Na początku był Kevin Toms
rondel 27.08.2010 15:33 417 czytelników 0 komentarzy
Większość nas za datę narodzin nazwy Football Manager uznaje rok 2004, kiedy miejsce miał rozwód SI z firmą Eidos. Jest to jednak poważny błąd, bowiem wszystko zaczęło się na początku lat 80-tych ubiegłego wieku za sprawą pewnego programisty.
Kevin Toms swoją karierę rozpoczął przy pracy nad stworzeniem pierwszej gry planszowej opartej na zarządzaniu klubem piłkarskim. Chwilę później jednak na rynku zaczęły pojawiać się komputery osobiste, co sam Toms umiejętnie wykorzystał zostając profesjonalnym programistą. Jak sam wspomina, nie rozstał się on wtedy z pierwotnym pomysłem stworzenia gry planszowej. Wizja pozostała, komputery natomiast, za sprawą swoich możliwości, pozwoliły się jej skrystalizować, poprzez chociażby wyeliminowanie błędów związanych z wyglądem gry i jej grywalnością. Cały program tworzony był jedynie przez niego, co, jak wspomina, dało mu wielką swobodę w jego edytowaniu na wszystkie możliwe sposoby. Początkowo gra sprzedawana była za pomocą… poczty elektronicznej. Zmieniło się to dopiero w 1982 roku, kiedy Kevin Toms wydał swoje dzieło zatytułowane Football Manager na całkiem nowy komputer - ZX Spectrum wyprodukowany przez angielską firmę Sinclair Research Ltd. Gra przyjęła się na tyle, iż w przeciągu następnych 8 lat pojawiły się jej dwie kontynuacje. Sam Kevin Toms nie ograniczył się jedynie do Football Managera tworząc inne gry oparte na zarządzaniu m.in. dla studia Software Star. To jednak nie był koniec wpływu tej produkcji na rynek gier komputerowych. Przekonał się o tym szef Sports InteractiveMiles Jacobson szukając nowego tytułu dla swojego produktu, po tym jak stracił on prawa do nazwy słynnego CM-a pozostając jedynie (albo aż) z kodem gry. Jak wspomina Jacobson, pomysł na nazwę Football Manager urodził się w głowie jednego z prawników firmy. Początkowo jednak podchodzono do niego z dużym dystansem, bowiem istniała możliwość, iż dotychczasowy właściciel tytułu nie zgodzi się na sprzedaż praw do niego. Na całe szczęście negocjacje trwały krótko i już po dwóch tygodniach zostało przesądzone, iż żywot Football Managera zostanie przedłużony. Sam Miles Jacobson podkreśla, iż obecny FM jest zupełnie inna grą niż ta sprzed prawie 30 lat, jednak zdaje sobie również sprawę z tego, iż bez takich ludzi jak Kevin Toms gatunek gier menedżerskim nie znajdowałby się w tym samym miejscu, co obecnie. Sam autor dawnej produkcji zaznacza, iż dzisiaj mamy do czynienia ze zdecydowanie większą liczbą opcji niż kiedyś. Kevin Toms, mimo, iż minęło już sporo czasu od początku jego działalności, nadal nie zrezygnował z tworzenia wirtualnych menedżerów. Obecnie bowiem pracuje nad kolejną wersją swojego oryginału, w którą będzie można pograć na urządzeniach iPhone. Celem autora jest możliwie największe zbliżenie gry do jej pierwowzoru, który był bardzo przystępny i łatwy do opanowania, dzięki czemu dostarczał mnóstwo wspaniałej zabawy. Wypowiadając się o rynku gier mobilnych Toms porównuje go do rynku komputerów osobistych z początku ich istnienia. Programiści mają większy kontakt z graczami, znów możliwe jest stworzenie gry przez jedną osobę, dzięki czemu radość z pracy jest równie wielka. Opisana wyżej historia powstania Football Managera opublikowana została na stronie Telegraph.co.uk. Więcej zaś o samym Kevinie Tomsie i jego nowym produkcje znajdziecie na prowadzonym przez niego blogu. Jeżeli natomiast macie ochotę dowiedzieć się więcej o Waszej ulubionej grze, zachęcam do lektury tekstów Fredy'ego, który swego czasu przybliżał nam początki dzieła Sports Interactive.