Efekt "3500m n.p.m."

Guezmir Młody aktywista

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
02.04.2009, 15:28    Pytanie
Czy ktoś się orientuje, czy w którejkolwiek części Football Managera, zastosowano jakiś mechanizm, dający fory drużynom rozgrywającym mecze u siebie, na dużej wysokości? Czy zgadzacie się, ze taki handikap wpłynąłby korzystnie na realizm gry?

Do zadania tego pytania natchnął mnie, jak wiadomo, wczorajszy mecz Boliwia - Argentyna ;)

//Edytowano 1 raz, ostatni raz 02.04.2009, 15:29

"Każdy szkoleniowiec układa zespół na swój obraz i podobieństwo, on ma uzewnętrzniać jego charakter" Rudolf Kapera

Bartez Przodownik pracy

0
02.04.2009 15:37    #1
Nie prowadziłem nigdy Boliwii lub innych teamów mających, jak to ująłeś, taki handicap, więc nie wiem czy jest to jakoś ujęte w FM'ach, ale niewąpliwie dałoby to jakiś realizm w grze.

janexdvd Partyzant

0
02.04.2009 16:46    #2
W edytorze wbudowanym w grę w szczegółach miasta można zmienić wysokość położenia. Ale czy to coś zmienia to już nie wiem...

omega Młody aktywista

0
02.04.2009 17:59    #3
to skoro nie wiecie to na cholere odpowiadacie? Darmowe punkty?

amenokoyane Młody aktywista

0
02.04.2009 18:13    #4
Nie wiem czy wcześniej zastosowano ale w FM09 raczej tego nie ma. Gram teraz Urugwajem a Boliwia jest ostatnia w tabeli eliminacyjnej, przegrali nawet u siebie z Wenezualą, więc chociaż w edytorze da się to ustawic to nie wpływa to w żaden sposób na wynik.

Użytkownik uznał post za pomocny

patryk_augustow Młody aktywista

0
02.04.2009 18:15    #5
Chyba kolega Guezmir wyraźnie zapytał nas o wpływ takiego "handikapu" na realizm gry. No to otrzymał odpowiedź, że niewątpliwie.
Osobiście nie jestem za czymś takim, choć może bym się mógł przekonać.
"Świat wiele się zmieni, gdy z młodych gniewnych powstaną starzy w*******i"

Guezmir Młody aktywista

0
02.04.2009 18:23    #6
W takim razie panowie z SI pokpili sprawę. To nie jest przecież pierwszy zaskakujący wynik "na wysokościach". Ja poszedłbym nawet dalej i ustawił delikatnie działający mechanizm, polegający na tym, jakim krajom/klubom lepiej /gorzej idzie w danych warunkach (pogoda, temperatura). Wiadomo, ze Brazylii lepiej się gra gdy jest ciepło, a gorzej gdy pada deszcz i temperatura np. maks. 10 stopni. Pamiętacie mecz Włochów z Polską za Janasa. Było -2 st, wygraliśmy 3:1. Taki mechanizm musiałby delikatnie wpływać na postawę zawodników i wyniki meczów. Nie chodzi mi o wypaczanie rzeczywistości. Wręcz odwrotnie. Taki dodatkowy czynnik w całym tym rachunku prawdopodobieństwa, jakim są wyniki w FM.

// Edytowano 4 razy, ostatni raz 02.04.2009 o godz. 19:46

"Każdy szkoleniowiec układa zespół na swój obraz i podobieństwo, on ma uzewnętrzniać jego charakter" Rudolf Kapera

Bartez Przodownik pracy

0
02.04.2009 18:39    #7
[quote=omega]to skoro nie wiecie to na cholere odpowiadacie? Darmowe punkty?[/quote]

Na kij mi te twoje punkty, wypowiedzieć się nie wolno??

Vision Partyzant

0
02.04.2009 20:02    #8
Guez, wtedy Włosi nie grali w podstawowym składzie, a Polska nie jest taką słabą drużyną co udowodniła np. w meczu z Portugalią, czy choćby Czechami, a nawet z San Marino, bo nigdy w historii jeszcze taki wynik nie padł.

Guezmir Młody aktywista

0
02.04.2009 20:33    #9
Niby tak, ale od wielu lat wiadomo komu jakie warunki służą, a jakie nie. Polacy zazwyczaj grają cienko w upale. Nie jest to regułą i moja propozycja to miał być taki mały trybik w machinie, zwiększający w określonym stopniu szanse słabszej drużyny w warunkach, które są dla niej korzystne.

"mały trybik" :)

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 02.04.2009 o godz. 20:38

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.