A czy nie lepiej zostać przy CR z tyłu, a zamiast OP, dać K10 i LPK ?
Sam grałem tak Pogonią Szczecin po sprowadzeniu do niej 2 graczy. Jeden z nich najlepiej spisywał się właśnie jako WR, ale drugi, był mega talentem na pozycji K10. I zacząłem tak grać właśnie z CR i K10(zamiast WR) i to moje przemyślenia jakie udało mi się zaobserwować.
CR (wsparcie) cofał się po piłkę, którą zagrywali mu obrońcy i albo zagrywał ją do K10, albo holował ją do środka boiska i wtedy rozgrywał zagraniem na skrzydło, zagraniem do K10, bądź bezpośrednio do napastnika za pomocą prostopadłego podania.
K10, u mnie miał zaznaczony atrybut ataku z głębi pola, co spowodowało, że głównym rozgrywającym w ofensywie był on. Cofał się głęboko pod linię środkową boiska, brał na siebie ciężar konstruowania akcji, dogrywał na skrzydła, do boku, czasem zdecydował się na rajd, który najczęściej kończył się bramką. Nauczyłem go zagrań w uliczkę co dodatkowo dało kilka asyst.
Na początku jak zacząłem stosować to ustawienie CR,K10,LPK, na pozycji K10 grał zawodnik, który miał w swojej podstawowe pozycji WR w tym miejscu, ale nie przeszkodziło mu to w byciu najlepszym graczem przez cały ze średnią przez cały sezon na poziomie ponad 8 (dodam tylko, że zaczął on grać dopiero od 5 kolejki). Prawdziwą kwintesencję K10 zobaczyłem, kiedy ustawiłem tam gracza (nota bene mojego ulubionego w tym zespole), który idealnie pasował do tej roli. Mega dużo asyst + jak na gracza środka pola duża liczba goli oscylowała w okół średniej + 7.5 w każdym meczu ligowym. W swoim najlepszym sezonie moja K10 wygrywała za całą resztę składu mecze z wyżej notowanymi przeciwnikami w LM.
Najnowsze posty