Fatalna gra w obronie

xonogek Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
05.04.2008, 11:04    Pytanie
Witam

Ostatnio znow chwycila mnie ochota na FM. Zaczalem grac od nowa Wisla Krakow. Wykorzystujac doswiadczenie juz w pierwszym sezonie siegnalem po mistrzostwo. Potem zaczely sie schody. Otoz nie ma praktycznie meczu w ktorym wyszedl bym na zero z tylu. Gram moja standardowa taktyka: 4-1-3-2 -szeroko rozstawiona 3 pomocnikow z czego 2 bocznych ma strzalki w pole karne przeciwnika.
Posiadam szeroka kadre obroncow (czesc oczywiscie gra w U-21):
Glenn Loovens,Jan Polak, Adam Kokoszka, Mariusz Magiera, Diogo, Mikko Sumusalo, Marcin Baszczynski, Dorian Andronic, Peter Mate, Milorad Zivkovic, Mikael Lustig, Oded Gavish, Timothy Derick. Do tego na def midzie graja: Edin Husic, Djordje Ivelja, Diogo, Dorian Andronic.

Boczni obroncy maja nastawienie ofensywne, na minimum, odbior agresywny, gra przy przeciwniku na wlasnej polowie.
Srodkowi obroncy maja ustawienie najbardziej defensywne, bez swobody taktycznej, gra przy przeciwniku na wlasnej polowie, odbior normalny.
Defensywny pomocnik: ustwienie dosc defensywne, ograniczona swoboda taktyczna, gra przy przeciwniku na wlasnej polowie, odbior agresywny

Wycofalem dla srodkowych obroncow krycie 1vs1 ale to nic nie dalo, zmienialem nastwienie formacji defensywnych, wycofalem pulapki ofsajdowe, cofnalem linie obronna, wlaczylem scisle krycie dla druzyny.

Paradoksalnie moja druzyna ma nastwienie defensywne ogolnie, nastawiona jest na gre z kontry.

Wszystkie moje zabiegi sa na nic a nie chce zmieniac ustawienia na boisku bo podobnym skladem zdobylem 2 miejsce w Uefa na poprzedniej grze. Przed blamazem w poprzednim sezonie ratowal mnie przod a raczej czworka zawodnikow:
Stancu, Putilo, Genghini i Lomski. W tym sezonie forma odnalazl jeszcze Fenin ale klub sprzedal mi Putilo. Bez mocnego tylu nie mozna grac dobrze z przodu. Jeszcze jedno pytanie jak odzyskac napastnikowi forme bo wszystkie moje sztuczki zawodza

xonogek Partyzant

0
05.04.2008 12:35    #10
Omega - dobra doceniam twoj geniusz, ale nie mysl ze trafiles na zoltodzioba - ja w tej grze rozegralem okolo 15 sezonow wiec jakies pojecie mam a teraz taki zator mi sie jeszcze nie zdazyl. Probowalem juz duzo rzeczy i nie wychodzi zmienilem lekko taktyke wiec moze bedzie to wygldac lepiej

omega Młody aktywista

0
05.04.2008 12:40    #11
co innego rozegrac 15 sezonow a co innego przeanalizowac i wyciagac wnioski z kazdego meczu.... Jesli faktycznie rozegrales 15 sezonow to dziwie sie ze masz taki problem :) Znajac zycie ustawiles obronca jakies sprzeczne polecenia... i zwyczajnie sie gubia Oto przyklad: "Paradoksalnie moja druzyna ma nastwienie defensywne ogolnie, nastawiona jest na gre z kontry." a wczesniej piszesz ze boczni obroncy maja ustawienie ofensywne^^ I pewnie znalazlbym wiecej takich sprzecznosci:)

bartex55 Przodownik pracy

0
05.04.2008 12:56    #12
Pierwsze co się rzuca w oczy to zbyt cofnięta formacja defensywna. Spróbuj ją trochę wysunąć. Jednak nie tylko obrońcy są tutaj winni. Zwróć uwagę na DPŚ i PŚ - są oni w osi pionowej do siebie, przez co na środku powstaje luka, a skrzydłowi próbują ją załatać powodując kolejną na bokach. W tym przypadku także i ofensywa nie jest w najlepszym porządku. Skrzydłowi wbiegający na atak? W niektórych momentach obrońcy nie majądo kogo zagrać, ponieważ skrzydłowi zeszli do ataku, a środkowi pomocnicy zostali dobrze wyeliminowani z gry przez rywala. Radziłbym poważnie zastanowić się nad tą taktyką...

[quote=omega]a wczesniej piszesz ze boczni obroncy maja ustawienie ofensywne^^[/quote]
[quote=xonogek]Boczni obroncy maja nastawienie ofensywne, na minimum.[/quote]
Przecinek postawiony w złym miejscu i całe znaczenie zdania odwrotne do zamierzonego.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 05.04.2008 o godz. 12:58

Użytkownik uznał post za pomocny

omega Młody aktywista

0
05.04.2008 13:07    #13
sadze ze sie mylisz bartex w kwestii przecinka^^ Moim zdaniem on ma ustawione jak napisal... czyli najmniejsza wartosc gdzie jest nastawienie jest ofensywne...
Gdyby napisal ze nastawienie na minimum mialbys racje ale on wyraznie napisal nastwienie ofensywne:) tyle ze wartosc najmniejsza wlasnie ofensywnego:)

bartex55 Przodownik pracy

0
05.04.2008 13:19    #14
Możliwe. Jednakże boczni obrońcy mogą mieć nieco ofensywne nastawienie. Nie wiem czy oglądałeś jego mecz, ale podczas gry boczni defensorzy zawsze wracają na czas, więc nie w ich nastawieniu tkwi problem.

xonogek Partyzant

0
05.04.2008 13:43    #15
bocznych pomocnikow juz zmienilem bo sam wpierw ogladnalem ten mecz

@omega: boczni obroncy to nie problem, podlaczaja sie do ofensywy i wracaja do obrony nie w nich tkwi problem. Do tego z samej kontry ciezko grac mecze jak sie gra ze slabszymi, ktorzy rowniez sa ustawieni defensywnie i czekaja na kontre. Trzeba jakos przechodzic w atak pozycyjny jak przeciwnik nie chce isc na wymiane

@bartex co bys zmienil apropo pomocnikow bo gra wyglada tak ze to defensywny husic prowadzi gre i dzieli na boisku pilke, a pomocnik srodkowy moze troche jest bez pracy

// Edytowano 2 razy, ostatni raz 05.04.2008 o godz. 14:23

Świerzy Partyzant

0
05.04.2008 14:53    #16
Moja rada, zacznijmy od tego że grając moim Leeds zuważyłem że wszystki moje formacje grają za daleko od siebie, grali mi na 60 - 70 metrach i wykluczyłem ten błąd w dośc prsoty sposób, po prostu niech wszyscy zawodnicy twoi mają ustawienie nastawienia na drużynowe, w ten sposób zespoł powienien ci grać na 30-40 metrach, niepokoją mnie u ciebie tak ofensywnie nastawienie obrońcy, owszem rajdy mogą być ale wyłącz te strzałki, odbiór u 4 obrońców na norma, grz przy przeciwniku własna połowa, swoboda środkowych ograniczona, a bocznych drużynowa. Krycie strefowe, używaj ścisłego krycia tylko w instrukcjach dotyczących rywala gdy twoi środkowi obrońcy mają kryć napastników rywala. Linia obrony conęta czy norma czy wysnunięta to zalezy od przeciwnika i analizy jaką przeprowadzisz, jeśli ma szybkich napadziorów to ją cofnij, jeśli są średnio szybcy norma, natomiast gdy są wolni i wysocy zwykle mają za zadanie zdowminować walka w powietrzu wiće nie wpuszacj ich w pole karne i obronę wysuń. oprócz tego gdy twój rywal ma dobre skrzydła zmień rajdy bocznym obrońcom z często na normę, a wiadomo gdy przegrywasz i zamierzasz ryzykowac to normalnie dajesz na często. Powodzenia, u mnie w Leeds to działa :)

Użytkownik uznał post za pomocny

andresss21 Partyzant

0
17.04.2008 16:51    #17
sproboj ustawic presing obroncow wszystkich od pole karne o dwa punkty w bok ja mam tak u siebie narazie 3 meczach sie sprawdzilo zobaczymy jak dalej,ja u siebie jak gram przeciwko dobrym skrzydlowym to ustawiam obroncom rajdy na Rzadko i rajdy z pilka na Rzadko i sie sprawdza pozdro :)

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.