Jak grać defensywnie?

rufigekru Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
30.04.2008, 11:05    Pytanie
Jak w temacie. Już trochę gram w fm 08 i dalej nie wiem. Mam już swoją taktykę dzięki, której osiągam znacznie więcej niż oczekują kibice i zarząd, ale wiąże się ona z wynikami 3:2, 4:3, 4:2 5:3 itp. Suma? Najwięcej strzelonych bramek w lidze ale i baaardzo dużo straconych. Bardzo mało remisów (np. bilans sezonu 18 - 6 - 14), czego strasznie nie lubię. Próbowałem kilka razy zaczynać nowe gry od ustawiania defensywnej taxy, ale po połowie sezonu (gdzie zawsze było po prostu bardzo słabo z wynikami) zawsze wracałem do swojej ofensywnej i dopiero było ok (poza traceniem bramek:/)
Jakie są wasze doświadczenia? Co ma większe znaczenie i jest bardziej efektywne - ustalenie mentalności na defens czy może ograniczanie np rajdów zawodnikom? U mnie i jedno i drugie zawodziło.
pozdrawiam

amadeo Partyzant

0
18.05.2008 00:14    #10
Ja gram na łatce 8.0.2. Faktycznie sporo bramek się strzela i traci, ale grając Tottenhamem po kilku sezonach uzbierałem takich graczy w defensywie, że traciłem po kilkanaście bramek w sezonie, mając nieraz passę 6-7 meczów bez straconej bramki. Wydaje mi się też, że należy poeksperymentować z taktyką. W moich najlepszych defensywnie sezonach stosowałem 4 różne taktyki:
1. na szerokie boisko i dobrą pogodę;
2. na wąskie boisko i dobrą pogodę;
3. na szerokie boisko i złą pogodę;
4. na wąskie boisko i złą pogodę.
Taktyki ustawiłem z instrukcją dołączoną do każdego oryginalnego fma.
Pozdrawiam!

desdinova Partyzant

0
18.05.2008 12:38    #11
Witam , gram na 8.0.2 i trace relatywnie mało bramek. Gram Man United ustawieniem 4-3-3-0 , z trzema ofensywnymi pomocnikami (Ronaldo,Roo,Tevez) ze strzałkami do przodu , bez nominalnych napastników. Gram bez klasycznego DM ale srodkowy pomocnik z trójki (Scholes-Carrick-Hargreaves) ma strzałke do tylu ibardziej defensywna mentalosc + bezposrednie/dlugie podania. Pozostali z tej trójki maja mentalnosci w okolicach "normal". Mysle ze bardzo wazne jest dopasowane "suwaków" mentalnosci poszczególnych formacji - tj nie moze byc duzych dysproporcji między srodkowymi obroncami a bocznymi ,albo pomocnikami. Gram ofensywnie , z wysoko ustawiona obroną (suwak pressingu na połowe boiska , ale mentalnosc CB na 25% suwaka.) i trace bardzo niewiele bramek - z reguly "z niczego". Postaraj sie o harmonię miedzy mentality/closing down lini obrony i pomocy bo inaczej beda zostawac dziury miedzy zawodnikami albo DM bedzie sie krecił miedzy środkowymi obroncami zamiast czyscic przedpole.

Pozdro

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.