Konkurencja na rynku transferowym

Tzar Przodownik pracy

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
13.12.2007, 10:58    Pytanie
Szukałem czegoś na ten temat w archiwum Suflera, ale nic nie znalazłem :(

Gram sobie przeciętnym klubem w Primera Division. Skład słaby, kasy na transfery nie ma a trzeba przecież coś ugrać w tym sezonie. Myślę sobie - wypożyczyć paru dobrych grajków z większych klubów. Patrzę na rezerwy Chelsea a tam m.in. Makelele i Obi Mikel - środek pola jak marzenie. Brak zainteresowania nimi ze strony innych klubów, więc tym bardziej się cieszę. Składam ofertę wypożyczenia Makelele i następnego dnia dostaję wiadomość, że 5 klubów z Premiership i 4 z League 1. przed chwilą również złożyły taką ofertę Chelsea. Makelele wybrał Tottenham (co mnie nie dziwi, wszak to o wiele lepszy klub od mojego).

Mówi się trudno. Obi Mikelem nadal się nikt nie interesuje, więc składam podobną ofertę i co? Kilka godzin (czasu gry) później to samo robi Milan, Juve, Fiorentina i Palermo. Nazajutrz wieczorem liczba ofert wzrosła do 17 (tym razem tylko z Serie A). Obi poszedł na rok do Juventusu.
Co to ma być do k**** nędzy!? W ciągu jednego dnia prawie całe Serie A przypomniało sobie, że też mogą korzystać z wypożyczenia? To ma być realizm?

Albo gram Legią, wypatrzyłem w Brazylii paru dobrych i przede wszystkim tanich piłkarzy. Składam oferty, lecz zanim zostają one przyjęte po tych właśnie zawodników zgłaszają się Bayern, Schalke, Leverkusen i parę innych z Bundesligi. Chyba nie muszę pisać kogo wybrali "moi" Canarinhos? Gdzie Legii konkurować z takim Schalke czy Bayernem?

Dlaczego mniejszym klubom tak trudno sprowadzić kogoś dobrego mimo że normalnie nie byłoby z tym problemu? Gdzie tu realizm? Przecież jak Legia ściągała Edsona, czy Bełchatów Costly'ego to nie było nic słychać o tym, że inne (większe) kluby też ich chcą.

Moje pytanie brzmi: jak sobie z tym radzić? Jest jakiś sposób na "złodziejskie" kluby?

P.S. Uprzedzając niektóre odpowiedzi - wiem, że klub sprzedający mógł powiadomić ewentualnych chętnych o naszej ofercie, ale czy działoby się to na TAKĄ skalę? Prawie zawsze nasza oferta przyciąga uwagę kilkunastu klubów "z wyższej półki", z którymi nie można konkurować.

klim1981 Żołnierz frontu ideologicznego

0
13.12.2007 20:59    #20
@ 9pucek
zgoda listy życzeń do czegoś muszą być ...ale w końcu każdy z nas jest managerem, lepszym czy gorszym ale zawsze managerem, z własnym scutingiem, jakąś tam wiedzą na temat zawodników itd.
Ale szczerze wątpię aby którykolwiek z nas miał wiedzę większą niż dobra poza kilkoma krajami i był w stanie wyławiać z nic wszystkie perełki ...
a że komp to komp wiadomo - wszech wiedzący i to wykorzystuje to z premedytacją ... więc z góry jesteśmy skazani na porażkę w takiej walce - co wkurza i irytuje !!

brutalny_kazik Żołnierz frontu ideologicznego

0
13.12.2007 21:03    #21
komputerowi menedżerzy sądzą,że skoro taki geniusz jak Ty,jak ja,jak inni gracze się kimś interesują, to coś w nich musi być :P ale rację ma Gentleman- w życiu też tak jest !

fudi Przodownik pracy

0
13.12.2007 21:38    #22
może przy transferach ustawiasz "publicznie", a nie "prywatnie"?:)

Pucek Stachanowiec

Grupa: Moderator
0
13.12.2007 21:40    #23
Jest ta opcja jeszcze? Kiedyś była...
To piłkarze przegrywają Twoje mecze, a nie taktyka. Ludzie wygadali już mnóstwo bzdur o taktyce, a ledwo wiedzą jak wygrać w domino.

Gentleman Żołnierz frontu ideologicznego

0
13.12.2007 21:50    #24
kazik
ja zawsze mam rację xD bless&love
Niech płonie ten ogień
płonie w każdym sercu
nauczymy się kochać
przestaniemy się bać
życie stanie się muzyką
stanie się to co ma się stać

jarek111 Partyzant

0
13.12.2007 22:00    #25
,,Jest ta opcja jeszcze? Kiedyś była..."
Z tego co wiem jest...

Pucek Stachanowiec

Grupa: Moderator
0
13.12.2007 22:15    #26
Jakoś nie zwróciłem na to uwagi. Mój błąd!
To piłkarze przegrywają Twoje mecze, a nie taktyka. Ludzie wygadali już mnóstwo bzdur o taktyce, a ledwo wiedzą jak wygrać w domino.

Tzar Przodownik pracy

0
14.12.2007 03:24    #27
Co do opcji "publicznie/prywatnie" to owszem, jest, ale tylko kiedy sprzedajesz (klub składa ci ofertę, a ty chcąc nagłośnić sprawę ustawiasz "publiczne";).

Co do list życzeń komputerowych managerów to przecież każdy zawodnik w zakładce /Transfer/ ma wypisane kluby, które się nim interesują. Poza tym ma wtedy obok nazwiska ikonkę /Int/ (obiekt zainteresowania innej drużyny). Ja mam na myśli zawodników nie będących obiektem zainteresowania do momentu, kiedy my złożymy ofertę. Kilka(naście) godzin później taki grajek jest rozchwytywany jak - nie przymierzając - Alexandre Pato.

Muszę jeszcze powiedzieć, że grając dużym klubem możesz wyciągać te same perełki bez obaw, że ktoś ci je podbierze, bo wtedy twoja oferta będzie jedyną i nikt ci się nie będzie wtrącał.

Na koniec dodam, że w FM 2006 (albo 07... nie pamiętam) wystarczyło wysłać skauta, żeby poobserwował kogoś a zanim ten zdążył wsiąść do samolotu, już było za późno, bo nagle pół Bundesligi zapragnęło mieć tego piłkarza u siebie. Ciężkie jest życie managera średniego/małego klubu :(

sopelr1 Partyzant

0
14.12.2007 09:20    #28
Moim zdaniem eMiKa ma rację, dodatkowo dochodzą do tego następujące aspekty:
- jeśli wynajdujemy w grze talent on mógł być obserwowany przez jakiś inny klub (przecież skoro szukamy talentu dla siebie to musi to być talent klasy światowej),
- talent może być tylko obserwowany wizualnie, wcale nie trzeba wysyłać scouta i w tym znajduje się haczyk skoro my możemy obserwowac gracza, aż do momentu złożenia oferty wizualnie i notabene potajemnie (bo przeciez nikt o tym nie wie) to dlaczego komputer nie miałby robić tego samego?
- ogółem ja odbieram to tak, że gracze są obserwowani, a gdy wpłynie jakaś oferta to inne kluby od razu zgłaszają swe oferty , gdyż nie chcą stracić obserwowanego zawodnika lub widzą możliwość kupna w taniej cenie
Podsumowując napewno nie raz zdarzyło się wam mieć gracza na liście transferowej, podam przykład, przeglądacie transfery i trafiacie na Lukę Modricia no i nie odnajdujecie żadnego zainteresowania innych klubów, obserwujecie go codziennie (t.j. po upłynięciu 1 dnia w grze) i tak np. w 1 dniu nikt się nim nie interesuje, w 2 dniu interesuję się nim RC Lens, w 3 dniu tylko Lens, w 4 dniu Lens i Porto, takie zachowanie wywiera na was nacisk myślicie sobie kurde ten Modric to talent, więc chcecie wyslać ofertę, ale nagle przychodzi wam do głowy cudowna myśl "wyśle scouta a co tam niech sprawdzi i oceni" wysyłacie scouta, który po dniu sporządza wam raport... no i co wydarzyło się przez ten dzień? w okienku Transfer - "zainteresowanie" macie już 10 klubów, które dokładnie pomyślało tak jak wy, czyli posłało scouta lub obserwuje gracza, tudzież złożyło już konkretną ofertę a dlaczego? właśnie dlatego, że ktoś się nim zainteresował lub "wkroczył na ich teren"

klim1981 Żołnierz frontu ideologicznego

0
14.12.2007 10:46    #29
@ sopelr1
a ja będę się nadal trzymał swojej wersji, ale żeby była jasność nie twierdze że gra nie może działać na zasadach jakie opisał eMiKa - twierdze że moim zdanie nie powinna działać na takich właśnie zasadach - gdyż w takim wypadku jesteśmy skazani na łaskę i nie łaskę kompa - więc jeśli tylko komp postanowi ździebko utrudnić nam życie to, wiadomo jakie tego będą efekty ...

"przecież skoro szukamy talentu dla siebie to musi to być talent klasy światowej" - tja do lig podobnych do polski trafiają przecież same przyszłe gwiazdy światowej piłki ... ale przecież komp woli kupić zawodnika posadzić go na 2 sezony na ławce a następnie sprzedać za połowę wcześniej wydanej sumy ...
"talent może być tylko obserwowany wizualnie" - obserwowałeś kiedyś zawodnika nie wizualnie ? morze po zapachu poznajesz czy będzie z niego gwiazda czy nie ?
"(...)bo przeciez nikt o tym nie wie(...)" - nikt oprócz kompa, mylisz grę z rzeczywistością ...

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.