Przemyślenia nt. systemu taktyki w FM 2014.

mufloniasty Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
13.12.2013, 11:56    #1
Witajcie, jak ja dawno nie potrzebowałem tutaj rozmawiać... piszę, ponieważ niedawno wróciłem z Anglii i zainstalowałem najnowszego FM. Intryguje mnie uproszczony system taktyczny, jaki zaimplementowano w grze.
Brak jest suwaków, przy ogólnej opcji np. linia obronna, przetrzymywanie piłki i reszta, to samo przy kwestiach z piłkarzami...

Czy ja naprawdę jestem taki ślepy, czy naprawdę - w stosunku do poprzedniego FM 2013 - ten aktualny sporo się uprościł, a w konsekwencji, stał się taki skarłowaciały?

Ceyvol Premier Rewolucji

Grupa: Administrator
0
13.12.2013 16:25    #2
Role suwaków przejęły w FM14 polecenia z ławki (teraz już nie tylko z ławki ;) ). Za ich pomocą zdefiniować można te same rzeczy - szerokość gry, wysokość linii obrony, poziom agresji, rodzaj podań, itd. To wbrew pozorom bardziej realistyczne, bo nie można przecież piłkarzom grać "o jedną ciupkę suwaka mocniej pressingiem". Polecenia taktyczne są konkretne i jasne, a dzięki pomocy SI nie trzeba się martwić, czy nie używamy sprzecznych, bo gra sama je wyklucza.
twitter.com/Ceyvol

sCan Partyzant

0
13.12.2013 16:50    #3
[quote="Ceyvol"]Role suwaków przejęły w FM14 polecenia z ławki (teraz już nie tylko z ławki ;) ). Za ich pomocą zdefiniować można te same rzeczy - szerokość gry, wysokość linii obrony, poziom agresji, rodzaj podań, itd. To wbrew pozorom bardziej realistyczne, bo nie można przecież piłkarzom grać "o jedną ciupkę suwaka mocniej pressingiem". Polecenia taktyczne są konkretne i jasne, a dzięki pomocy SI nie trzeba się martwić, czy nie używamy sprzecznych, bo gra sama je wyklucza.[/quote]

Zgadzam się. W moim przekonaniu jest to bardzo realistyczne podejście do sprawy. Trener prędzej powie swojemu napastnikowi "dziś zagrasz cofniętego napastnika/fałszywą '9' i masz szukać gry" albo środkowemu pomocnikowi "masz dziś zagrać cofniętego rozgrywającego, więcej protopadłych podań, mniej strzałów" niż będzie operwował suwakami. Dlatego moim zdaniem jest to jeszcze większe pole do manewru dla taktycznych ekspertów.

Kolazontha Zrzędliwy Tetryk

0
13.12.2013 20:10    #4
Jako zagorzały fan suwaków i klasycznego formatu taktyki muszę przyznać, że nowy system coraz bardziej mi się podoba :)
You know, we are sitting here, you and I, like a couple of regular fellas. You do what you do, and I do what I gotta do

miksur Partyzant

0
12.01.2014 16:15    #5
Fajne te nowe opcję ale ja nie rozumiem w ogóle np jak ustawić obronę żeby kryła strefa albo 1na1...

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.