Posiadanie piłki i mecze na wyjeździe

dani85 Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
13.05.2008, 18:08    Pytanie
1. Co zrobić aby mieć większe posiadanie (prowadzić grę) z ewidentnie słabszymi przeciwnikami? Mam beznadziejne posiadanie (Wisła Płock - 2liga)

2. Nie mogę wygrać na wyjeździe nawet z ostatnią i najgorszą drużyną ligi. Wyjazdy to koszmar. Moi grają jak ostatnie ciule. Co zrobić żeby wygrać na wyjeździe z dużo gorszym zespołem? Inne kluby łoją leszczy na wyjeździe nawet 4:0 na takiej samej taktyce. Jakie ustawienia drużynowe?

Gram 4-4-2 z krótkimi strzałkami do przodu dla bocznych, nastawienie neutralne lub ofensywne, defensywa wysunięta lub cofnięta, podania krótkie, tempo raczej szybkie, presing całe boisko.

Co przestawić??? Proszę o porady jak grać na wyjazdach ze słabeuszami i być więcej przy piłce, stwarzać dużo sytuacji i w końcu wygrywać??

Mam dobrych bramkostrzelnych napastników ale na wyjazdach leje mnie każdy lub cudem remisy.

Gram

Figo1991 Młody aktywista

0
13.05.2008 18:33    #1
1.Ustaw podania na bezpośrednie. A to też zależy od rozzmowy przed meczem;]
2.Graj z kontrataku.
Cofnij obrone i nie rób pressingu na całe boisko tylko swoją połowę.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 13.05.2008 o godz. 18:34

Użytkownik uznał post za pomocny

Głosik Krzewiciel myśli rewolucyjnej

0
13.05.2008 18:43    #2
1 Właśnie nie! Należy dac krótkie podania.
2Defensywnie.To fakt trudno wygrywac na wyjazdach
Każda taktyka ma dobre i złe strony...

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 13.05.2008 o godz. 22:15

dani85 Partyzant

0
13.05.2008 19:41    #3
Zauważyłem, że nie ma absolutnej reguły. Co mecz trzeba kombinować z ustawieniami drużynowymi. Wygrać u siebie z beniaminkiem to często katorga. Jak ktoś ma sprawdzoną receptę przy ustawieniu 442 to bardzo proszę o rady. Tasuję ustawieniami ale to jest loteria.

Rdeq Żołnierz frontu ideologicznego

Grupa: Ekspert
0
13.05.2008 19:58    #4
Ostatnio zacząłem grać Manchesterem City, idzie mi całkiem nieźle, a nic nie zmieniam w założeniu gry grając na wyjeździe. Mam najwięcej strzelonych bramek w lidze i to się nie zmienia od drugiej kolejki. Oczywiście taktykę dopasowuję odpowiednio pod rywala na podstawie raportu scouta (z wysokim atrybutem wiedzy taktycznej), co prawie zawsze się sprawdza.

Jeśli chodzi o posiadanie piłki - graj ofensywnie, naciskaj, oblegaj bramkę rywala. A ci bramkostrzeli napastnicy - są szybcy czy bardziej wysocy? W pierwszej sytuacji graj bardziej środkiem, ofensywnie, szybko, przy rywalu. Napadzior odgrywający, podania do odgrywającego do nogi lub na dobieg (zależy jak wysoko ustawiona obrona).Broniąc się przez cały mecz możesz ustawić kontrataki, długie podania i na dobieg do odgrywającego, powinien się urwać. W drugiej zaś sytuacji graj skrzydłami, szeroko. Skrzydłowym ustaw częste dośrodkowania, a podania do odgrywającego na głowę.

Tak przynajmniej ja gram i to przynosi efekty, jednak każdą taktykę musisz dopasować do własnych zawodników. W opisie swojej taktyki nie napisałeś też, gdzie kierujesz podania (środkiem, skrzydłami), jak zagrywasz do odgrywającego, czy grasz przy rywalu itp.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 13.05.2008 o godz. 19:59

Mally89 Partyzant

0
13.05.2008 20:01    #5
No czasami mi się udaje duzo osiągnąc robiąc jednemu napastnikowi strzałkę do tyłu zeby był na OPŚ. Bo gram zwykłym 442 z troche wysuniętymi skrzydłowymi. Ale jest nad czym myśleć. Jak przeciwnik ma nieruchliwa obrone no to wal szybkich do przodu i da rade cos takiego :d

Świerzy Partyzant

0
13.05.2008 20:18    #6
Radze ci wyłączyć pressing na całym boisku po pierwsze i przełączyć na własną połowę. Spróbuj tak, ustawienie daj norma i swobode taktyczną też norma, stylu nie zmieniaj czyli podań i tempa choć jeśli piszesz że grasz krótkimi podaniami i szybko to nie wróże ci przyszłości albo krótkie i wolno albo szybkie i bezpośrednio, musisz zdecydowań i szerokość na norma. Wyłącz strzałki bocznym obrońcom i daj rajdy na mieszane. Oprócz tego zanalizuj rywala czyli ustaw krycie na napastników w Instrukcjach dotyczących rywala, ścisłe krycie bez presingu dla napastników i wymus grę słabszą nogą, a dla całej pomocy wszystko prócz ścisłego krycia. Musisz pamiętać że dla szybkiego napastnika musisz przykleić szybkiego napastnika a na wysokiego dobrze grającego głową dobrego w tych aspektach obrońcę. Jeśli napastnicy rywala są szybcy (nawet choćby 1) to cofnij linie obrony jeśli są wolni to daj na norma czasem nawet wysuń. No i gdy to ustawisz to graj i . . . . . . podkręcaj wszystko w miarę upływu gry, czyli powoli dodawaj kreatywności, nastawienia szerkości, gdy dalej nic nie idzie daj rajdy bocznym na często pressing na całym boisku, nie możesz cały mecz atakować czy też cały bronić musisz to modyfikować w miarę upływu czasu i wydarzeń na boisku. PoWoDzEniA !

0
13.05.2008 20:46    #7
Świerzy - za bardzo mu narzucasz taktykę, każda taksa musi być dopasowana pod zawodników. Nie wiemy czy dani85 i jego Wisła preferują grę w obronie, spokojne, systematyczne ataki czy finezyjne zagrania itp. Każdy trener ma swoją koncepcję (i nawet jeśli łatwo jest to zrobić) nikt nie powinien narzucać mu takich drobnostek nie znając mocnych stron zawodników.

Osobiście nie polecam taksy 4-4-2, jednak i ona może działać cuda, jeśli odpowiednio dobierzesz ustawienia drużynowe i indywidualne (nic o nich nie napisałeś - a naprawdę warto stosować). Ztego co mi wiadomo z Wisły Płock można sporo wyciągnąć, ale faktycznie, nie przegrywając ze spadkowiczami. Znajdź mocne strony zawodników i je podkreślaj (chociażby strzały z dystansu u pomocników?). Jeśli najwięcej korzyści zauważysz w szybkości czy grze głową twojego napastnika to co stoi na przeszkodzie, by drużyna zagrywała mu odpowiednie piłki?

Mimo wszystko taktykę (zn. ustawienia) dobieraj pod swoich zawodników i zawodników przeciwnika (wiem, że analiza i ustawianie odpowiednich rzeczy trochę trwają, ale warto się pomęczyć). Czasem warto narzucić przeciwnikowi własne tempo ;)

Świerzy Partyzant

0
13.05.2008 21:25    #8
Rdeq7 - Chłopak chciał pomocy to mu ją udzieliłem, a co z nią zrobi to już nie wiem, ja stosuje to co napisałem i mam dobre wyniki fakt faktem gram Juve ale chciałem się podzielić moimi spostrzeniami, Pozdro Rdeq7

0
13.05.2008 21:45    #9
Mi tylko chodzi, że nie ma taktyki uniwersalnej. Komentarze typu "Zrób to, to i to, a później zmieniaj, w zależności od sytuacji na boisku" nie wyglądają mi na rady, w dodatku nie wyglądają również trafnie. Jeśli chcesz mu pomóc to nakieruj go, wskaż kierunek. Każda drużyna jest inna, wszyscy zawodnicy mają inne mocne strony. Takie rady za wiele nie dadzą jeśli nie pasują do zawodników.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution