[
Hem zapytam może z innej beczki bo zastanowiła mnie opisana sytuacja z ścisłym kryciem ... wszystkie łatki masz zainstalowane.
A wracając do taktyki skoro odpada przetrzymanie piłki w obronie, to naturalnym wydaje się spróbować maksymalnie szybko odbierać piłkę przeciwnikowi i utrzymywać się przy niej w ataku pozycyjnym, czyli o ile kondycja piłkarzy na to pozwala spróbuj założyć pressing na te ostatnie kilka minut. Innymi sposobami może być zagęszczenie środka boiska, ale to już zależy od przeciwnika. Jeśli żaden sposób nie pomaga pozostaje na chwilę obecną, jaką opisałeś murowanie bramki wszelkimi sposobami, a później nie pozostaje nic innego jak wykazać się na rynku transferowym.[/quote2]
Oj, widzę że nie bardzo radzimy sobie ze stosowaniem ścisłego krycia... Otoż opcja ta nie jest i nigdy nie będzie lekiem na całe zło, zwłaszcza w słabych drużynach. Do stosowania tego polecenia potrzebni są zawodnicy o bardzo wysokich wspołczynnikach krycia, przewidywania i ustawiania, także decyzji, a dobrze by byli szybcy. Po drugie, im lepszy zawodnik ściśle kryty, tym słabsze efekty, zwłaszcza gdy stosujemy je cały mecz. Dlatego, że zawodnik taki potrafi uwolnić się na kilku metrach spod opieki ściśle kryjącego plastra (jeśli ma większe przyspieszenie to jest właściwie nie do zatrzymania). Dlatego ja ścisłe krycie stosuję tylko jako polecenie indywidualne, po uprzednim porownaniu atrybutow i nigdy u środkowych obrońcow!
Co się zaś tyczy problemu z końcowką. Rzeczywiście, raczej nie chodzi o kondycję (pamiętajmy, że przeciwnikowi też spada). Niestety, faktem jest, iż silnik nowego FMa wyjątkowo lubi serwować nam bramki w końcowkach i to zazwyczaj przeciwko nam. Ale ja znalazłem sposob, ktory narazie daje radę (aktualnie gram Leeds Utd, więc kadrowo nie rewelacja ale i nie szajs) - mam specjalną taktykę opartą na Regule Dwojki, gdzie piłkarze grają krotką piłkę, w normalnym tempie przy grze na czas na samym środku. Linia obrony umiarkowanie cofnięta, dla piłkarzy ofensywnych (napastnik i skrzydłowi) gra z piłką częsta. Sproboj. Może ŁKS też chwyci
Pozdrawiam
Najnowsze posty