FM 2013 - pierwszy podcast!
Ceyvol 07.09.2012 17:40 641 czytelników 0 komentarzy
Kilka godzin po zapowiedzi nowego Football Managera jego twórcy, firma Sports Interactive, poinformowali o starcie kolejnej serii podcastów poświęconych nowej wersji FM-a. Dziś możemy wysłuchać pierwszego odcinka!

Prowadzącym podcastu był Neil Cole, a w studiu obok Milesa Jacobsona znaleźli się: dziennikarz Guardiana Jonathan Wilson, a także były piłkarz Clive Wilson. Na początku Jacobson został zapytany o swoje odczucia dotyczące zapowiedzi FM 2013 - jak przyznał szef SI, w ciągu pierwszych czterech godzin od tego wydarzenia napisał na Twitterze ponad 500 wiadomości. Zagadnięty o datę premiery nie udzielił jednak konkretnej odpowiedzi - zapewnił jedynie, że gra ukaże się przed świętami. "Staramy się, by wydać go w listopadzie lub październiku" - dodał.

Z wypowiedzi Milesa dowiedzieć możemy się również, że w tym roku SI przygotowało około 900 nowości w stosunku do FM 2012. Ich omawianie rozpoczął od tych największych, które poznaliśmy wczoraj. "FM Classic to tryb dla osób, które z jakiegoś powodu nie mają czasu na grę w FM-a - na przykład... mają przyjaciół" - zażartował. "Albo życie" - dodał prowadzący, podchwyciwszy dowcip. Po odłożeniu żartów na bok Jacobson kontynuował temat nowego trybu. Według niego FM Classic, mimo okrojenia, "nadal będzie Football Managerem, którego znamy i kochamy". W trybie tym po prostu bardziej skupimy się na podstawowych czynnościach, jak taktyce i transferach.

Po chwili dyrektor SI omówił w kilku słówach także Challenge Mode i pozostałe nowości, które zostały wymienione w zapowiedzi. Szczególny nacisk położył przy tym na zwiększone AI zawodników, a także poprawioną fizykę poruszania się piłki.

W dalszej części programu gości w studiu rozmawiali o angielskiej lidze i piłkarzach - skupiając się na zakończonym kilka dni temu oknie transferowym. Poruszono m.in. temat przejścia Robina van Persiego z Arsenalu do Manchesteru i jego postawy w pierwszych kolejkach Premier League.

Po tej dyskusji nadszedł czas na długo wyczekiwaną "ruletkę nowości". Wyjaśniając jej dobrze znane zasady Miles zaznaczył, że liczby wybierać musiał spośród kilku tysięcy wpisów, jakie pojawiły się na koncie Football Managera na Twitterze. W pierwszej odsłonie są to:

246 - prowadząc reprezentację, w FM-ie zdarzają się sytuacje, w których musimy zredukować liczebność drużyny (np. przed ważnym turniejem - z 30 do 23). Od tej pory odsunięci reprezentanci będą mogli reagować na wiadomość, że nie załapali się do ostatecznej kadry. W konsekwencji będziemy także pytani przez dziennikarzy o tych zawodników na konferencjach prasowych.

640 - zmiana kryjąca się pod tym numerem dotyczy kalendarza. Od teraz mecze pierwszej drużyny będą na nim wyróżnione bardziej niż mecze rezerw czy zespołu młodzieżowego.

326 - ten numer okazał się pusty.

555 - dodano rankingi krajów afrykańskich do klubowych rozgrywek kontynentalnych. "Cokolwiek to oznacza" - dodał Miles, który sam miał trudności ze zrozumieniem owego punktu, więc nie oczekujcie tego od siebie.

789 - więcej szczegółów na temat wyzwania "Injury crisis" w Challenge Mode. Otóż wybierając to wyzwanie, będziemy mieli za zadanie skończyć sezon w czołowej czwórce mimo kontuzji większości zawodników podstawowego składu. Możemy podjąć się tej misji dowolnym grywalnym klubem w każdej najwyższej grywalnej lidze. Jest jednak jedno "ale" - jeśli wybierzemy Manchester United, zaczniemy z mniejszą liczbą punktów niż gdybyśmy wybrali np. Wigan. Zapytany o wskazówki, jak tego dokonać, Miles zażartował: "grę zaczniemy na cztery dni przed otwarciem okna transferowego, więc najlepiej wybrać City".

231 - mała zmiana, która została poruszana już na Forum SI i dotyczy konferencji prasowych w module reprezentacyjnym. Od tej pory będziemy mogli usłyszeć pytanie o zastępstwo dla dotychczasowego kapitana kadry. To jedna z najmniejszych zmian zamieszczona w ruletce.

Na tym zakończono losowanie w pierwszym podcaście. Zapraszamy do komentowania zaprezentowanych dziś zmian!