Strona

FM za wolno idzie w dobrym kierunku

pablozpuebla Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
05.12.2011, 13:50    Pytanie
Mam kilka uwag, które dotyczą fm 2012, w szczególności ligi polskiej:
1. Frekwencja - stworzona w sposób dla danego klubu np. 5000 średnio i ok 500-1000 rocznie więcej przy dobrych wynikach, dla mnie bezsens. Grając Zawiszą (śr w 2 lidze ok 5000 kibiców), kibice słusznie ruszyli w wielkości 9500(może nawet trochę przesadzili) na 3 rundę PP z Lechem, co rozczarowali w półfinale z Legią wynikiem 7000 i utwierdzili managera, że w tej kwestii nic sie niestety nie zmieniło. Ważne mecze sezonu(o fotel lidera, o awans, półfinał pp w Bydgoszczy , przyjeżdża legia, Bydgoszcz nie pipidówa, hello!!), potrafią być przez kibiców olane, po czym tłumnie ruszają na mecz o pietruszkę z Ruchem Zdzieszowice co w fm oznacza jakieś 5590. Awans do ekstraklasy nie zrobił na kibicach większego wrażenia, frekwencja podniosła sie o ok 1000(patrz wyżej). Można by pisać i pisać, opierając przykładami, ale streszczę o co mi właściwie chodzi. Po prostu po awansie do ekstraklasy w mieście wygłodniałym jak Bydgoszcz, czy Szczecin, czy Lublin(stąd jestem), wielkościowo pomiędzy 350-500 tyś mieszkańców, frekwencja była by dużo wyższa właśnie w pierwszych sezonach po awansie i spadała bez znaczących sukcesów albo rosła przy dobrych wynikach, na pewno wyeliminowanie lecha poznan w 3 rundzie pp, wywołała by w mieście szok i zwykłą ciekawość ludzką, nie mówiąc o półfinale z legią. Moge zagwarantowac, że na rozklepany stadion w lublinie wlazło by tylu ilu by wpuścili. Obecnie gram Zawiszą 2 sezon w ekstraklasie(w pierwszym zdobyłem PP i 8 miejsce), jestem na drugim miejscu, wygrałem u siebie z legią, po super meczu 4:3 pokonałem polonie(mistrz) , jestem wice liderem na półmetku rozgrywek. Czy moje wyniki w jakim kolwiek stopniu poruszyły kibiców do przyjścia na stadion?- tak 500-1000 wiecej na sezon w zależności od wyników(patrz wyżej) tyle. Bydgoska panorama milczy, w mieście nie ma poruszenia, bydgoska młodzież w szkołach o tym nie gada, w domach nikt nie odzywa sie przy obiedzie. Czasem tylko tata burknie do syna: Synu na Zawisze pójdziemy za rok, jak wyniki będą dobre i zmieścimy sie w liczbie 500-1000 kibiców na sezon(patrz wyżej).

pablozpuebla Partyzant

0
09.12.2011 15:37    #50
Powiem Ci jak bym widział frekwencje:
Możemy założyc że obecnie opiera sie ona na powiedzmy kilku zmiennych dajmy na to:
-srednia , minimalna, maksymala w 1 lide
-srednia min, max - w extraklasie i to samo w pucharach

Mnie bardzo ucieszył by fakt gdyby zrobic to samo ale te zmienne znacznie rozbudować czyli:
-srednia, min i max w 1 lidze plus np słabe/dobre/regularne wyniki drużyny do tego plus atrakcyjny rywal przy wynikach dobrych/słabych/regularnych

Awans:
W zależności od miasta(wielkość, przwidywalne początkowe zainteresowanie, unormowanie):
frekwencja(śr,min,max) po awanie przy dobrych/złych/regularnych wynikac
unormowanie widowni przy dobrych/złych/regularnych wynikach
frekwencja na meczy drużyny o reputacji od...do...przy dobrych/regularnych/złych wynikach
I tak by można śiąść i myślec co jeszcze można uwzględnić.

Wiem, że to zabierze reasercherowi więcej czasu na opracowanie, ale sprawi , że publiczosc będzie "żyła z drużyną"

Podstawa to to, żeby SI rozbudowało część gry odpowiedzialną za frekwencje, o ile wygląda to mniej więcej w sposób jaki opisałem wyżej.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 09.12.2011 o godz. 15:59

Kleyo Ekspert

Grupa: Moderator
0
09.12.2011 16:06    #51
[quote=pablozpuebla]
-srednia, min i max w 1 lidze plus np słabe/dobre/regularne wyniki drużyny do tego plus atrakcyjny rywal przy wynikach dobrych/słabych/regularnych
[/quote]
Dokładnie tak jest teraz. Tylko nie ustawia się osobnych frekwencji dla atrakcyjnego rywala tylko gra sama je oblicza.

[quote]
Awans:
W zależności od miasta(wielkość, przwidywalne początkowe zainteresowanie, unormowanie):
frekwencja po awanie przy dobrych/złych/regularnych wynikac
unormowanie widowni przy dobrych/złych/regularnych wynikach
frekwencja na meczy drużyny o reputacji od...do...przy dobrych/regularnych/złych wynikach
I tak by można śiąść i myślec co jeszcze można uwzględnić.
[/quote]
Czemu uwzględniać wielkość miasta? To trzeba by jeszcze rozdzielić na kluby, którym kibicują tylko w danym mieście i na kluby, którym kibicuje np. pół kraju.
Tylko skąd researcher takiej np. Olimpii Grudziądz ma wiedzieć ile będzie wynosić frekwencje jeśli klub awansuje do Ekstraklasy? Chyba nie sugerujesz, że ma strzelać liczbą z kosmosu, bo są kluby które nigdy nie grały w najwyższej lidze i nie ma żadnego porównania ile ta frekwencja mogłaby wynosić. Przypomnę także, że w FM mamy wiele lig, a kraje gdzie są tylko dwie grywalne ligi wcale nie są większością. I skąd researcher takiego Truro ma wiedzieć ilu kibiców będzie chodzić na League One, ile na Championship, a ile na Premiership?

Nie wiem jak rozumiesz słowo unormowanie frekwencji, rozwiń.

Frekwencja jest w dużej mierze zależna od reputacji przeciwnika i obliczana przez algorytm. Po co wpisywać ogromną ilość wartości dla każdego klubu, gdzie researcher również nie ma pojęcia ile te wartości mogą wynieść.

Dam Ci prostą zagadkę, w tej chwili na meczach Beskidu Brenna średnio pojawia się ok 70 kibiców, drużyna zajmuje 7. miejsce w tabeli A-klasy, co jest najlepszym wynikiem po rundzie jesiennej od bodaj 5 lat. Z okręgówki spadli w 1998, wyżej jak okręgówka nie grali nigdy. Na mecze derbowe potrafi przyjść 400 kibiców, a na meczu towarzyskim z Ruchem ludzi było myślę, że około tysiąca. Miejscowość ma ok. 6000 mieszkańców, do tego sporo turystów [którzy często sobie przysiądą i obejrzą meczyk]. Jak grali w okręgówce i bronili się przed spadkiem frekwencja była niższa niż obecnie, bo grali słabo.

Dla podanego przykładu wyznacz ile powinny wynosić frekwencje tego klubu po awansach na kolejne szczeble, aż do Ekstraklasy, ile będzie wynosić frekwencja w meczach z atrakcyjnym rywalem itp. itd.
"Błędów nie popełnie tylko ten, kto nic nie robi" - Theodo­re Roose­velt

pablozpuebla Partyzant

0
09.12.2011 16:25    #52
Wielkość miasta to podstawa, bo jakby ci powiedzieć, w brennej nikt ci nie postawi hipermarketu Tesco, bo 6000 nie stanowi gwarancji zwrotu inwestycji, oczywiście mógłbyś sie kłócić, że ludzie z okolicznych wsi bedą tu jeżdzić bo przez miasto nie jedzie sie wcale szybciej, niż tu ze wsi położonech w promieniu 50 km, ale żebyś nie wiem co robił i jak przekonywał i nawet opierał to o wikipedie to postawią to w większym mieście o większej gęstośći zaludnienia na kilometr. Podobnie jest z klubem piłkarskim i wielkość miasta to podstawa a jak myślisz inaczej to pomyśl jeszcze raz, no bo skąd klub ma brać kibiców, z innych miejscowości co z miastem niewiele wspólnego mają?

A co do zagadki to jaka by była frekwencja w ekstraklasie to ciężko powiedzieć bo nie wiem czy macie naprzykład gazete brennieską, czy tvp brenna, powie co kolwiek ,że nasza drużyna awansowała do ekstraklasy, ale przypuszczam, że jeżeli w twoim mieście mieszka ok 3tyś mężczyzn i połowa z nich interesuje sie futbolem i przyjechał by do was lech na mecz ligowy to, każdy który w danej chwili jest w mieście by poszedł, czyli jakieś 1500- plus okoliczne miejscowości ok 500, ale jabyście grali z bełchatowem to nie typował bym więcej niż 1000, a bardziej 700

Kleyo Ekspert

0
09.12.2011 16:50    #53
Myślę, że gdyby u nas nie było już Biedronki i innego dużego sklepu spożywczego , to Tesco spokojnie by się utrzymało, ale nie o tym.

Wyjaśnij mi w takim razie dlaczego Ruch ma więcej kibiców niż GKS Katowice [nie krzyczcie po mnie ;p] skoro Chorzów jest 3 razy mniejszy od Katowic, a ponoć wielkość miasta to podstawa.

Skoro taka jest Twoja odpowiedź [ale dalej nie podałeś dokładnych wartości, a przypominam, ze research opiera się na rzeczach pewnych, a nie przypuszczeniach] to jak wyjaśnisz frekwencję Niecieczy, która znacząco przekracza ilość mieszkańców? Ja uważam, ze gdyby Beskid Brenna grał w Ekstraklasie [lol] to frekwencję miałby podobną jak Podbeskidzie.

pablozpuebla Partyzant

0
09.12.2011 17:02    #54
Biedronka to nie hipermarket tylko dyskont(są też takie dyskonty tesco), ale to nie istotne, wiesz nie bede dywagował na temat miejscowości w których w życiu nie byłem, ale zakładając że lublin ma 350-450 tyś(w zależności od pory roku(miasto akademickie) i powiedzmy ok połowa to mężczyżni(ok 200 tyś) i 1/3 interesuje sie piłką ok 70tyś i 1/3 to ludzie których stać na bilet to jest szansa, że na atrakcyjnego rywala przyjdzie ok 20tyś kibiców, tym bardziej,że piłki w mieście nie ma od lat a na 1 lige chodziło ok 4 tyś, na stadion który przynośi wstyd miastu (ale na szczęście budują już nowy). Bydgoszcz szczecin podobna sytuacja, pewne rzeczy trzeba przewidywać, a tego moim zdaniem brakuje.

Kleyo Ekspert

0
09.12.2011 17:07    #55
Wiem, że biedronka to nie hipermarket, ale napisałem że gdyby jej i innego sklepu nie było to Tesco na lajcie by się utrzymało.

Masz rację tylko przecież nie da się zrobić tak, że dla Lublina i Bydgoszczy wprowadzimy specjalne pola w bazie danych. Albo dla wszystkich, albo dla nikogo.

Strona

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution