Jakaś pożyczka ?

Franklin Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
07.01.2008, 15:58    Pytanie
Witam,
mam problem finansowy i to całkiem poważny. Jestem menadżerem Pelikana Łowicz. Przychodząc do drużyny już stan konta był na minusie, a do tego klub zaproponował zawodnikom nowe wyższe kontrakty, co było dla mnie bardzo niekorzystnym rezultatem. Posprzedawałem zawodników z najwyższymi kontraktami( ok. 800-900) oraz starych wyjadaczy bo wiedziałem, że swoje lata mają za sobą i już na nich na pewno więcej bym nie zarobił. Jeżeli ktoś wie o czym mówię to są to sumy od 0 do 10 tys.(najdroższy-wszystko euro) Sprowadziłem kilku przyzwoitych(wcześniej byli u mnie na testach). Stadion to ok. 5000 miejsc, a kibiców przychodzi w granicach 200 - max 500. Co miesiąc klub przynosi straty w granicach 20 – 60 tys. Na płace w pierwszym sezonie wydawałem 10 tys. tyg. w drugim 8 tys. W rozpoczętym trzeci sezonie wynoszą już tylko 6 tys. Oczywiście coś za coś osłabiam skład. Pierwszy zespól jest w porządku, ale dublerzy to juniorzy (a wyobraźcie sobie jak wygląda szkółka młodzieżowa w takim klubie). Przerwy zimowe na których organizowałem sparingi z drużynami które przynoszą jakieś dochody tylko zmniejszały miesięczne straty( do ok. 10 tys.). Sprzedani zawodnicy przynoszą mi dochody w ratach. Mój sztab szkoleniowy zarabia ok. 3tys.(w tym 1 tys. ja). Nie wiem co mogę jeszcze zrobić, zwłaszcza że ten sezon szykuje się naprawdę ciężko(wcześniej zajmowałem 14 (1sezon) i 13(2) miejsce na zakończenie rozgrywek) Sprawdziłem w necie, że Łowicz ma ok. 30 000 tys. mieszkańców. Jak mam ich przyciągnąć na stadion ? Ściągnąć jaką gwiazdę :-) .Może ratunkiem finansowym było by grać samymi juniorami, ale co wtedy było by z wynikami na boisku. Stan konta wynosi ok. – 500 tys. ( przed rozpoczęciem zarząd zasilił drobnymi konto i sprzedałem zawodników za ok. 200 tys. Chciałem mieć klub patronacki, ale zarząd nie znajduje żadnego kandydata a to by przyniosło kilka centów. Oczywiście wypożyczam do drużyny kogo mogę za darmo, ale coraz mniej chętnych(w pierwszy sezonie pół mojego pierwszego składu to gracze z wypożyczenia w tym tylko 2). Skład liczy jakieś 20 kilku zawodników(z juniorami), najwyższa pensja zawodnika to 400 inni standard 200-350 (juniorzy 80). Uczę zawodników nowych pozycji dlatego nie muszę dokonywać nowych zakupów. Mówiąc o juniorach mam na myśli tych których przeniosłem do pierwszego zespołu co prezentują mizerny poziom, a nie ci z U-21, którzy są beznadziejni.

Franklin Partyzant

0
08.01.2008 10:52    #10
Dzięki wszystkim za pomoc. Po rundzie jesiennej dało się zauważyć braki w składzie jestem na 17 pozycji ze stratą 5 punktów do bezpiecznego miejsca. Finanse się poprawiły, ale nie przez moje oszczędności, tylko sparingi w przerwie zimowej. Zapraszałem kogo się dało, ale w Polsce mogłem liczyć tylko po jednym sparingu z silnymi zespołami(Korona, Legia, Wisła mnie olała). Pisałem o tych fińskich drużynach na mecz z HJK przychodzi 1900 kibiców. Znalazłem lepszych sparingpartnerów, prawie pełny stadion na mecz, atrakcyjny rywal. Kto ? Real Madryt, Barcelona, Valencia. Na tym można zarobić, oczywiście mówię o zespołach podobnej klasy co mój. Jak to możliwe ? Drugie drużyny (rezerwy) chętnie przyjmują zaproszenia na mecze towarzyskie i turnieje, a i mecze z nimi to niezłe pojedynki.

Faraon Partyzant

0
08.01.2008 13:20    #11
Te spranigi to grasz pojedyńczo, czy w formie turniejów. Bo turnieje są bardziej opłacalne.Spróbuj z drużynami z Ameryki Płd. Ja grając III ligowym RFC Liege zapraszałem kluby typu Vasco da Gama, Velez, Santos. Czołowe z innych kontynentów też się zgadzają i też na nich można zarobić. Dodam, ze każdemu zapraszanemu klubowi daję honorarium (najniższe możliwe) Pewnie u-21 nie grają w żadnej lidze to i nimi możesz grać turnieje - to zawsze jakiś zysk. Nie dziwię się, że polskie kluby Cię olały - ze mną chciał grać i Besiktas i Feyenoord, i Mallorca, i Dynamo Bukareszt a Ruch Chorzów nie. Wielkie gwiazdy :P

dobre? Partyzant

0
08.01.2008 14:12    #12
Ja gram w tej chwili w podobna kariere jak Ty ale zaczynalem w 4 lide angielskiej. Tez mialem klopoty finansowe! najlepszym sposobem jest awans sportowy, czyli jak najlepsze wyniki. dlugiem sie nie przejmuj bo jak awansujesz to bedziesz mogl sprzedac paru pilkarzy nie za 200tys tylko za okolo 1 mln euro. a poza tym jak awansujesz to moze bedzie CIe chcial jakis lepszy klub. ja gralem Darlington udalo mi sie awansowac do 2 ligi czyli do championship ale zarzad mial mniejsze ambicje ode mnie i sie wolnilem. Oferte pracy zlozylo mi Ascoli i gra jest super teraz;] tak jak opisujesz od 0 do bohatera^^ powodzenia

oldgunz Żołnierz frontu ideologicznego

0
08.01.2008 14:53    #13
Po pierwsze gratulacje za ambicje. Ja gram Leeds, ktore zaczyna z ujemnymi punktami, niskim morale i dlugiem przewyzszajacym wartosc klubu. Wlasnie (po dwoch sezonach) wprowadzilem ich do Premiership (co sezon awans). Natomiast dlug mi systematycznie malal. Jest to kwestia wynikow sportowych. Natomiast odpowiadajac na zasadnicza kwestie:
Pierwsza rzecz - po awansie dostaniesz gotowke, zmaleje dlug Takze skup sie na meczach, a nie martw sie problemami finansowymi.

Po drugie - po awansie wzrasta wartosc kazdego z pilkarzy, nawet kilkakrotnie. Takze potem bedziesz mogl ich sprzedac z duzym zyskiem.

Po trzecie - sparingi, jak sie ktos nie chce zgodzic, to dajesz mu polowe przewidywanego zysku z biletow albo i wiecej. W koncu sie zgodza, a Ty i tak bedziesz mial kase. Czesto oplaca sie dac np. 80% tego, co mialbys dostac z biletow takiej Barcelonie niz zgarnac 100% kasy z meczu przeciwko jakims cieniasom z Czarnogory.

Po czwarte - modyfikacja budzetu (sprobuj tam pokombinowac).

Po piate - ultimatum do zarzadu (choc ryzykowne).

Po szoste - zacznij grac efektowniej. Im wiecej goli, tym wiecej kibicow, prosta zaleznosc, ktora sprawdza sie w FM.

Po siodme - zawsze mozesz liczyc na to, ze jakis biznesmen kupi sobie Pelikana Lowicz i stworzy z Toba duet a'la Abramowicz-Mourinho=) Zdarzaja sie takie sytuacje. Ja przezylem cos takiego, jak gralem (jeszcze w FM07) Nottingham Forest. Moj klub kupil sobie jakis biznesmen z Bosni i w drugiej lidze nagle zrobil mi sie budzet na poziomie 25 mln euro i jeszcze stadion mi zbudowali=

Takze zycze powodzenia i owocnej drogi z Pelikanem do finalu Ligi Mistrzow!
If you're in the penalty area and don't know what to do with the ball, put it in the net and we'll discuss the options later.

- Bob Paisley

_speedfreak Partyzant

0
09.01.2008 01:31    #14
Widzę że już poznałeś szybki sposób na wyjście z dołka. Jak najczęściej graj towarzyskie ligi Pelikanem U-21 z drugimi drużynami La Liga (mogą też być z czołówki Bundesligi) Ja odkryłem ten sposób w grudniu teraz mam kwiecień. Na mecze GKsu z Castillą przychodzi po 3-4 tyś. ludzi a na mecze takie jak Castilla - Barcelona B komplet! życzę jak największych sukcesów Pelikanem bądź jak Guy Roux :)
Szkoda tylko że w FM nie można zagrać AFC Wimbledonem :C to by była droga z 7 ligi angielskiej do Premier League. Ale może za rok bo Dons są na 3 pozycji w lidze :D

Faraon Partyzant

0
09.01.2008 12:44    #15
Nie wiem czy modyfikacja budżetu to najlepsze rozwiązanie, bo tam chyba można przenieść pieniądze z płacowego na transferowy tylko? Czy na odwrót też? Bo jeśli tylko z płacowego na transferowy to to się raczej nie opłaca, bo co z tego, że będzie więcej kasy na zakup piłkarzy, skoro nie będzie cie stać na wypłaty i zarząd zacznie marudzić. A pewnie do Pelikana to z wolnych transferów znajdziesz dobrych graczy.

Ultimatum? Zawsze jak stawiałem to mnie zwalniali.

Nie ma sensu osłabiać drużyny, jeśli dług będzie wzrastał, to zarząd będzie narzekał, ale chyba Cię nie zwolni, a osłabiając się zwiększasz prawdopodobieństwo spadku, a w takim razie - żegnaj.

Franklin Partyzant

0
09.01.2008 13:15    #16
Co do wyników to i tak są dobre jak na taki zespół. Zarząd jest zachwycony realizowaniem długoletnich planów w którym dzielnie będziemy walczyli przed spadkiem. Pisałem, że w poprzednich sezonach zajmowałem odpowiednio 14 i 13 miejsce na koniec rozgrywek. Mimo tylu lat doświadczenia brak mi umiejętności bym został rewelacją rozgrywek. Zdarzają się pojedyncze wyniki, ale nie pobijam rekordu meczów bez porażki, by myśleć nawet o barażach do pierwszej ligi. Finanse wyglądają lepiej, ale mimo wszystko nie powiem piłkarzom by zagrali dla kibiców(u siebie), bo mi po prostu wstyd, jak tam niewiele więcej osób niż na boisku. Trudniej będzie mi o nową posadę bo reputacja spadła mi do regionalnej.

Wudex Partyzant

0
09.01.2008 22:36    #17
akurat o nową posadę to na twoim miejscu bym się nie martwił, ponieważ nawet z reputacją regionalną powinno Cię przyjąć większość klubów 2-ligowych (polskich oczywiście :P)

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.