Jak grać defensywnie?

rufigekru Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
30.04.2008, 11:05    Pytanie
Jak w temacie. Już trochę gram w fm 08 i dalej nie wiem. Mam już swoją taktykę dzięki, której osiągam znacznie więcej niż oczekują kibice i zarząd, ale wiąże się ona z wynikami 3:2, 4:3, 4:2 5:3 itp. Suma? Najwięcej strzelonych bramek w lidze ale i baaardzo dużo straconych. Bardzo mało remisów (np. bilans sezonu 18 - 6 - 14), czego strasznie nie lubię. Próbowałem kilka razy zaczynać nowe gry od ustawiania defensywnej taxy, ale po połowie sezonu (gdzie zawsze było po prostu bardzo słabo z wynikami) zawsze wracałem do swojej ofensywnej i dopiero było ok (poza traceniem bramek:/)
Jakie są wasze doświadczenia? Co ma większe znaczenie i jest bardziej efektywne - ustalenie mentalności na defens czy może ograniczanie np rajdów zawodnikom? U mnie i jedno i drugie zawodziło.
pozdrawiam

Tzar Przodownik pracy

0
30.04.2008 11:33    #1
Jak to mówią: Z pustego i Salomon nie naleje ;)
Po prostu nowy FM jest grą, w której taktyki defensywne się nie sprawdzają. Oczywiście zdarzają się wyjątki - ktoś tam z powodzeniem rozegrał sezon tracąc tylko kilkanaście bramek.
Ja gram w Hiszpanii (ale nie żadną potęgą) i np. Real i Barca zanotowały w aktualnym sezonie (już końcówka) tylko po 2 porażki (wszystkie wyjazdowe, grając ze mną i ze sobą ;)), a bramek traciły bardzo mało (poniżej 20). Między tymi dwoma klubami a resztą jest przepaść jeśli chodzi o stracone bramki. A przecież i Barca i Real grają ofensywnie (przynajmniej u mnie w FM).
Wielu twierdzi, że jedynym lekarstwem na czyste konto z tyłu jest sprowadzenie Buffona ;)

Jeśli o mnie chodzi, to gram swoje. Przeważnie wygrywam 1:0, 2:0 lub remisuję grając normalną mentalnością.

rufigekru Partyzant

0
30.04.2008 12:00    #2
Widzisz, gram teraz Man City (świetny młody skład i sporo pieniędzy na transfery), więc takie nazwiska jak Micah Richards, Corluka, Dunne, Ignashevich (obrona) Jean II Makoun, Fernandez, Michael Johnson, Elano, Petrov, Matias Fernandez (pomoc) powinny robić swoje. Być może jest to wina bramkarza (młody i bardzo zdolny joe hart pewnie musi się ograć), ale gdyby tak było to jest to bez sensu :) Ok, cały skład młody i do pewnego momentu w sezonie jeszcze niezgrany, ale bez przesady.
W ogóle nie podkręcam gry przy przeciwniku (ewentualnie daje pressing na środkowych pomocników rywala), więc może to jest klucz do sukcesu? Rajdy i rajdy z piłką raczej zostawię (przy wyłączonych gra drużyny zaczyna się sypać). Defensywny pomocnik specjalnie nie pomaga. Niech odezwię się ktoś kto traci bardzo mało bramek osiągając jednocześnie sukcesy :) z tego zo pamiętam to omega wspominał, że mało traci

omega Młody aktywista

0
30.04.2008 12:29    #3
Skoro problem z taktyka i obrona to musze sie odezwac;]
tzar te wyjatki to ja:P? Otoz ja rowniez w kazdym sezonie trace w lidze najmniej bramek srednio mniej niz 0,5 na mecz (liga Polska Legia) Ostatnio chyba 10 bramek stracilem w lidze jakos tak Aby dobrze ustawic defensywe trzeba naprawde troche sie poglowic samo nastawienie nic nie da Kazdy zawodnik musi miec ind polecenie ktore powoduje ze obrona gra dobrze. W ktoryms z dawniejszych tematow dosyc szczegoowo opisalem jak ustawiona jest moja linia obrony z dokladnym opisem polecen indywidualnych Temat nazywal sie jakos "obrona" czy cos takiego.
Wiadomo nawet najlepsza taktyka nie sparwdzi sie jesli ma sie slabych pilkarzy ale najlepsi obroncy swiata bez dobrej taktyki nie zagwarantuja w FMie dobrych wynikow.
Powiem szczerze 2 razy mi sie pisac nie chce jak to ja mam ustawione poszukaj tego tematu. Ew umiesc taktyke na sieci zassam i zobacze cos sknocil;] Co do defenswynego pomocnika obecnie nie gram typowym DM aczkolwiek 1 ze srodkowym pomocinikow MC ma u mnie za zadania defensywne kiedys gralem DM i tez bylo wszystko ok w defensywie Grajac z DM gralem ustawieniem 4-1-2-2-1 Teraz gram 4-2-2-2 bez DM
Podsumowujac cholernie wazna role odgrywaja ustawienia indywidualne wszystko musi wspolgrac ze soba.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 30.04.2008 o godz. 12:44

destroyer56 Partyzant

0
30.04.2008 13:49    #4
Ja grajac Sturmem Graz w dwoch ostatnich sezonach praktycznie nie tracilem bramek ( byl to moj 4 i 5 seon w tym klubie) ale to raczej zasluga skladu bo w Europie z Interem na San Siro przegralem 7-0 :P Ale w lidze stracilem na 36 spotkan tylko 14 goli w ostatnim sezonie. Teraz przeszedlem do Ajaxu i w lidze po 28 kolejkach stracilem tylko 7 goli, od 13 spotkan nawet nie stracilem bramki w lidze. W pucharach tez trace ich malo. Chociaz zdarzalo sie wygrac 3-2 z l'poolem na wyjezdzie remisowac u siebie z nimi 3-3 i 2-2 z Borussia Dortmund. Gram 4 w obronie 1 defensywnym pomocnikiem 2 srodkowymi dwoma ofensywnymi po bokach i jednym napastnikiem. U mnie sie to sprawdza a mecze wygrywam po 1 2 - 0 czasami zdarzy sie cos wyzej :P pozdro

Maksymilian Partyzant

0
30.04.2008 16:09    #5
od razu pisze ze gram realem :) , wiem , że nie zbyt ambitnie , ale to mój ulubiony klub ;/ zaraz bedziecie pisac , że jak gram taką drużyna to nie musze w ogóle zadnej taktyki ustawiac itd ;/ nigdy nikogo nie prosiłem o pomoc w tych sprawach . zawsze ustawiam ludzi tak samo ;/ czyli kazdemu nakladam ustawienia idywidualne takie jakie sa gotowe w fm'ie , przy czym jesli gram z jakas mocna druzyna np. barca to ustawiam dwóch DM ale nastawienie mimo wszystko ofensywne zeby nie ograniczyc sie tylko do wybojania piłek ( obojetnie czy gram u siebie czy na wyjezdzie) z reszta druzyn bez wzgledu na to na czyim gram boisku , zawsze ustawiam przynajmniej jednego DM (mój ulubiony to Lorik Cana) . w zaleznoasci od pogody zmieniam podania itd. z linia obrony nie kabinuje (przynajmniej nigdy jej nie cofam) jesli srodkowy pomocnik przeciwnika dostanie plaster to tez sie nic nie stanie :P . Poza tym nie lubie , nie cierpie się bronic , bo to sie niogdy dobrze nie konczy ;/

pawel987 Młody aktywista

0
30.04.2008 16:40    #6
według mnie to jest wina łatki. jesli grasz na 8.0.2 to zawsze bendziesz miał taki bilans u mnie jest to samo

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 30.04.2008 o godz. 16:40

marcin55555 Partyzant

0
30.04.2008 17:04    #7
dziwisz sie jesli grasz defensywnie bo ja nie przeciwnik cie zamyka na twoim polu a ty tylko mozesz pilki wykopywac i moze z kontra isc dlatego nie dziw sie ze tracisz tyle bramek ja gram racingem gram najlepsza taktyka pod sloncem 4-4-2 miej troche cierpliwosci moze zmnien ustawienie na ofensywne zycze powodzenia pozdro

// Edytowano 3 razy, ostatni raz 30.04.2008 o godz. 17:08

sm1leY Młody aktywista

0
30.04.2008 19:02    #8
Ja po przeciętnym pierwszym sezonie LFC, stopniowo korygowałem każdy błąd, nawet najmniejszy mankament starałem się jak najszybciej naprawić. Zauważyłem, że moi piłkarze, zdecydowanie nie radzą sobie w środku pola, oddają inicjatywę i tracimy przez to bramki. Najpierw zawęziłem pole gry, by w wersji finalnej zmienić po prostu ustawienie na 4-3-1-2 bez klasycznych skrzydłowych. Usłyszałem gdzieś, że należy ustawiać taktykę pod piłkarzy, a nie odwrotnie. Gdy sobie zdałem sprawę, że to nie przekłada się na wyniki, ustawiłem piłkarzy pod taktykę. Nie dość, że wyniki lepsze, to do tego tracę mniej bramek, bo środek boiska jest zazwyczaj opanowany przez mój team.
Uogólniając, wszystko ma jakąś przyczynę. Jeśli napastnicy przeciwnika wykorzystują luki w obronie, zawęź ją. Jeśli mają większe posiadania, mimo iż często jest tak, że pomocników mają gorszych, Twoim zadaniem jest to aby zrobić tak, abyś Ty był panem boiska.
Można winić wersję 2008 za silnik meczowy, choć ja go chwalę, że jest dużo trudniejszy do rozgryzienia i daje szansę wykazaniem się kreatywnością menadżerowi. A o to przecież chodzi. ;-)

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 30.04.2008 o godz. 19:03

krolik123 Partyzant

0
16.05.2008 22:08    #9
ja prowadze watford klasycznym ustawieniem 4-4-2
w srodku sobolewski i gargula. i mam calkiem inny problem niz ty. po 5 meczach sezonu 6 strzelonych brameki 1 stracona.3 zwyciestwa remis iporazka.cieszce sie ze gram ok w def ale wkurza mnie slaba skutecznosc(choc w napadzie mam niezlych wymiataczy).jak ustawilem zespol?? boczni obroncy zero rajdow zpilka i samych rajdow i podania dlugie oraz podanie prostopadle.def pom sobol gra bardzo def. odpowiada glownie za destrukcje odbieranie pilek dlugie podania i krycie 1 na 1. reszta bez zmian. na twoim miejscu zmodyfikowal by trening(duzo defensywy), ustawil def pomocnikatuz przed linia obrony.

chociaz ja osobiscie wolal bym strezlac duzo bramek i duzo tracic niz malo strezlac i tracic!! mam nadzieje ze cos pomoglem

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.