Strona

FM 2015 - wrażenia z bety

Gietz Polski Szef Researchu

Grupa: Moderator
Poziom ostrzeżeń: 0
0
26.10.2014 13:43    #181
[quote="romantico"]Nie bede dyskutowal z gosciem ktory w poprzednim poscie nazywa FMa gra strategiczna. Zenada.[/quote]
Nie powiedziałbym. Definicja wg Wikipedii:
Komputerowa gra strategiczna – jeden z gatunków gier komputerowych przeznaczonych dla jednej lub wielu osób, w której wygrana zależy nie tylko od losu, ale przede wszystkim od strategii, wiedzy i planowania.

Definicja ma swoje minusy (lepszej nie znalazłem), bo rozgranicza grę strategiczną i losową (a gdzie te gdzie wygrana zależy od zręczności?), ale FM jednoznacznie plasuje się w grupie gier strategicznych.

romantico Partyzant

Grupa: Użytkownik
0
26.10.2014 14:09    #182
[quote="Gietz"][quote="romantico"]Nie bede dyskutowal z gosciem ktory w poprzednim poscie nazywa FMa gra strategiczna. Zenada.[/quote]
Nie powiedziałbym. Definicja wg Wikipedii:
Komputerowa gra strategiczna – jeden z gatunków gier komputerowych przeznaczonych dla jednej lub wielu osób, w której wygrana zależy nie tylko od losu, ale przede wszystkim od strategii, wiedzy i planowania.

Definicja ma swoje minusy (lepszej nie znalazłem), bo rozgranicza grę strategiczną i losową (a gdzie te gdzie wygrana zależy od zręczności?), ale FM jednoznacznie plasuje się w grupie gier strategicznych.[/quote]

Gietz : w moim odczuciu do FMa pasuje : komputerowa gra symulacyjna. Zerknij na wiki. Byc moze zweryfikuje to Twoj wpis.

Kowal. Partyzant

0
26.10.2014 14:13    #183
Gietz, jeśli chodzi o polską ekstraklase to zauważyłem błąd w terminarzu na starcie sezonu. Zaczyna się liga a po pierwszej kolejce dwa tygodnie przerwy.

tim Partyzant

0
26.10.2014 14:16    #184
Oczywiście, że FM jest grą strategiczną. Nie chodzi już nawet o definicję, ale o samą strukturę gry. Tak w FM, jak i w np. Total War istotne są dwie rzeczy. (1) Sztuczna inteligencja musi wykonywać jak najlepiej polecenia graczy, który nie kieruje bezpośrednio pojedynczymi piłkarzami/wojownikami, (2) sztuczna inteligencja musi jak najlepiej walczyć z graczem, sterując sporymi skupiskami jednostek (piłkarzy, żołnierzy). Problemy, na jakie natrafiają twórcy FM i TW są w gruncie rzeczy podobne (choć oczywiście nie są identyczne,).

Poza tym, drogo romantico, nie musi ze mną dyskutować, ponieważ ja z Tobą też nie dyskutuję. Co najwyżej komentuję dyskusję między Tobą a Gietzem. A ta wygląda w ten sposób, że facet posługuje się konkretami, Ty zaś ogólnikami. I z każdym kolejnym postem coraz bardziej wychodzi z Ciebie niekompetentny pieniacz.

Cajmer Partyzant

0
26.10.2014 14:16    #185
wybaczcie, ze sie tak cofam ale mam slowko do jednego pana :)

[quote="romantico"][quote="Duster96"]Nigdzie nie napisałem, że jestem ekspertem. Mogłem coś pominąć, mogłem czegoś nie dopowiedzieć, przecież to normalne. W serii tych materiałów będę pokazywał głównie rzeczy, które chcą zobaczyć zainteresowani ludzie.

Trochę spokojniej kolego :)[/quote]

Jestem bardzo spokojny - wychodzę z założenia, że jak porywamy się na przedstawianie czegoś szerszej widowni to powinniśmy być do tego przygotowani. Uważnie obejrzałem Twój filmik - widać chęci, ale chęci to za mało, gdy pokazujesz coś i porównujesz do poprzedniej/poprzednich wersji, a miotasz się w rzeczach, które są podstawą. Sorry, " nie jest normalne" robienie czegoś niedopracowanego lub niedoprecyzowanego, gdyż takim czymś wprowadzasz ludzi w błąd. Rób filmiki - tylko bierz pod uwagę, że zamiast pochwal może Cie spotkać krytyka.[/quote]

Samo uwazne ogladanie filmikow nie wystarczy, pasuje jeszcze czytac opisy pod filmikami zamiast odrazu jechac po kims :) a z tego opisu dowiedzialbys sie, iz autor filmiku zaznacza, ze nie sprawdzal i nie czytal co sie pozmienialo w nowym FMie, bo sam chce to wszystko odkryc w trakcie gry :)

Tak mnie jeszcze zastanawia, ze romantico i makaronczterojajeczny maja nawiecej do powiedzenia co do bledow FM15, a nawet nie maja zakupoionej gry i jej na oczy nie widzieli... Dla mnie to jest totalna porazka, nie mam gry/nie gralem to sie nie odzywam, bo nie wiem jaka naprawde jest i tyle.

tim Partyzant

0
26.10.2014 14:17    #186
Oczywiście, że FM jest grą strategiczną. Nie chodzi już nawet o definicję, ale o samą strukturę gry. Tak w FM, jak i w np. Total War istotne są dwie rzeczy. (1) Sztuczna inteligencja musi wykonywać jak najlepiej polecenia graczy, który nie kieruje bezpośrednio pojedynczymi piłkarzami/wojownikami, (2) sztuczna inteligencja musi jak najlepiej walczyć z graczem, sterując sporymi skupiskami jednostek (piłkarzy, żołnierzy). Problemy, na jakie natrafiają twórcy FM i TW są w gruncie rzeczy podobne (choć oczywiście nie są identyczne,).

Poza tym, drogo romantico, nie musi ze mną dyskutować, ponieważ ja z Tobą też nie dyskutuję. Co najwyżej komentuję dyskusję między Tobą a Gietzem. A ta wygląda w ten sposób, że facet posługuje się konkretami, Ty zaś ogólnikami. I z każdym kolejnym postem coraz bardziej wychodzi z Ciebie niekompetentny pieniacz.

Gietz Polski Szef Researchu

Grupa: Moderator
0
26.10.2014 14:18    #187
[quote="romantico"]Gietz : w moim odczuciu do FMa pasuje : komputerowa gra symulacyjna. Zerknij na wiki. Byc moze zweryfikuje to Twoj wpis.[/quote]
Jasne, ale druga definicja też pasuje. Na pewno nie było podstaw żeby podciągnięcie FMa pod gry strategiczne określać żenadą.

[quote="Kowal."]Gietz, jeśli chodzi o polską ekstraklase to zauważyłem błąd w terminarzu na starcie sezonu. Zaczyna się liga a po pierwszej kolejce dwa tygodnie przerwy.[/quote]
U mnie jest kolejka grana 19.06, tydzień przerwy i następny mecz 2.07, czyli tylko tydzień przerwy (zbędnej przerwy, będzie poprawiona). Możesz powiedzieć który termin jest inny u ciebie? Nie ma kolejki granej od 2.07? Tak czy inaczej, było jeszcze 5 kolejek przesuniętych na środek tygodnia, a takie powinny być tylko w rundzie z podziałem na grupy, będzie to poprawione do premiery.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 26.10.2014 o godz. 14:19

kell1987 Partyzant

0
26.10.2014 14:22    #188
sluchajcie mam pewien problem, po tym jak mnie wywalili z trzeciej ligi portugalskiej :P znalazlem zatrudnienie w ekstraklasie Malezji i mam pewnien problem. Minanowicie jest tam limit obcokrajowcow, a ja nigdzie nie potrafie znalezc ile zostalo jeszcze zawodnikowi do przyznania obywatelstwa Malezji, a wiadomo, ze w poprzednich wersjach FM bylo to zawsze podane w dniach np. w Polsce 1800 z groszem. Moze mi ktos pomoc gdzie to znalezc? A moze juz w ogole nie ma tej opcji?

wietnam Partyzant

0
26.10.2014 14:26    #189
Wchodzisz w profil piłkarza ---> widok ogólny ---> informacje ---> narodowości

tim Partyzant

0
26.10.2014 14:26    #190
Problem z definicją gry symulacyjnej jest taki, że podpada pod nią zarówno Sim City, jak i Microsoft Flight Simulator. Czyli dwie gry, które pod względem struktury nie mają ze sobą niczego wspólnego. Dlatego wolę mówić o FM jako o grze strategicznej, szczególnie w sytuacji, gdy mówimy o wzywaniach, z jakimi muszą zmierzyć się twórcy gry. Twórcy Sim City, FM czy serii TW mogliby ze sobą długo gadać o rożnych problemach, jakie mają z SI. A o czym mają rozmawiać twórcy FM z ludźmi, którzy robią symulator latania?

Strona

Temat zamknięty.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution