odgrywający

divinus Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
15.01.2008, 18:31    Pytanie
jaką mentalność ustawiacie odgrywającemu w jego klasycznej wersji - wysoki, silny, dobra gra głową, raczej nie zbyt szybki (typ Heskeya)? chodzi mi o wartość tego parametru w odniesieniu do mentalności drużynowej

Lesio Partyzant

0
15.01.2008 19:36    #10
JaQbUs widze, że nawet nie wiesz, że Heskey gra teraz w Wigan!
Ja grałem na odgrywającego w Wigan, gdzie miałem wspomnianego Emilka i Asamoahe Gyana.
Ogólnie nastawienie tak na na maxa w kierunku ofensywy! To odgrywający musi grać jak najwyżej aby zgrywać piłę i jak najczęściej musi być w przodzie! Rajdy z rajdy piłka i na mieszane, żeby nie grał zbyt egoistycznie, ale też żeby za szybko piłki się nie pozbywał, ponadto ważne: przetrzymywanie piłki!, jeśli on ma piłkę będąc najbardziej wysuniętym piłkarzem w zespole, to niech też poczeka na kolegów. Zero strzałów z dystansu podania bardzo krótkie. I pamiętaj, że skuteczność odgrywającego zależy też od ustawienia jego partnerów! Jeżeli grasz na odgrywającego, to cały zespół musi grać pod niego, włącznie z bramkarzem, który gra też na niego długaśne piłki na głowę, które ten strąca.
MENTALNOŚĆ czyli to o co pytałeś ustawiałem na blisko 60%-70% w kierunku ataku. Tak, żeby mógł spokojnie rozgrywać piłkę z partnerami, ale też żeby nie zaczął czarować czegoś po swojemu, to jednak nie rozgrywający!

Użytkownik uznał post za pomocny

JaQbUs Młody aktywista

0
15.01.2008 19:55    #11
Nie interesuje się Heskeyem. A ty nie wiesz jak się pisze. Powinno być "Emilka i Asamoah Gyana".

divinus Partyzant

0
15.01.2008 20:00    #12
Zauważyłem jak dotychczas, że ustawienia odgrywającego zależą też od siły i stylu gry zespołu (co oczywiste). Bo na przykład w Nantes miałem m.in. Bagayoko jako odgrywającego, krótkie podania, najbardziej wysunięty w drużynie, mentalność większa niż reszta zespołu. I to się sprawdzało. Ale już w Forest Green nie bardzo, dlatego pytam. A mój kolega grając Bayernem też inaczej ustawiał odgrywającego (Toniego).

Do JaQbUsa - Chłopie, wyluzuj :) Heskey jest okej - taki fajny bysior;)

M8_PL Sumienie Narodu

Grupa: Ekspert
0
15.01.2008 21:19    #13
"Po pierwsze primo" to twój kolega nie mógł grać klubem, którego nie ma ;) Co do odgrywającego, u mnie zależy to od formacji. Ponieważ teraz gram 1 napastnikiem, 2 AM po bokach i 3 w środku pomocy, mój odgrywajacy ma mentalność na dolnej granicy "ofensywnie" i koniecznie przetrzymywanie piłki. Sprowadza się to do tego, że jak już ją ma, to |czasem| poczeka na kolegów i coś z tego jest. Jeśli zdarza mi się grać 2 w napadzie to ustawiam go na 18 w 20 stopniowej skali. I wysoki odgrywający to nie przeżytek :D A wiesz, jak ładnie mu się zdarza zamknąć dośrodkowanie na długim słupku?? :) :) :)
"Każdy musi w coś wierzyć. Ja wierzę, że strzelę sobie kolejne piwko."

bartex55 Przodownik pracy

0
15.01.2008 21:21    #14
Ostatnio zagrywam się właśnie ww przez Ciebie Forest Green i muszę stwierdzić, że gra na odgrywającego w niższych ligach sprawdza się doskonale (w wyższych także, lecz już z mniejszym skutkiem). W kadrze miałem wielu dobrych napastników, lecz żadnego ze skłonnościami do gry na odgrywającego (ten piłkarz dla mnie musi wyłącznie dobrze grać głową, być silny i skoczny oraz, co oczywiste, mieć w miarę przyzwoite atrybuty odznaczające dobrego snajpera). Jako, że preferuję grę z ów typem piłkarza zdecydowałem się na zakup niejakiego Liam'a Hatch'a. Szczerze powiedziawszy jest to zawodnik dość niskich lotów, jednak co najważniejsze sprawdził się znakomicie w swojej roli. Bramek może i zdobył jak na lekarstwo, ależ ile on asyst zaliczył :D Jego partner z ataku - Fleetwood, którego zresztą także gorąco polecam, zdobył oszałamiającą ilość bramek. O ile dobrze pamiętam było to coś ok. 0.87 goli na mecz, czyli +/- 40 bramek w 46 meczach. Hatch asystował przy połowie z nich i to przede wszystkim dzięki swej doskonałej grze głową.

Odgrywający kojarzy mi się wyłącznie z dryblasem, kogoś pokroju właśnie Heskey'a. Bardzo rzadko, a wręcz nigdy nie decydowałem się stawiać na szybkiego odgrywającego, bo i po co miałbym to robić, skoro nie przynosiło to oczekiwanych rezultatów.

Co do tego sortowania różnego typu odgrywających to wydaję się być logicznym, że na zawodnika dysponującego dobrym przyspieszeniem i szybkością będziesz grał krótszymi piłkami na dobieg, do wysokiego zaś kierował piłki bezpośrednie, wysokie, by ten mógł je odgrywać głową do partnerów. Co do jednego się zgodzić nie mogę w tej kwestii - a mianowicie do mentalności. Wg mnie snajper, odgrywający, czy też inny napastnik zawsze powinien mieć ofensywniejsze nastawienie od pozostałych formacji. Przynajmniej tak mi podpowiada rozsądek trenerski.

JaQbUs Młody aktywista

0
15.01.2008 23:58    #15
Jeżeli grasz/gracie podania na głowe, to wiadomo, że taki Robinho Wam się nie sprawdzi za bardzo. Lecz! Jeżeli ustawić podania na dobieg i lekko poniżej ofensywnego nastawienia to naprawde to się sprawdza. Przynajmniej u mnie w klubach.

M8_PL Sumienie Narodu

Grupa: Ekspert
0
16.01.2008 11:41    #16
Teraz tylko pozostaje kwestia: na dobieg kojarzy mi się z akcją szybką, gdzie taki właśnie Robinho wypanie sam na sam. A wiadomo jak to się kończy...
"Każdy musi w coś wierzyć. Ja wierzę, że strzelę sobie kolejne piwko."

bsyrek Partyzant

0
29.07.2009 22:12    #17
A ja bym spytał, jako wybitnie nowy użytkownik, jak do takiej sytuacji doprowadzić? tzn prostopadło piłka do odgrywającego na dobieg, znaczy sie , że mój rozgrywający, jeśli jest nim 1 z dwójki ofensywnych pomocników musi mieć ustawione podania bezpośrednie tak na sporo dość?? czy właśnie krótkie? i czy ma być w końcu różnica w mentalnosci między nimi? że się tak wtrące po latach, czy ktoś w gole jeszcze gra w fm 2008 oprócz mnie, tzn uczy się...

Rad717 Żołnierz frontu ideologicznego

0
30.07.2009 01:03    #18
Nie po latach, bo po 6 miesiącach :)
A w FM 2008 grają jeszcze przynajmniej 2 osoby :)
Jest taki suwak odpowiadający za podania prostopadłe i to powinno być ustawione na maksa (jeśli już nie jest). Ja rozgrywającemu daję zwykle oprócz tego podania mieszane (czyli na środku suwaka). W końcu jak jest rozgrywającym to chyba sam powinien rozgrywać i wiedzieć kiedy i jak podać.

bsyrek Partyzant

0
30.07.2009 11:16    #19
Aha, no podania prostopadłe to jasne, tak więc popróbuje teraz ustawić rozgrywającemu mieszane, zobaczymy co dziad zrobi. Dzięki. Jak będzie źle to wrócę i Cie znajdę :D pozdro!

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution