Kilka zagadnień taktycznych

kacpergawlo Żołnierz frontu ideologicznego

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
23.07.2008, 12:31    Pytanie
Witam mam taki mały kłopot. Gram Manchasterem City i mam problem z meczami z Chelsea. Zawsze z nimi przegrywam, choć np. z Arsenalem, Liverpoolem czy MU zdobywam wiele punktów. Gram taktyką 4-1-3-2 i zawsze na ciężkich rywali (MU, Arsenal itd.) cofałęm troche skrzydlowych i dawałem im indywidualne krycie na skrzydłowych rywali, a bocznym obrońcom strzałki do przodu i wtedy najczęściej skrzydłowi rywala byli podwajani i zyskiwałem piłke, a defensywny pomocnik miał za zadanie kryć najlepszego strzelca z dystansu rywali (najcześciej ich opś), za to śrdokowi obrońcy (Kompany i Richards) kryli indywidualnie napastników i tu zależy, którty był niższy. Wszystkio było fajnie, cieniasów i średnikaów puszczałem, z czołówką raz wygrana, raz remis, z rzadka porażka i było dobrze, tylko zawsze nadchodziły mecze z Chelsea i wysokie porażki (co bym nie zrobił źle). Żeby przybliżyć Chelsea to oni grają zawsze jednym wysokim (najczęściej kupiony Adebayor, a czasem Drogba, ale częściej napastnik z Togo) i drugim niskim, szybkim (kupiony Pandev, strsznie dobry). Mają słabe skrzydła (grają Sidwellem i Wright Philipsem, bo sprzedali innych), a na środku zawodników takich jak Lampard i Essien. Czyli moja strategia zakladała by aby defensywny krył Essiena, Kompany Adebayora, a Richards Pandeva. Ale to się niesprawdza na nich, a to się Pandev urwie, a to Adebayor po dośrodkowaniu (wcześniej Drogba zanim kupili Togijczyka, bo Pandeva to kupili od razu), a to Essien sie nawali (czasem gra Rossina i on też czasem czymś błyśnie i przegram). Jak dałem, bez indywidualnego krycia tylko strefowe to masakra i porażka 3-1. Bardziej mi chodzi, a byście poradzili mi coś z obroną, bo atak to się sprawdza i mało kiedy przegrywam z nimi do 0. Podam skład mojej obrony: bramkarz - Schmeichel (Hart na rezerwie, ale Schmeichel gra genialnie), lewy obrońca - Mathajsen, prawy obrońca Corluka (Onuoha), śrdokowi - Kompany, Richards, Rozehnal, ewewntualnie Onuoha (świetnie się Onuoha rozwinął), defensywny pomocnik - Tymoschuk (Crosas, Mascherano). Czekam na odpowiedź. A i moze jeszcze podam bilans meczy, 15 meczy (5 w lidze, 6 w pucharach, 4 towarzyskie) to 1-3-11.

zenekrolnik Młody aktywista

0
24.07.2008 09:43    #10
Mecz z Chelsea o Tarcze Wspólnoty sezon 2009/2010.
W drugiej połowie nic nie mieli do powiedzenia, zwłaszcza cieszę się ze Guardado po mojej małej modyfikacji(zbieganie do środka) zgubiła Alvesa, i strzelił pierwszą bramkę.
http://files(...)nfo.html

Czik Partyzant

0
24.07.2008 10:47    #11
Ok, moją taktykę, może się sprawdzi:
1. 4-4-2, boczni obrońcy wysunięci i mają rajdy za plecy bocznych pomocników. Obrońcy nastawienie jeden defensywne, a drugi hiperdefensywne. Przy przeciwnikach grających z kontry cofam linię obronną. Pomocnicy ustawieni w 1 linii, boczni mają strzałki do końca, zaznaczone rajdy z piłką i prostopadłe podania. Środkowy pomocnik lewy to szybki gracz, który ma dobrą technikę, dobrze gra z 1 piłki i potrafi wykończyć akcję - ten zawodnik będzie miał dużo do roboty w ofensywie, będzie wbiegać i strzelać ze skraju pola karnego, często z 1 piłki. Tak mój zespół zdobywa połowę bramek, nawet jak gram z silnym zespołem, to tego typu akcję stwarzają bardzo duże zagrożenie. Drugi środkowy pomocnik ma defensywne nastawienie - jest to gracz silny fizycznie, dobry w defensywie, ale mający też dobre podania - u mnie Yaya Toure, ten gracz przejmuje piłki i celnym zagraniem rozpoczyna atak. Nie ma żadnej strzałki. Dwóch środkowych napastników, lewy bez żadnych strzałek - to typowy snajper o najbardziej ofensywnym nastawieniu, taki egzekutor. Drugi napastnik ma strzałkę trochę do tyłu (na pozycję ofensywnego pomocnika środkowego) i zaznaczone rajdy z piłką oraz prostopadłe podania, no i mniej ofensywne nastawienie od drugiego napastnika. Ten gracz musi być nienaganny technicznie, dobrze podawać, najlepiej też, żeby umiał grać tyłem do bramki (specjalna zdolność). U mnie na tej pozycji najlepiej gra Giovinco. Ten gracz dostaje dużo piłek od środkowego pomocnika defensywnego oraz ze skrzydeł, potem wykonuje ostatnie, decydujące podanie - przeważnie na napastnika, ale jeszcze częściej na wbiegającego środkowego pomocnika. Tempo szybkie, zawodnicy potrzebni szybcy całkiem, nastawienie ofensywne drużyny, kontraataki oraz pressing zaznaczone. Odbiór mieszany, przy grze ze słabszymi zespołami wymuszam grę słabszą nogą. Jak to wygląda w praktyce? Boczni obrońcy dobrze sprawdzają się w Pressingu, zatrzymując akcje skrzydłami już w zarodku. Snajper dostaje podania ze skrzydeł i strzela, często z główki bądź 1 piłki - pierwsza opcja. Druga opcja to "techniczny" napastnik podający do wbiegającego ŚP. Trzecia opcja to dalekie zagranie w pole od bocznych obrońców. Średnia 2,5 bramki na mecz, stracone 0.7 bramki na mecz, (mniej więcej, bo stosuję w różnych zespołach). Połowa bramek pada po podaniach na wbiegającego ŚP, 25% po dośrodkowaniach na snajpera, reszta różnie. Zagmatwane? Możliwe... Niestety ;p. Mam nadzieję, że zrozumiesz, o co chodzi.

kacpergawlo Żołnierz frontu ideologicznego

0
24.07.2008 11:49    #12
Daj jakiegoś screena z tą taktyką to będzie mi to łatwiej ogarnąć (grasz Barca, że masz Yaya Toure?).

Czik Partyzant

0
25.07.2008 16:52    #13
Barca była moją pierwszą drużyną, bo jestem jej kibicem. Ta taktyka była stworzona dla Barcy, ale korzystałem z niej w innych teamach i też się sprawdziło. Screena wrzucę ogólnego, ale ustawienia graczy to już bardziej szczegółowa sprawa - którą często się zmienia - i opisałem je powyżej. Samą formację zarzucam w pliku. Tutaj formacja w wersji pierwotnej, wariancie podstawowym (bodjże z 2009 roku gry). Modyfikowałem ją w zależności od klubu i potrzeb, ale zmiany w samym ustawieniu graczy należały do rzadkości ;p.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.