wpływ na cenę mają:
1. długośc kontraktu(im dłuższy tym ciężej kolesia wyciągnąć)
2. status w drużynie(jeżeli jest kluczowym piłkarzem, albo takim z którym klub wiąże wielkie nadzieje na przyszłość to rzadko zgodzą się na jakiekolwiek oferty)
3. bogactwo klubu(jeżeli klub ma kłopoty finansowe, a my płacimy im za 1 gracza tyle, co wynosi ich roczny budżet to wiadomo, że prezes takiej kasy nie odrzuci)
4. chęci samego zawodnika(jeżeli zawodnik chce odejść, niezależnie od powodów, to klub będzie go chciał sprzedać, ale nie na siłę)
5. stosunki międzu managerami(jeżeli trenerem klubu z którego chcesz kupić zawodnika jest twój dobry znajomy to wiadomo, że chętniej sprzeda go tobie, a nie komuś innemu. czasem wiąże się to ze spadkiem ceny)
6. stosunki między klubami(bardzo rzadko zdarza się, aby przechodzili do siebie zawodnicy rywali. poza tym kluby chętniej sprzedają graczy do innej ligi, alby potem ten piłkarz nie nastrzelał im bramek)
ogólnie na cenę wpływa wiele czynników, a same kwoty transferów rosną w zastraszającym tempie i nawet za przeciętnych zawodników zdarza się płacić/dostawać pieniądze wydawałoby się zarezerwowane tylko dla wielkich piłkarzy. zaobserwowałem również, że lepiej dogadywać się z klubem w okolicach lutego i marca, bo wtedy płaci się mniej. może wpływ mają wielkie imprezy(EURO czy MŚ) i kluby sobie uświadamiają, że po takiej imprezie mogą dostać więcej i przed tymi zawodami dyktują zaporowe ceny. nie wiem jednak, czy nie uwierzyłem zanadto w realizm FM
Najnowsze posty