodziejskie" kluby?

P.S. Uprzedzając niektóre odpowiedzi - wiem, że klub sprzedający mógł powiadomić ewentualnych chętnych o naszej ofercie, ale czy działoby się to na TAKĄ skalę? Prawie zawsze nasza oferta przyciąga uwagę kilkunastu klubów "z wyższej półki", z którymi nie można konkurować.

pinco Partyzant

0
13.12.2007 11:38    #1
rzeczywiscie czesto tak jest. Mi tez sie zdarzaly takie sytuacje ale nie mam pojecia czym to jest spowodowane

pierdutka Przodownik pracy

0
13.12.2007 11:49    #2
Kupuj graczy z mniejszą reputacją.

Tzar Przodownik pracy

0
13.12.2007 12:32    #3
pierdutka -
Sherman Cardenas ma rep. narodową i kupiłem go bez żadnych problemów, a ja pisałem o Brazylijczykach z rep. lokalną lub mniejszą.

jesion06 Partyzant

0
13.12.2007 13:32    #4
Mnie osobiście takie sytuacje bardzo często się zdarzają. Zawsze, dosłownie zawsze muszę walczyć o zawodnika. To dość denerwujące gdy tak jak ty gram przeciętnym klubem. Do kupna pozostają zawodnicy, którzy kompletnie się nie nadają. Muszę ci życzyć powodzenia. Ja zawsze wynajduję sobie ok. 5-8 graczy na konkretną pozycję i muszę ci powiedzieć, że zawsze udaje mi się kupić jednego z nich. Gorzej, gdy się godzą na 3 wtedy mam dylemat kogo wybrać?? :) PzdR i powodzenia.

Gentleman Żołnierz frontu ideologicznego

0
13.12.2007 13:42    #5
no ale zobacz kolego

vidiciem gdy grał w spartaku nie interesował się nikt
Liverpool przyznał że interesuje się tym zawodnikiem ,do grona zainteresowanych dołączył wówczas manutd i bodajże bayern oraz juventus
wszyscy teraz wiemy gdzie gra teraz vidic :)

Jeśli jakimś zawodnikiem zainteresowany jest jakiś klub to znaczy że warto tego zawodnika ściągnąć do siebie :)

bless&love
Niech płonie ten ogień
płonie w każdym sercu
nauczymy się kochać
przestaniemy się bać
życie stanie się muzyką
stanie się to co ma się stać

klim1981 Żołnierz frontu ideologicznego

0
13.12.2007 14:03    #6
muszę przyznać że jest to bardzo wnerwiające ... osobiście gram w OE i z powodu braku funduszy lubuję sie w wynajdowaniu zawodników z niższych lig Brazylii których kontrakty wkrótce wygasną - w momencie kiedy wypatrzę interesującego mnie zawodnika i złożę mu ofertę transferową mam wrażenie, że ktoś bierze gigantyczny megafon i rozgłasza na cały świat "Ludzie zawodnika mam do sprzedania! - TANIO!", w momencie pojawia się takich ofert jak moja bez liku ,jak się to kończy łatwo się domyślić ... - i jak tu się nie wkur**c??!!

cristiano88 Partyzant

0
13.12.2007 14:29    #7
miałem ten problem już w FM 2005 i od tamtej pory ,gdy jestem zainteresowany jakimś zawodnikiem(tzn.,że składam mu ofertę)odrazu po jej złożeniu USUWAM tego zawodnika z mojej LISTY ŻYCZEŃ i nikt się nim nie interesuje:D:P...w tym FMie też tak robie i jest tak samo:)powodzonka:):):)

il Genio Młody aktywista

0
13.12.2007 14:30    #8
Takie jest życie... i nic nie poradzisz

klim1981 Żołnierz frontu ideologicznego

0
13.12.2007 14:49    #9
skoro jesteśmy przy temacie transferowym to pozwólcie że zadam następujące pytanie :
dlaczego gdy wystawiłem sporą część zawodników nie mieszczących się w kadrze meczowej na listę dostępnych do wypożyczenia, przez calutki sezon nie pojawiła się ani jedna oferta ??
dodam że są wśród nich zawodnicy którzy na 100% byli by zawodnikami pierwszej 11 większości 1 ligowych klubów, o 2 ligowych nie wspominając ...

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.