Parę pytań do ekspertów

sylar Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
04.07.2008, 10:31    Pytanie
Witam. Jestem zapalonym FManiakiem(grałem we wszystkie FM-y i CM-y od 01/02).Uważam, że wersja oznaczona numerkiem 2008 jest po prostu genialna. Gram Lechią Gdańsk, mam rok 2015, czas gry dochodzi do 4 dni. Na koncie mam 3 tytuły mistrza Polski, 3 superpuchary Polski, 2 Puchary ligi, 1 Puchar Polski. 2 razy grałem w fazie grupowej pucharu UEFA(bez sukcesów), więc wydaje mi się, że jestem ograny i mam trochę doświadczenia. Robię jednak parę błędów, które chciałbym wyeliminować. Muszę również dodać, że dzieki niezłemu treningowi i polityce transferowej( jak Ajax, sprowadzam młodych, zdolnych piłkarzy, głównie z Bałkan, potem sprzedaję kilka, a nawet kilkadziesią razy drożej) mam najmocniejszą drużynę w lidze. Oto błędy, z którymi nie radzę sobie:

1. Napastnicy, nawet ci, którzy mają bardzo słabe atrybuty bardzo łatwo uwalniają się z mojego krycia, mimo, że mooi obrońcy mają krycie-18, 19 i są wspomagani przez 1-2 defensywnych pomocników. Dodatkowo dopasowuję charakterem atrybutów obrońców do napastników

2.Słaba skuteczność napastników. To moja największa bolączka. Potrafie przegrywać mecze , których statystyka strzałów jest 20-3 dla mnie. Stosuję dużą rotację napastników(mam 6 równych graczy na tą pozycję) i niewielką rotację ofensywnych pomocników. Napastnicy(wykańczanie akcji-17-19, koncentracja-około 15)nie trafiają nawet w najprostszych sytuacjach.

3.Konsekwencja taktyczna. Nie mam pojęcia, jak to robią tzw. "pro", ale nie potrafię na długo utrzymać ustawienia taktycznego. Zmieniam ustawienia drużynowe i indywidualne w zależności od przeciwnika, ale taktyka po jakimś czasie po prostu przestaje działać. Rotacja składu nic nie daje. Po zmianie ustawienia forma wraca. W ciągu sezonu zmieniam taktykę 4-5 razy i kończą mi się pomysły. Za pomoc z góry dziękuję

sylar Partyzant

0
04.07.2008 11:42    #10
burinek: taktykę zmieniam mniej więcej co 8-9 meczy ligowych(mam na mysli ustawienie graczy-polecenia niemal w kazdym meczu ustawiam innenp. podania krotkie i wolne tempo albo szybkie tempo i bezposrednie) a i niektorych zawodnikopw musze zmieniac, bo nie nadaja sie do stylu gry.

lukasz19121984: opanowanie tez maja na bardzo wysokim poziomie

brutalny_kazik:
1. koncentracja:najnizsza wartosc (13) i tak wysoka jak na polskie realia
2. tak właśnie robię, kupuje 19-20 latków i co najmniej sezon spędzają w "Młodej Orange" a tak btw. to nie wiedziałem, że zbytnia rotacja w składzie wpływa negatywnie na morale drużyny. thx
3. nie zmieniam drastycznie ustawienia. najczesciej dotyczy to bocznych obroncow( albo włączają sie w akcje ofensywne, albo opiekują się skrzydłowymi) i ustawien srodka pola

glosik1, Tzar: gram 8.0.0 ale raczej nie zmienie na zadna nowsza wersje

wisłakraków:robię bardzo podobnie, praktycznie tak samo. Tylko przy ustawieniach srodkowych "1 na 1" zwracam uwage na napastnikow bo to odgrywa b.dużą rolę

Fenix: to jest właśnie ten "smaczek" tej wersji

Mam jeszcze jedno pytanie: jak podnieść renome drużyny?? Gram regularnie w europejskich pucharach, a moi zawodnicy mimo to chca przechodzic do drużyn np. z ligi izraelskiej. Rozumiem, że jeżeli oferte składa ManU, to zawodnik będzie chciał grać o najwyższe cele. Ale drużyny, które regularnie ogrywam cieszą się większym szacunkiem niż moja Lechia, czy to zależy może od kraju??(Polska- 78. miejsce w rankingu światowym)

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 04.07.2008 o godz. 11:45

PhenoM Partyzant

0
04.07.2008 11:45    #11
1. A czy twoi obrońcy są szybcy? Może ustaw linię obrony na bardziej cofniętą i żeby łapali przeciwnika tylko na własnej połowie, bo być może masz ustawione, że biegają po całym boisku.

2. Przede wszystkim nie zmieniaj tak często napastników. Przed sezonem zaplanuj sobie 10-12 sparingów z równorzędnymi drużynami i tam sprawdź, którzy z twoich zawodników dobrze ze sobą współpracują. Spróbuj także przesunąć w treningu więcej na strzały dla napastników. W napadzie nie mogą także grać dwa wieżowce i dwa sępy, więc najlepiej daj jednego dryblera a drugiego wysokiego, żeby zgrywał piłki i strzelał dużo z główki.

3. Przed sezonem zrób sobie 2-3 nowe taktyki, które według Ciebie będą najbardziej pasować do twojej drużyny i przetestuj je wszystkie i sprawdź, którą formacją twoi zawodnicy lubią najbardziej grać.

Użytkownik uznał post za pomocny

dooomiiin Młody aktywista

0
04.07.2008 11:46    #12
Pewnie Ameryki nie odkryję, ale spróbuj nie zmieniać przez jakiś czas taktyki, żeby dać zgrać się zawodnikom. To powinno pomóc. No a jeśli chodzi o napastników to tak jak mówi lukasz19121984 (!) patrz na opanowanie, a nie na koncentrację, ponieważ napastnik o mniejszym stopniu opanowania marnuje więcej sytuacji sam na sam z bramkarzem i nie radzi sobie z presją. Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 04.07.2008 o godz. 11:49

by dooomiiin

sylar Partyzant

0
04.07.2008 11:56    #13
PhenoM:
1.tak, są szybcy(środkowi szybkość 12-15, boczni szybkość 15-17)-linia obrony cofnięta(chyba że nie mam defensywnego obrońcy, wtedy ustawiam na norma) nastawienie środkowych-ultradefensywne. Może błąd tkwi w ustawieniach przedmeczowych?? Na napastników ustawiam:ścisłe krycie zawsze, ostre wejscia i słabsza noga

2.mam 8 rodzajów treningowych, dopasownych do pozycji i usposobienia graczy. Wszyscy napastnicy ćwiczą ostro strzały. I być może mam błąd, bo nie gram z reguły parami typu Koller(wysoki, silny dobrze gra głową)-Torres(szybki, dobrze drybluje), raczej Torres-Torres

3.tak właśnie robię, a najlepsza i tak potem się "wypala". Robie jednak 6-7 sparingów, nie 11-12

sylar Partyzant

0
04.07.2008 11:59    #14
dooomiiin: jak nie zmieniam taktyki, to przegrywam nawet u siebie z zespołami z końca tabeli, a zarząd co sezon oczekuje ode mnie zwycięstwa w lidze, więc nie moge sobie pozwolić na 4-5 porażek z rzędu. Zmieniam taktyki często i kończąmi się już pomysły na grę

brutalny_kazik Żołnierz frontu ideologicznego

0
04.07.2008 12:06    #15
[quote=sylar]

brutalny_kazik:
2. tak właśnie robię, kupuje 19-20 latków i co najmniej sezon spędzają w "Młodej Orange" a tak btw. to nie wiedziałem, że zbytnia rotacja w składzie wpływa negatywnie na morale drużyny. thx
żą rolę

Mam jeszcze jedno pytanie: jak podnieść renome drużyny?? [/quote]

Nie mówię,że źle wpływa,ale zauważyłem u siebie,że gdy dawałem graczom,którzy normalnie w lidze nie grają,szanse w pucharach,to grali straszny piach,chociaż w rezerwach bębnią po 4 gole ....

Co do renomy - ja,nawet po tym,jak wygrałem LM Anderlechtem i byłem 9.w światowym rankingu,nie byłem NIGDY postrzegany jako faworyt LM,a zawodnicy tacy jak Vela,Anderson itp. nie zgadzali się do mnie przejść,więc skoro mam takie problemy lepszym klubem,to co dopiero Ty Lechią....(btw,w realu jest inaczej - Zenit teraz jest szanowany przez wszystkich,a w FM byłby stawiany w szeregu klubów,które "mogą się czegoś nauczyć"...)

Cesar Partyzant

0
04.07.2008 12:32    #16
U mnie na bazie 8.0.0. ustawienia na napastników ostro, słabsza noga i press zawsze są idealne. Nieco gorzej wygląda to na 8.0.2, chociaż przy cofniętej lini obrony i wąskiej grze jest super.MOże to pomoże wyeliminować dużą łatwość ogrywania twoich obrońców. Bardzo ważne żeby zachować odpowiednią odległość poszczególnych formacji. W dzisiejszej piłce skracanie i zawężanie pola gry to podstawa. Długość 34-45m, a szerokość uzależnona od fazy (ATAK, Obrona). Dopasuj nastawienia indywidualne dla poszczególnych zawodników. Tak aby różnica w nastawieniu zawierała się w 2-3 punktach ( 1-20 ). U mnie to pomaga.Powodzenia.

Użytkownik uznał post za pomocny

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution