Ciekawe sposoby na rozegranie rzutów rożnych.

Pucek Stachanowiec

Grupa: Moderator
Poziom ostrzeżeń: 0
0
05.02.2008, 23:12    Pytanie
Czasami rzut rożny przynosi bramkę w ostatnich minutach spotkania, czasami jest to bramka na naszą korzyść, czasami na niekorzyść. Mój zespół zdobywa czasami bramki po kornerach, jednak opiera się to na niezbyt szczegółowo ustalonej taktyce co do wykonywania tego stałego fragmentu.

Chętnie wysłucham Waszych rad. Zarówno do rozwiązywania "sytuacji rzutów rożnych" w ofensywie jaki i defensywie.

Proszę o szczegółowe rady.
To piłkarze przegrywają Twoje mecze, a nie taktyka. Ludzie wygadali już mnóstwo bzdur o taktyce, a ledwo wiedzą jak wygrać w domino.

bartix94 Młody aktywista

Grupa: Użytkownik
0
04.02.2008 14:45    #10
no raczej wysokiego obrońce bo zawsze ma jakieś nawyki bronienia

Pawisco Weteran Wojny Ojczyźnianej

0
04.02.2008 14:48    #11
Jesli gram defensywnie - wspomagam obroncow Rasiakiem w czasie kornerow. Jesli mam w zespole wysokie napastnika z dobra gra w powietrzu (a staram sie zawsze takowego miec) to ja mowie - grajac defensywnie jest w moim polu karnym. Z reguly jednak dwojka napastnikow ustawiona jest przy liniach bocznych na linii srodkowej natomiast pole karne zostawiam obroncom.

portowiec1992 Weteran Wojny Ojczyźnianej

0
04.02.2008 14:48    #12
Ja zawsze do defensywy biorę możliwie jak najszybszego zawodnika.Bo jak nie uda mi się rożny to przeciwnicy najczęściej wybijają daleko piłkę i moim zdaniem w takim wypadku liczy się szybkość zawodnika.

Użytkownik uznał post za pomocny

naimad83 Młody aktywista

0
04.02.2008 14:53    #13
Nie jest to moje dzieło tylko wyszukane w internecie.

Rzuty rożne w obronie:

Popularne i efektywne ustawienia:

Closing Down (skracanie pola):
Najlepiej ustawić kogoś, kto nie jest bardzo przydatny w polu karnym, ale umiejący przejąć piłkę i wystosować odpowiednie zagranie na kontratak (skrzydłowy lub playmeker z dobrymi atrybutami podania, kreatywność, opanowanie, spryt, decyzje).

Z tyły lub man-marking/krycie wysokiego gracza:
Dobre ustawianie dla defensywnego pomocnika lub silnego napastnika, w zależności od ich atrybutów gry głową i wyskoku.

Z tyły (back):
Ustawianie ofensywnego pomocnika i/lub skrzydłowego

Bliski/dalszy słupek:
Najczeście używane dla bocznych obrońców. Czasem można ustawić tu skrzydłowych a bocznych obrońców oddelegować do krycia niskich zawodników.

Krycie wysokich zawodników (mark tall):
Dobre dla środkowych obrońców, defensywnego pomocnika, wysokiego napastnika. Pod warunkiem, że są odpowiednio dobrzy w powietrzu.

Pozostanie z przodu:
Dobre dla szybkich napastników i skrzydłowych, czasem dwóch napastników. W bardzo ofensywnych ustawieniach zaleca się stosowanie trzech graczy z przodu.

Sugerowane ustawienie oparte o 4-4-2 z dwoma graczami z przodu
Pamiętaj by odpowiednio dostosować do umiejętności Twoich zawodników.

LB/RB: bliski/daleki słupek
CB/CB: krycie wysokich zawodników (mark tall)
MC/d: krycie/ krycie wysokich/ z tyłu
MC/a: z tyłu (back)
ML: z przodu (forward)
MR: skracanie pola (clone down)
ST wysoki: krycie/ krycie wysokich/ z tyłu
FC szybki: z przodu (forward)

Ylv Krzewiciel myśli rewolucyjnej

0
04.02.2008 15:08    #14
Moje ustawienie zawodników przy rzutach rożnych:

Bramkarz - wiadomo gdzie :)
2 obrońców ubezpiecza tyły
4 najlepiej grających głową ustawiam przy słupkach i na środku pola karnego
1 zawodnik zamyka akcję
2 "czai się" przed polem karnym i dobijają w razie czego.
A najlepszy z dośrodkowaniami i rzutami rożnymi idzie do narożnika :P

naimad83 Młody aktywista

0
04.02.2008 15:22    #15
Ofensywne rzuty rozne jak znajde dodatkowe coekawe rzeczy napewno wrzuce

Rzuty rożne w ataku

Najczęstszym i najbardziej efektywnym wariantem rożnych jest wrzutka na bliski słupek. Dlatego też w poniższym tekście skoncentrujemy się właśnie na tej opcji.

Attacking roles (role w ataku)

Dla utrzymania odpowiedniej równowagi, najlepszym rozwiązaniem jest ustawienie swoich najgroźniejszych (wysoki, dobra główka i wyskok) w powietrzu zawodników na krótki i długi słupek, oraz przy bramkarzu przeciwnika (atakujący bramkarza – challenge goalkeeper). Czyli w większości przypadków, dwóch środkowych obrońców i wysokiego napastnika.

Najlepszy gracz głową powinien stać na krótkim słupku, drugi w kolejności (ważna wysoka agresywność) przy bramkarzu, a trzeci na długim słupku. Można również zastosować dwóch graczy na bliskim słupku. (przypis tłumacza: ja właśnie gram dwoma środkowymi obrońcami na bliskim słupki i efekty są świetne).

Co ważne, tych trzech graczy powinno całkowicie wystarczyć w polu karnym, gdyż więcej zawodników przyciąga większą ilość zawodników przeciwnika do obrony i trudniej zdobyć bramkę bezpośrednio głową.

Bardzo efektywne jest danie Twojemu wykonawcy rzutów rożnych więcej możliwości na wykonanie zagrania. Np. ustawienie skrzydłowego, lub innego gracza o dobrych krosach, by podszedł blisko (come short). Inny bardzo dobrym rozwiązaniem jest ustawienie jednego, lub dwóch graczy obdarzonych dobrym strzałem z dystansu, tuż za linią pola karnego (lurk outsider). Mogą oni wykorzystać swoją siłę uderzenia i dodatkowo szybko powrócić na własną połowę w przypadku nagłego kontrataku ze strony przeciwnika. Najlepiej na tej pozycji pasują środkowi pomocnicy, chyba, że mają bardzo kiepskie strzały z dystansu lub są fenomenalni w powietrzu. Nie chcesz aby umiejętności Twoich piłkarzy były źle wykorzystane.

Defensive roles (role obronne)

Przeważnie powinieneś mieć dwóch graczy zawsze pozostających z tyłu (stay back) i jednego pozostającego z tyły w razie potrzeby (back if needed).
Podczas sytuacji defensywnej, gdy bronisz wyniku liczba zawodników z tyłu powinna być zwiększona do czterech (uzywając opcji „w razie potrzeby” – „back if needed”). Przeważnie takimi zawodnikami są boczni obrońcy lub skrzydłowi – słabo główkujący i niscy.

Wykonawcy rzutów rożnych

Twój wykonawca rzutów rożnych powinien być sprawdzony przez kilka kolejnych gier, by stestować jego efektywność.

Bardzo ważne jest „wkręcanie” (np. kros prawą nogą z lewej strony) piłki i dobry wykonawca zwłaszcza przy rzutach rożnych na długi słupek. Proste lub „odbiegające” piłki są po prostu łatwiejsze do wybronienia.

Sugerowane ustawienia ofensywne:
Pamiętaj aby dostosować ustawienia biorąc pod uwagę atrybuty Twoich zawodników

4-4-2, wrzutka na bliski słupek:
LB: z tyłu w razie potrzeby (back if needed)
RB: z tyłu w razie potrzeby
CB niski: atakuj bramkarza (challenge gk)
CB wysoki: bliski słupek (near post)
ML: opcja krótka (short option)
MR: z tyły w razie potrzeby (back if needed)
MC/d: przed polem karnym (outsider area)
MC/a: przed polem karnym
ST wysoki: daleki słupek (far post)
FC szybki: z przodu lub atakuj z głębi lub atakuj daleki słupek

Sugerowane ustawienie na bliski i dalszy słupek w tej samej formacji:
Ustawienia drużyny: np. rożne z lewej (bliski słupek), rożne z prawej (dalszy słupek)

LB: z tyłu (back)
RB: z tyłu
MR: opcja krótka (short option)
MC/d: z tyły w razie potrzeby (back if needed)

Sugerowane ustawienia ofensywne:
Pamiętaj aby dostosować ustawienia biorąc pod uwagę atrybuty Twoich zawodników

4-4-2, wrzutka na bliski słupek:
LB: z tyłu w razie potrzeby (back if needed)
RB: z tyłu w razie potrzeby
ML: opcja krótka (short option)
MR: z tyły w razie potrzeby (back if needed)
MC/d: przed polem karnym (outsider area)
FC szybki: z przodu lub atakuj z głębi lub atakuj daleki słupek

Sugerowane ustawienie na bliski i dalszy słupek w tej samej formacji:
Ustawienia drużyny: np. rożne z lewej (bliski słupek), rożne z prawej (dalszy słupek)

LB: z tyłu (back)
RB: z tyłu
MR: opcja krótka (short option)
MC/d: z tyły w razie potrzeby (back if needed)

Nic wiecej na temat rzutow roznych nie znalazlem

Mattii Przodownik pracy

0
04.02.2008 17:00    #16
Tak pucek o to mi chodziło,ale z reguły środkowi mają njalepszą grę głową w zespole o to mi chodzi,no i są wysocy,stąd to rozwiąznie.

Mieciu Real M Partyzant

0
04.02.2008 17:29    #17
Dlaczego temat nie został zamnięty [A jest jakiś powód zamknięcia tego tematu? Jedna z ciekawszych dyskusji ostatnich dni, świetny materiał na poradnik - dop. Perez]

Wojtinho90 Partyzant

0
04.02.2008 17:31    #18
Moja recepta była prosta: nie kombinować. Wystarczyli dobrze grający głową stoperzy i jakiś target man w ataku. Gdy wpadały kontuzje, radziłem sobie inaczej: sprytny skrzydłowy, który dostawał krótką piłkę, miał zagrać ją do sprytniejszego środkowego pomocnika, a on wiedział, co zrobić z piłką przed polem karnym ;] Nie powiem, żeby to była moja mocna strona. Z reguły skupiałem się przede wszystkim na bramkach z gry. Jeśli stałe fragmenty, to rzuty wolne były efektywne dużo częściej.

Malkovic Partyzant

0
04.02.2008 17:42    #19
Ja daję dobrze grającemu głową napastnikowi ( z wyskokiem lub wysokiemu) nabieg na krótki słupek, drugiemu ( staty nie ważne ) nabieg na długi słupek, jeden pomocnik stoi na krótkim drugi na długim słupku, defensywny pomocnik środkowy stoi przed polem karnym ( strzał z dystansu conajmniej 15 ), pomocnicy boczni i jeden obrońca ustawione mają "napastnik", drugi obońca środkowy stoi przy bramkarzu. Ustawiam wrzutke na krótki słupek. Często akcje kończą się wybiciem przed pole karne i strzałem z dystansu.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.