FM11 przygotowanie do meczu

AllanKSG Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
22.10.2010, 19:23    Pytanie
Witam.
Bardzo prosze kogoś z rewolucjonistów o stworzenie poradnika dotyczącego nowej opcji w football manager czyli sekwencji dotyczącej przygotowania przedmeczowego ponieważ kompletnie nie moge sie w tym połapać. Dokładniej chodzi mi o to na jakich obciążeniach powinno być to ustawione? jakie polecenia na jakie aspekty zgrania wpływają (np zgranie zespołu wpływa na mentalnośc na podania, a poruszanie sie w defensywie na szerokość czy coś innego bo nie wiem kompletnie o co w tym biega)? czy jeśli mam wszyskie kreski wypełnione czy wtedy trzeba dalej zajmować sie tymi przygotowaniami czy moge wtedy dać obciążenia na zero? Jeśli zmieniam coś w taktyce to przygotowania meczowe na czym powinny sie opierać i jakie obciążenia są odpowiednie? Bardzo prosze o taki poradnik

golex Partyzant

0
06.11.2010 19:57    #20
Dobra... Widze, że nikt nie kwapi się z wyjaśnianiem to ja zacznę...

Jeżeli chodzi o obciążenie w przygotowaniach do meczu to służy ono do poprawienia znajomości taktyki, czyli tzw. trening taktyczny. Maksymalne obciążenie spowoduje 50% zagospodarowania całego treningu, czyli pozostałe 50% zostanie na pozostałe szczeble ( trening programowy, trening pozycji, trening zagrania, itd.). Granie cały czas maksymalnym obciążeniem spowoduje, że piłkarz będzie miał mniej czasu na poprawienie wartości mentalnych, fizycznych i psychicznych, co poskutkuje po prostu spadkiem tych atrybutów. Dla tego polecam grać w sparingach przed sezonowych maksymalnym obciążeniem, a w trakcie sezonu trzymać suwak na przeciętne...

Obszar szczególnej uwagi- tutaj zaznaczamy opcje, w której zbliżający się przeciwnik jest najmocniejszy. Tutaj dużo zależy od raportu scouta, jeżeli ten jest dobrze wyszkolony taktycznie, to będzie podawał dokładniejsze tajniki taktyki rywala, i tak np. jeżeli powie, że szybkość napastników rywala może sprawić nam kłopot, należy zaznaczyć opcje poruszanie się w ataku, albo jak obrona rywali stanowi zwarty mur nie do przebicia(czy jakoś tak :D), należy zaznaczyć ustawianie w defensywie. Nie wszystko jednak musi leżeć na głowie scouta! Sami musimy przyjrzeć się rywalowi, a szczególnie na skoczność i grę głową zawodników i wtedy w zależności od umiejętności zaznaczamy atak przy stałych fragmentach gry, lub obrona przy stałych fragmentach gry ( w przeciągu całego sezonu, może raz to zastosowałem...)

Jeżeli nadal nie rozumiemy o co biega, możemy zlecić asystentowi, aby ten za nas decydował o przygotowaniu do meczu.

SonicSyndicate Partyzant

0
06.11.2010 20:06    #21
A nie jest to czasem w drugą stronę? Mianowicie, że jak rywal ma słabszą obronę to trenujemy poruszanie się w ataku? Ja to tak rozumiem i na razie dobrze mi idzie, a gram KSZO. Przed sezonem cały czas trenowałem zgranie, a teraz zależnie od rywala trenuję i cały czas suwak ustawiony na 'mocno'.

golex Partyzant

0
06.11.2010 20:47    #22
Powiem tak... Robiąc tak jak powiedziałem, zdobyłem Wisłą mistrzostwo Polski tracąc 14 bramek, strzelając 57 ( bodajże). Więc, albo ktoś z nas ma racje, albo te wszystkie "obszary" są zrobione dla picu...

machaj88 Młody aktywista

0
13.01.2011 11:42    #23
Do tej pory zostawiałem asystentowi a teraz to testuje krok po kroku. Intensywność odpowiada za to jak szybko piłkarze mają się uczyć nowej taktyki. Jeśli wprowadziliśmy modyfikacje w taktyce zwiększamy obciążenie żeby do kolejnego meczu drużyna zdążyła opanować nowe założenia taktyczne. Gdy wszystkie aspekty znajomości taktyki są na maxa opanowane można zmniejszyć obciążenie, ja zmniejszyłem teraz do "niski" (każde przesunięcie to 10% treningu). Na początek zaznaczyłem "ustawianie się w defensywie" - traciłem niewielką ilość bramek i wszystkie po stałych fragmentach lub strzałach z dystansu (gram cofniętą obroną) po kilku spotkaniach z wynikami hokejowymi zmieniłem na "zgranie zespołu", jeśli chodzi o bramki, niewiele się zmieniło (kwestia taktyki) z tym że przechodziło więcej podań za plecy obrońców, w ataku gra wyglądała płynniej, zawodnicy częściej grali z pierwszej piłki i próbowali więcej niekonwencjonalnych zagrań, noty ofensywnie ustawionych zawodników wzrosły. Jak mówiłem jeszcze testuję więc to na razie tyle, jeśli zakończę testy i będę pewien że moje wnioski są prawidłowe to się nimi ofc. podzielę. Następnie ustawię "poruszanie się w ataku" i zobaczę czy zespół zacznie strzelać więcej bramek z gry, wtedy dopiero będę wiedział na pewno co od czego zależy.

Jeszcze dodam że każda, nawet najdrobniejsza, modyfikacja w taktyce, oznacza że zawodnicy będą musieli zmienić styl gry czyli ich biegłość w znajomości taktyki się zmniejszy, co spowoduje słabszą grę w następnym spotkaniu, jeśli nie zdążą się do tego czasu dostosować do nowej taktyki.
np. zmieniłem rolę cofniętego napastnika z "atak" na "wsparcie" i znacznie spadło "krycie" w znajomości taktyki przez co przegrałem następne spotkanie 2-0 z nieco słabszym przeciwnikiem i zremisowałem 1-1 w kolejnym gdy byłem zdecydowanym faworytem. Gdy opanowali krycie z powrotem na "biegły" znów zacząłem wygrywać nawet z mocniejszym rywalem.

ps. sorry za błędy styl.

// Edytowano 2 razy, ostatni raz 13.01.2011 o godz. 11:47

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.