W końcu udało mi się troszkę poszpilać w nową odsłonę FMa więc także i ja przyłącze się i pokrótce podzielę swoimi wrażeniami.
Początkowo byłem sceptycznie nastawiony do powrotu bocznego paska. Ostatecznie zaliczam to jednak na duży + gdyż moje początkowe obawy zostały szybko rozwiane przez jego funkcjonalność - wszystko co najważniejsze jest pod ręką. Mimo tego, że z paskiem spotykałem się po dosyć długiej przerwie to przez te kilka pierwszych godzin gry nie miałem problemu z poszukiwaniem pożądanych przeze mnie menu/funkcji.
Ogólnie cały interfejs nowego dziecka SI można zaliczyć na +. Według mnie pod tym aspektem producent ponownie nie zawiódł aczkolwiek z niecierpliwością czekam na jakieś nowe, ciekawe skiny, które dodadzą jeszcze kilka ciekawych i dobrze prezentujących się paneli (jak to było z FM14). Chyba jedyne co nie podoba mi się w wyglądzie to boisko w ekranie taktycznym - mianowicie brak wspomnianych już przez większość pozycji/funkcji pod/obok nazwiska danego zawodnika. Niby drobnostka lecz troszkę za nią tęsknię. To tyle na temat wyglądu. Lecimy dalej!
Zasmucił mnie fakt ujrzenia tego samego mechanizmu treningu co w FM14. Wszystko pozostało praktycznie bez żadnych większych zmian nad czym porządnie ubolewam. Ponownie pobawię się z nim kilka minut w przerwie między sezonowej, a potem będę zaglądał jedynie wtedy gdy do zespołu przyjdzie nowy zawodnik by przydzielić mu jakąś funkcję do trenowania. Coś, czego powinno być dużo i co odgrywa dużą rolę w rzeczywistej piłce w FMie w tym roku nie uświadczymy. Szkoda...
Taktyka to także w większym % to, co ujrzeliśmy w poprzedniej osłonie. Dodanie kilku dodatkowych funkcji nie czyni z producentów rewolucjonistów aczkolwiek pole manewru i zabawy z ustawieniami grajków dalej jest, a przecież o to nam chodzi.
Podoba mi się za to wcześniej przeze mnie nie spotkane atrybuty graczy spoza drużyny w przedziałach, o których nie wiemy wystarczająco dużo (przynajmniej w niższych ligach). Na pewno choć trochę utrudni to wyszukiwanie talentów. Tym samym robienie karier "od 0 do bohatera" (czy jakoś tak :>
będzie wymagało trochę więcej wysiłku niż dotychczas i będzie bardziej cieszyło.
O silniku zbyt dużo napisać nie mogę gdyż rozegrałem do tej pory jedynie kilka spotkań aczkolwiek póki co wyglądają one na prawdę ciekawie i przede wszystkim lepiej niż w wersji poprzedniej. Mam jednak wrażenie, że zawodnicy nadużywają lekko długich podań za obronę rywala po których bardzo często strzelamy gola mimo tego, że jasno i wyraźnie dałem zawodnikom do zrozumienia, że mają grać krótko. Być może to wina niedouczeni obecnych, lubianych przeze mnie rozwiązań a być może cokolwiek innego. Dopóki nie rozegram jeszcze kilkunastu godzin i kilkudziesięciu spotkań, tak jak wspomniałem wcześniej - dużo napisać nie mogę.
Mogę jednak w skrócie napisać co nie co o wyglądzie trybu 3d, który zawiódł mnie po całości. Mamy rok 2014 a tenże tryb w FMie stoi na bardzo niskim poziomie. Nie powiem, że kilka ostatnich podań i ostateczny strzał na bramkę nie wyglądają źle (bo wyglądają naprawdę atrakcyjnie) aczkolwiek przeglądanie meczu trybie rozszerzonym nie jest miłe i przyjemne dla oka. Strasznie drażnią mnie te biegające w miejscu "figurki" lecz na pewno jest odrobinę lepiej niż w FM14 - da się więc to znieść. Nie zniosę jednak oglądania meczu (o dziwo!) w trybie 2d gdyż wygląda to jak hokej z krążkiem poruszającym się non stop tym samym tempem bez względu na to z jaką siłą została zagrany. Śmiem więc twierdzić, że w FM15 będę skłonny większość spotkań obejrzeć w trybie 3d.
To byłoby chyba tyle po pierwszych kilku godzinach gry. Jak mi się coś jeszcze przypomni to ewentualnie dopiszę niżej. Jeżeli ma ktoś jakieś pytania to też z chęcią udzielę odpowiedzi (jeżeli będę w stanie).
Pozdrawiam!
Za wszelkie błędy przepraszam - wszystko było pisane na komórce...
Najnowsze posty