Rzuty rożne, rzuty wolne i opinia kibiców [FM 8.0.1]

Tzar Przodownik pracy

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
11.02.2008, 03:04    Pytanie
Na ten temat chciałem napisać już dużo wcześniej, ale postanowiłem poczekać do końca sezonu w grze. Jako że ów nastąpił a nurtujące mnie kwestie się nie wyjaśniły - do dzieła.
Dwa pierwsze punkty dotyczą silnika meczowego.

1. Rzuty rożne
Też tak macie, że każdy róg jest wykonywany po kilka razy z rzędu, bo piłkarze broniący wybijają piłkę poza boisko. Skończyłem sezon i nie pamiętam sytuacji, w której rzut rożny byłby wykonany raz i np. padła bramka albo poszła kontra... zawsze jest wybicie poza boisko i powtórka np. z drugiej strony. Bywało, że ten fragment gry był powtarzany nawet 7 (!) razy z rzędu.
Wiem, że takie rzeczy się zdarzają w prawdziwych meczach, no ale bez przesady.

2. Rzuty wolne
Nie, nie mam na myśli niewielkiej ilości bramek zdobywanych z tychże, ale coś innego. Mianowicie wszystkie strzały z wolnego trafiają w mur. Czasem jest z tego bramka (bo bramkarza zmylił rykoszet), ale w większości przypadków piłkę wybijają obrońcy z muru. Nie mówię tylko o moich wykonawcach tych stałych fragmentów - w meczach drużyn "komputerowych" jest to samo.
Mało to realistyczne.

3. Opinia kibiców o nowych nabytkach
Tutaj opis jednego z dwóch podobnych przypadków.
Kupiłem znanego chyba większości Pablo Piattiego, na co kibice zareagowali bardzo pozytywnie (wiecie - zielony pasek na 3/4 długości). W rezerwach spisywał się dobrze, więc postanowiłem dać mu szansę w pierwszym składzie. Trzy razy wpuściłem go na końcówki meczów (tak gdzieś w 80. minucie przy bezpiecznym wyniku). Wiadomo, że w 10 minut zbyt wiele się nie zdziała, czyli Pablo otrzymał oceny: 6, 7, 6. Po tych trzech meczach opinia kibiców o nim zmieniła się o 180 stopni. Uznali, że zrobiłem błąd sprowadzając go itp. (screen). Identycznie było z innym piłkarzem o podobnym potencjale - na początku zachwyt i pochwały świetnego ruchu na rynku transferowym, a po paru meczach krytyka (mimo że grał tylko w końcówkach). Też mieliście takie przypadki, czy to tylko u mnie tak, bo chyba mamy kolejnego babolka?

Jeśli któryś z opisanych tu przypadków występował również u was, a udało się wam go ograniczyć/wyeliminować, to będę wdzięczny za odpowiedzi.

DJJZ Partyzant

0
11.02.2008 16:50    #10
Zgadzam się z bzycholem, co do wolnych. Dodam od siebie, że równie ważną rzeczą przy wykonywaniu wolnych po samym ich współczynniku w atrybutach technicznych jest gra daną nogą. Jeżeli powiedzmy wykonawca ma rzuty wolne: 19 i prawą nogę "bardzo mocną" lub "względnie mocną" to będzie bardzo przyzwoicie strzelał z lewej strony po długim słupku, analogicznie, lewonożny z wysokim współczynnikiem rzutów wolnych i dobrą lewą nogą, będzie bardzo fanie wykonywał wolniaki z prawej strony:):) przynajmniej u mnie sie to sprawdza:)
pozdro

oldgunz Żołnierz frontu ideologicznego

0
11.02.2008 17:36    #11
portowiec
Ale strzelal bramki. Komputer rozlicza graczy z asyst, goli, wslizgow itp. Srednia ocen tez jest brana pod uwage. Ale w tym przypadku srednia byla nie za wysoka, goli tez nie bylo. A ze gracz mogl grac calkiem niezle jak na ostatnie 10 minut, to tego FM juz nie jest w stanie ocenic.

Tzar
Jesli twoi wykonawcy wala w mur, to ustaw paru swoich pilkarzy w murze, zeby go zaklocili. Powinno pomoc.
If you're in the penalty area and don't know what to do with the ball, put it in the net and we'll discuss the options later.

- Bob Paisley

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.